Fotó: mlsz.hu

NB I: "Az ősz folyamán öt olyan súlyos játékvezetői hiba történt, ami nem került kijavításra" - a bírók főnöke elárulta, lesznek-e extrém hosszabbítások

A tavaszi rajt előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők évindító edzőtáborozáson vettek részt Telkiben.
Nyikes Zoltán 2023. január 23., hétfő 16:04
Fotó: mlsz.hu
A tavaszi rajt előtt a férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők évindító edzőtáborozáson vettek részt Telkiben.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. január 23., hétfő 16:04

Az egész héten át tartó program első két napján a VAR került fókuszba, a férfi és női élvonalbeli játékvezetők, VAR-asszisztensek és operátorok hat foglalkozási helyen dolgoztak: tesztmeccsen gyakorolták a különböző mérkőzésszituációk gyors és pontos megoldását, az UEFA által összeállított szituációkat elemezték, valamint elméleti ismereteikről is számot adtak.

– Számtalan játékhelyzet került terítékre, jobbára olyan szabálytalanságok, amelyek után többször volt szükség beavatkozásra az elmúlt időszakban, ide tartoznak például a leshelyzetekkel kapcsolatos és a kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok – fogalmazott Hanacsek Attila az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke az mlsz.hu-n. – Az ősz folyamán öt olyan súlyos játékvezetői hiba történt, ami nem került kijavításra. Előfordult olyan hiba is, amikor lesnél vagy büntetőnél a VAR nem avatkozott közbe, nem javította ki a pályán elkövetett hibákat. Ezeket alaposan kielemeztük, és a gyakorlások során különös hangsúlyt helyeztünk az ilyen esetek helyes megítélésére, vagyis célirányosan azokat a szituációkat gyakoroltunk, amelyek korábban problémát okoztak a bajnokikon.

Hanacsek Attila hozzátette: a videóbíró-rendszer hazai bevezetése után többször problémát okozott, hogy egy-egy VAR-ítéletre hosszú perceket kellett várni a mérkőzéseken. Az utóbbi időszakban érezhetően gyorsult az ítélethozatal a VAR-vizsgálatok során, és a gyakorlások egyik célja, hogy még rövidebbé váljon a helyes ítélet meghozásához szükséges holt idő.

Az idei férfi világbajnokság változást hozott a félidei hosszabbításokat illetően, gyakoriak voltak az öt percnél hosszabb, esetenként tíz percig tartó félidei hosszabbítások. Ezzel kapcsolatban Hanacsek Attila elmondta: a labdarúgás szabálykönyvében nem történt olyan változás, amely indokolná az eddigi hazai gyakorlat megváltoztatását, ezért a tavaszi bajnoki mérkőzések félidei hosszabbításai sem lesznek hosszabbak, mint ősszel voltak.

Szerdától vasárnapig az élvonalbeli és másodosztályú játékvezetők, asszisztensek és ellenőrök részvételével folytatódott az edzőtábor. Az első napon a bajnokság során nyújtott teljesítmények értékelése szerepelt a programban, ezt követte az elméleti ismeretek felmérése, majd a fizikai felkészültségükről is számot adtak a játékvezetők.

Az edzőtábor zárásakor elhangzott: tavasszal rendkívül kiélezett csatákra van kilátás az élvonalban és a másodosztályban egyaránt, a cél, hogy a csapatok játékvezetői hibák nélkül döntsék el egymás közt a helyezések sorsát.

Olvastad már?
NB I: A tavaszi rajt előtt is pörög még a piac - átigazolási körkép
Így állnak a magyar élvonal klubjai a téli átigazolási időszakban az érkezők, a távozók és a jelöltek terén. Körkép az eddig történtekről.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Marquinhos Stankovic csapatához kerülhet?
Állítólag Stankovic hívására Marquinhos mégsem a Lokomotiv Moszkvába, hanem a városi rivális Szpartak Moszkvába szerződhet.
DVTK
23-szoros válogatott érkezett
Siniša Saničanin személyében 23-szoros bosnyák válogatott labdarúgót igazolt a DVTK. Az új igazolás a védelem közepén és bal oldalán is bevethető.
Diósgyőr
Szerződésbontás
A Diósgyőr közös megegyezéssel felbontotta Bitok Stephen szerződését.
Tovább az összes átigazoláshoz