Mezey a Honvéd-Videotonról: „A Vidinek már rég meg kellett volna nyernie a bajnokságot”

Rossit és Berget is elismeri a mindkét csapattal bajnoki címet nyert szakember, aki szerint az utóbbi évek kiemelkedő hazai futball­eseménye jön szombaton.
Budai László 2017. május 26., péntek 15:04
Rossit és Berget is elismeri a mindkét csapattal bajnoki címet nyert szakember, aki szerint az utóbbi évek kiemelkedő hazai futball­eseménye jön szombaton.
Szerző: Budai László 2017. május 26., péntek 15:04

A magyar futball utóbbi negyven évének kiemelkedő edzőegyénisége, Mezey György kétszer volt bajnok az NB I-ben, épp a szombati aranyarangadó két résztvevőjével, a Honvéddal (1991) és húsz évvel később, 2011-ben a Videotonnal.

Az 1985-ben a legjobb európai edzőnek megválasztott szakember a Magyar Időknek beszélt két elsőségéről.

- Június elején, az Argentína–Kamerun nyitómérkőzés közben tudtam meg, hogy NB I-es csapat edzője vagyok, a Honvéd ugyanis sikerrel vívta meg az osztályozót. Amikor hazatértem a vb-ről, Kozma Mihállyal, minden szakosztályvezetők legnagyszerűbbikével munkához láttunk, és összeraktunk egy olyan keretet, amely aztán eséllyel indult harcba a bajnoki címért. Leszerződtettük Petry Zsoltot, elhoztuk Kovács Ervint Újpestről, Csepregi Andrást Zalaegerszegről, Viorel Vanceát Székesfehérvárról. Mindjárt az első évben bajnokságot nyertünk, Gregor Józsi lett a gólkirály, indultunk a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, ahol a nyolcaddöntőben megnyertük az első meccset a Viallit, Mancinit, Toninho Cerezót, Pagliucát felvonultató Samp­doria ellen. Sajnos, a visszavágót 3-1-re elbuktuk, de akkor is nagyszerű év volt. A következő szezonban is dobogón végeztünk, a harmadik helyen, de a vezetőség kirúgott, továbbálltam – nyilatkozta Mezey az 1991-es bajnoki címéről, majd beszélt a Videotonnál töltött időszakáról is.

- Garancsi István szakmai igazgatónak szerződtetett 2008-ban, az volt a feladatom, hogy egyrészt újjáépítsem a szakosztályt – ezt megoldottam –, másrészt hogy odaédesgessem Lothar Matthäust edzőnek. Éppen Ausztriában táboroztunk 2009 nyarán a csapattal, amikor felhívtak, hogy el kellene vállalnom a vezetőedzői tisztséget. Elvállaltam, bár mindvégig hangoztattam, ez csak szükségmegoldás. Őrült nagy meló volt, az első évben egyetlen ponttal szorultunk a második helyre a Debrecen mögé, amiben az is közrejátszott, hogy ősszel két meccsre eltiltottak. Győrben a vécé ablakából néztem suttyomban, ahogy 1-0-ra kikapunk az ETO-tól. 2011-ben megszereztük a klub történetének első bajnoki címét, de hálából nem hosszabbították meg a szerződésemet… - tette hozzá.

 

Az egykori szövetségi kapitány nagy várakozással tekint két egykori bajnokcsapata szombati csúcsrangadója elé.

- A szakma és a minőség összecsapása lesz a Honvéd–Videoton mérkőzés. Marco Rossi, ez a pompás szakember nem éppen világklasszisokból nagyszerű csapatot épített, csodálattal figyelem a szakmai munkáját. A másik oldalon az a Videoton áll, amelynek a játékosok kvalitásai alapján már régen meg kellett volna nyernie a bajnokságot. Kíváncsi vagyok, tud-e olyat húzni Rossi mester, amellyel meglepheti az általam szintén nagyra becsült Henning Berget, a vendégek trénerét. Az utóbbi évek kiemelkedő hazai futball­eseménye lesz ez a találkozó, alig várom már, hogy elkezdődjön, biztos vagyok benne, edzői szemmel nézve is óriási élményt nyújt majd. Hogy kinek drukkolok? Szorítok Marco Rossinak, de amúgy mindkét csapat közel áll a szívemhez, nem is akarom letenni a garast egyik mellett sem – fogalmazott a szakember, aki mind­máig utoljára vezette ki a magyar válogatottat világbajnokságra.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható – kattints!

Szinte bármilyen kimenetel jól fizet az aranycsatán - fogadj!

Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Senkó, Várkonyi, Drazic, Mance
Sallói elmondta, Senkó várhatóan a ZTE testvérklubjánál, a Nafta Lendavánál folytatja, míg a Lendván kitűnően védő Németh Ervin érkezhet. Várkonyit megvennék az MTK-tól. Mance és Drazic is szóba került.
Haladás
Újabb távozó
A kialakult nehéz helyzetre tekintettel a Szombathelyi Haladás újabb játékosa bontott szerződést a klubbal - a 17 éves támadó, Katona István távozott, már vasárnap sem lép pályára Gyirmóton.
Ferencváros
Edzőkérdés
A vezérigazgató elmondta, olyan edzőt keresnek, akinek van nemzetközi tapasztalata, ezért Máté Csaba visszahozatalára nincs esély.
Tovább az összes átigazoláshoz