Az NB I duplakirálya: "Olyan helyre akartam jönni, ahol senki nem ismer" - interjú

Haris Tabakovic nem ígéri, hogy lő még gólt ebben a szezonban és a válogatottról sem álmodozik. A Loki támadója elmondja, mi lepte meg Magyarországon, és hogy mekkora a különbség a svájci, valamint a magyar foci között.
Privacsek András 2018. május 17., csütörtök 13:49
Haris Tabakovic nem ígéri, hogy lő még gólt ebben a szezonban és a válogatottról sem álmodozik. A Loki támadója elmondja, mi lepte meg Magyarországon, és hogy mekkora a különbség a svájci, valamint a magyar foci között.
Szerző: Privacsek András 2018. május 17., csütörtök 13:49

A legutóbbi három mérkőzéseden folyamatosan sikerült dupláznod, így három hét alatt hat találatot szereztél. Most már csak kettesével lövöd a gólokat?

 - Az elképesztő lenne. Most mindenesetre nagyon boldog vagyok, jó formában érzem magam, remélem, hogy hasonlóan tudom folytatni. És nemcsak én, hanem a csapat is, hiszen a legutóbbi három meccsünket megnyertük.

Mi az oka, hogy most ennyire jól megy?

- Korábban is jó formában voltam, de tény: most minden kiválóan alakul. Nem vagyok sérült, bíznak bennem a csapatnál, eredményes lett a munka, amit befektettem. Ezt akarom folytatni, folyamatosan nyerni a csapattal, hogy meglegyen a harmadik hely.

Hogyan tudod összehasonlítani a svájci és a magyar focit? Mi volt az első, ami furcsa volt nálunk?

Nagyon meglepett, amikor láttam, hogy itt szinte minden csapatnak új stadionja van. Emellett az akadémiák és az edzőpályák is nagyon jó minőségűek. A liga is hasonló, mint Svájcban: van két csapat, a Videoton és a Fradi, amelynek a legtöbb pénze van, és amely kiemelkedik. A többi csapat esetében pedig bárki megverhet bárkit.

A két bajnokság között mekkora az eltérés?

- Nincs nagy különbség. A svájci azért magasabb színvonalon van, mindig van egy-egy csapat a BL- és az EL-csoportkörben. De nem olyan nagy a távolság.

Akkor miért jöttél el onnan tavaly nyáron?

- Nem játszottam sokat, ezért olyan helyre akartam kerülni, ahol többet vagyok a pályán. Külföldre szerettem volna szerződni, ahol senki nem ismer, és mindent a nulláról tudok kezdeni. Érdeklődött a Debrecen, megnéztem a körülményeket, beszéltem a klubbal, és megegyeztünk.

„Lehet, hogy már egy gólt sem lövök”

Az igaz, hogy az angol másodosztályú Bolton is hívott?

- Igen, érdeklődtek, jártam is ott, tárgyaltam a klubbal, de a végén nem sikerült megegyeznünk.

Korábban játszottál már az Európa Liga selejtezőiben. A Debrecennel szerinted meddig tudnátok eljutni?

- Nagyon nehéz az út a csoportkörig. Az elején még van két-három kisebb csapat, amelyeket meg kell verned. Utána azonban a szerencse is kell, amikor várhatóan már komolyabb ellenfeleket kapsz. Ott igazán jól kell játszanod a továbbjutáshoz. Ha nem egy nagyon erős ellenfelet sorsolnak melléd, akkor lehet esélyed, úgyhogy végülis bármi megtörténhet. De először a magyar bajnokság harmadik helyét kell bebiztosítanunk.

Mennyire vagy biztos benne, hogy meglesz a bronzérem?

Ha ezt a teljesítményt folytatjuk, akkor meglesz a harmadik hely. De most csak szombattól szombatig nézünk, a Balmazújváros ellen sem lesz könnyű, hiszen a kiesés elől menekül.

Melyik védő ellen gyűlt meg a legjobban a bajod eddig az NB I-ben?

- Itt nemcsak a védőkről van szó, hanem a csapatokról, és arról, hogy ők hogyan védekeznek. Egy védőt nehéz lenne kiemelni, de az biztos, hogy mindig a Videoton és a Ferencváros elleni mérkőzések a legkeményebbek.

Mik a személyes céljaid még a szezonra? Ha így folytatod, a góllövőlistán is igen előrekerülhetsz.

- Azt nem várhatom el, hogy minden meccsen kettőt lőjek. Csak annak kell a fejemben járnia, hogy jól játsszam, kialakítsam a lehetőségeket, és magabiztos legyek. Aztán meglátjuk, gólt szerzek-e. Bármi lehet: az is, hogy egy gólt sem lövök már, és az is, hogy még hatszor eredményes leszek.

„Most nem kell, hogy a válogatott legyen a cél”

A korosztályos svájci válogatottakat végigjártad, és rendszeresen játszottál is. Reális esélyes lehet rá a jövőben, hogy egyszer a felnőtteknél is meghívjanak?

- Esély lehet rá, de nem most, hiszen sokan vannak, akik nagyobb bajnokságban játszanak. Most nem ezt kell néznem, nem ezt a célt kell kitűznöm, hanem hogy a Lokiban folyamatosan gólokat lőjek.

Eddig nyolc gólt volt a legtöbb, amennyit egy bajnoki idényben szereztél? Kijelenthetjük, hogy ez a legjobb szezonod?

- Ha a gólokat nézzük, akkor igen. Ráadásul Svájcban nem is voltam alapember, főleg csak a kispadon ültem. Még a Young Boys korosztályos együtteseiben sem én voltam az edzők első számú választása. De most más a helyzet.

BUDAI LÁSZLÓ

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Profi szerződés
Aláírta élete első profi szerződését a 2006-os születésű Stumpf Gábor, aki az idei szezonban alapembere lett az MTK NB III-as együttesének. Stumpf télen az NB I-es csapatban is bemutatkozott a felkészülés alatt.
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
Tovább az összes átigazoláshoz