Fotó: mlsz.hu

Rossi: "Számomra mindegyik meccs akár az utolsó is lehet" - a kapitány a Dibusz-Gulácsi párharcról és Szalai Attila állapotáról

A szövetségi kapitány elmondta, azzal lenne elégedett a négy NL-meccset követően, ha ugyanúgy érezné magát, mint amikor vége lett a 2-2-es müncheni Eb-találkozónak.
Nyikes Zoltán 2022. május 13., péntek 13:04
Fotó: mlsz.hu
A szövetségi kapitány elmondta, azzal lenne elégedett a négy NL-meccset követően, ha ugyanúgy érezné magát, mint amikor vége lett a 2-2-es müncheni Eb-találkozónak.
Szerző: Nyikes Zoltán 2022. május 13., péntek 13:04

A keret összeállításáról

– Nincs igazából nagy meglepetés, ha csak nem Vancsa Zalánra gondolunk. Rajta kívül azonban csak olyan játékosokat hívtunk meg, akik a múltban már velünk voltak. Callum Stylesról és Baráth Péterről is jó benyomásunk volt, a többiek pedig már bizonyítottak korábban, a legutóbbi mérkőzés óta pedig nem voltak ismeretlenebb játékosok részéről nagyobb villanások, ami meglepetésre adhatna okot. Talán most kevesebb okot adok a kritikákra és ez egy érthetőbb kerethirdetés. Sajnálom, hogy Varga Kevint nem hívhatom meg, de sajnos szinte semennyit nem játszik a Young Boysban. Ugyanez igaz Schön Szabolcsra is, akit ugyan meghívtam, de ő az U21-ben fog játszani, akikkel kölcsönösen együttműködünk.

Őt, Baráthot és Vancsát is az U21-es válogatott rendelkezésére bocsátom a Németország elleni mérkőzésre, Vancsa és Baráth ezután csatlakozik hozzánk, míg Schön ott marad a lettek ellen is és csak azután jön az A-keretbe.

Kapuskérdésről

– Vannak hierarchiák, különösen kapusok tekintetében, de általában mindhárom kapus felé nagyon nagy a megbecsülésem. Jelenleg Dibusz és Gulácsi talán magasabb szintet képviselnek, mint Szappanos, mindkettőjüknek szeretném megadni a lehetőséget. Az az elgondolásom, hogy két-két mérkőzést kapjon Dibusz és Gulácsi, de azt még mérlegre tesszük, ki melyik meccsen fog védeni. Gulácsi egy olyan idényből érkezik, ahol csak őt játszatták, ugyanez vonatkozik Orbánra is. Szoboszlaival más a helyzet, ő nem kapott annyi lehetőséget. Azt azonban nem gondolhatjuk, hogy Gulácsi és Orbán mind a négy meccsen pályára lép 11 nap alatt. Magától értetődő, hogy Dibusz és Gulácsi fele-fele arányban fog játéklehetőséget kapni.

Tizenegy nap alatt négy meccset fogunk lejátszani

– Először is az Anglia elleni mérkőzéssel kell foglalkoznunk, napról napra élem meg ezeket. A ti kérdéseitekből néha az érződik, mintha az edzők hosszú távra tudnának gondolkodni, de ha valaki egy olyan válogatottat edz, amelynek hatalmas történelme van, akkor a szurkolók megkövetelik, hogy mindig egy bizonyos szinten képviselje a hazájukat. Számomra mindegyik meccs akár az utolsó is lehet, nem gondolkodhatok úgy, hogy megkímélek valakit egy adott meccsen, mert lehet, hogy a következőn már én nem leszek ott. Ez lehet, hogy különösen hangzik, de én így élem meg a meccseket. Tudom, ez valamelyest szélsőséges megközelítés.

Tudva, hogy ezen a négy meccsen tisztesen helytállunk és nagyjából mindenki elégedett lesz, akkor a magyar válogatott történetében a mérkőzéseim számát tekintve Baróti Lajos, Sebes Gusztáv, Mészöly Kálmán és Bicskei Bertalan közé sorolódom 45 meccsel. Ez számomra óriási megtiszteltetés lenne. Ugyanakkor minden meccset úgy élek meg, mintha ez lenne az utolsó.

Vancsa Zalánról

– Nem kell ahhoz Guardiola vagy Klopp, hogy felismerje, Vancsa tehetséges játékos. Jó az alapsebessége, a technikája. Sajnos Magyarországon nincs évente 20 fiatal játékos, akit meghívhatunk. A válogatott edzőjének kötelessége, hogy gondozza a fiatal tehetségeket. Az életben nemcsak beszélni kell, hanem tettekkel is követni kell a szavakat. A jövő a fiataloké. Örülnék, ha 20 évvel fiatalabb lennék, mert akkor még 30 évet edzősködhetnék.

Az olaszok elleni meccsről

– Nem tudom, milyen érzés lesz hallgatni az olasz himnuszt. Én még labdarúgóként sosem vittem olyan magaslatokba, hogy olasz válogatott lehessek, sosem hallottam a himnuszt. Most hallani fogom és énekelni is fogom, mert olasz vagyok, ugyanakkor a magyart is énekelni fogom, ez eléggé sajátos élmény lesz. Nagyon nehéz ezt előre megjósolni, milyen élmény lesz, ez számomra is egy új helyzet, de a himnuszok után le kell játszani a meccset, amihez már másképp állok hozzá.

Ádám Martinról

– Ádám Martint először márciusban hívtuk meg, láttuk, hogy fejlődni akar. Azt akarja, hogy számíthassunk rá és júliusban valószínűleg eligazol Paksról. Olyan játékosról van szó, akinek a nemzetközi szinthez két fő szempontból fejlődni kell. Általában a fizikai aspektusra szoktak utalni, amikor róla beszélnek.

Az első válogatott meccsén 20 percre küldtem be Szerbia ellen, ott jól dolgozott, sokat futott, de az, hogy 20 perc után elfáradt, az elárulja, hogy a fizikai formája, ami Magyarországon megállja a helyét, még nem elégséges egy nemzetközi szinthez.

Neki állóképesség területén sokat kell fejlődnie, de ha egy magyartól erősebb bajnokságban fog játszani, akkor ezt meg fogja lépni. A másik, hogy milyen képességei vannak a 16-oson belül a befejezésnél. Nyilván az NB I nem a Bundesliga, de ha valaki 31 gólt lőtt, akkor annak megvan az oka. Méltó a figyelemre, de még sokat kell dolgoznia. Ő még relatíve fiatal, a fizikai teljesítőképességének teljében van. Kívánom, hogy tudjon fejlődni. Márciustól mostanáig nem láttam sokszor megvillanni, de lőtt több gólt, azonban nem mondhatom róla, hogy kivételesen jó formában lenne. Elkezdtünk vele egy közös munkát és potenciálisan segítheti a válogatottat.

Szalai Attila állapotáról

– Ami őt illeti, napi szinten beszélünk vele, közvetlenül tőle tájékozódom. Úgy tudom, hogy ő és mindenki más is elégedett az állapotával, reméljük, hogy a legutolsó mérkőzéseken már a Fenerbahce rendelkezésére tud állni. Ha esetleg nem tudnánk játszatni, akkor például márciusban Fiola Attilát vetettük be a helyén, ez egy példa, de másra is gondolhatunk. Hat középső védőt hívtam be, közülük kettő ballábas. Spandler még nem játszott a válogatottban, vele kockázatos lenne, de meglátjuk, milyen állapotban lesz ő és a többiek is. Vannak lehetőségek a keretben.

Hány ponttal lenne elégedett?

– Nem tudom most elmondani, mindig is azon múlik, hogy milyen a teljesítmény. Ha az Eb előtt megkérdezték volna, hogy beérném-e két ponttal a csoportkört, biztosan aláírtam volna, de miután Goretzka a lefújás előtt 10 perccel lőtt egyet és kiestünk, keserű volt a szájíz, ám azt is tudtam, hogy sikerült a lehető legjobb módon képviselni az országunkat. Azzal lennék elégedett, hogy a négy mérkőzés után, még ha kevés pontot is gyűjtünk, ugyanúgy érezzem magam, mint amikor Münchenből távoztunk.

Olvastad már?
Magyar válogatott: 17 éves MTK-tehetség is bekerült Marco Rossi keretébe - velük vágunk neki a brutális NL-menetnek
Az MTK Budapest 17 éves támadóját is behívta a szövetségi kapitány. Mint ismert, Vancsa Zalán nyártól a Manchester Cityt is működtető City Football Groupnál folytatja pályafutását.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest/Paks
Rácz Gergő
Az MTK végleg megvásárolta Rácz Gergőt a Paksi FC-től, miután a 27 éves kapus a tavaszi idényben kölcsönben erősítette a fővárosiakat.
NB II
Bejelentették az új edzőt
Hivatalos bejelentés: NB II-es csapatnál nevezték ki a Vidivel Magyar Kupát nyert edzőt.
Ferencváros
Serdar Dursun
A törökök szerint a Fradi érdeklődik Serdar Dursun iránt, a csakfoci.hu azonban úgy tudja, hogy a hír nem igaz.
Tovább az összes átigazoláshoz