NB I: "A játékvezetői hibák száma közel 70 százalékkal csökkent" - így készültek fel a sporik az új idényre

Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke szerint a VAR segítségével közel 70 százalékkal csökkent a játékvezetői hibák száma.
Póczik Dávid 2022. július 23., szombat 18:13
Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke szerint a VAR segítségével közel 70 százalékkal csökkent a játékvezetői hibák száma.
Szerző: Póczik Dávid 2022. július 23., szombat 18:13

A 2022/2023-as bajnokság rajta előtt az NB I-es és NB II-es játékvezetők Telkiben edzőtáboroztak. A programban fizikai, elméleti tesztek és VAR-teszt is szerepelt. A játékvezetők mindegyike személyre szabott visszajelzést kapott a teljesítményéről, ezután olyan témák kerültek előtérbe, mint a játékosok védelme, az illegális karhasználat, a leshelyzetek, a nyilvánvaló gólhelyzetek és az ígéretes támadások elbírálása, a büntetőterületeken belüli szabálytalanságok és a kezezések megítélése - olvasható a jatekvezetes.mlsz.hu-n.

- Játékhelyzetek szimulálunk, jellemzően azokat, amik problémákat okozta az elmúlt bajnokságban. Az idény során hat olyan szituációnk volt, amelynél a VAR használata ellenére is téves játékvezetői döntés született. Ezek jellemzően mind büntetőterületen belüli esetek voltak és mindegyik esetben kézzel/karral elkövetett szabálytalanság volt -  nyilatkozta Hanacsek Attila, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke.

- Minden úgy történik, mint éles helyzetben. Kommunikációs eszközzel tartják a kapcsolatot a pályán lévők illetve a VAR-buszban dolgozók. Két csapat dolgozik egy időben ugyanúgy, mint az OTP Bank Liga mérkőzéseken is. A VAR-nak az a feladata, hogy ha a játéktéren bármi egyértelmű játékvezetői vagy asszisztensi hiba történik, akkor azt korrigálja.

- Összességében rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztünk az elmúlt évben a VAR használatáról, sikeresen adaptáltuk a rendszert, játékvezetői hibák száma közel hetven százalékkal csökkent, míg annál a négy játékhelyzetnél, amelyre alkalmazható a videóbíró, közel 85 százalékos a javulási arány, ezt VAR nélkül nem tudtuk volna elérni. A célunk az, hogy a jövőben további javulást érjünk el, és a lehetséges minimálisra szorítsuk a hibák számát.

A teljes interjú itt érhető el:

Olvastad már?
Vidi: Megvan, melyik klubba igazolhat Kovács István
A csakfoci.hu úgy értesült, hogy Kovács István az NB II-ben szereplő ETO FC csapatához távozik a MOL Fehérvártól.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
PMFC
Weitner Ádám
A Kozármisleny ellen elszenvedett 3-0-s vereség után menesztették Weitner Ádámot, a PMFC vezetőedzőjét.
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
Tovább az összes átigazoláshoz