Rossi 2025-ig maradna a válogatottnál: "100 emberből 90 támogat Magyarországon"

Marco Rossi szövetségi kapitány egy külföldi nyilatkozatában elárulta, melyik európai topligában dolgozna a legszívesebben.
Dudás Gábor 2022. október 27., csütörtök 9:20
Marco Rossi szövetségi kapitány egy külföldi nyilatkozatában elárulta, melyik európai topligában dolgozna a legszívesebben.
Szerző: Dudás Gábor 2022. október 27., csütörtök 9:20

Az összességében remekül sikerült őszi válogatott mérkőzések - például Anglia vagy Németország legyőzése - után Marco Rossi szövetségi kapitány az egyik nagy nemzetközi futballportálnak, a Tribalfootball.com-nak, illetve Matteo Vitalének beszélt a magyar labdarúgás és a magyar válogatott fejlődéséről és saját edzői ambícióiról. A nyilatkozatából idézünk az alábbiakban.

Mennyit változott a magyar futball 2012-es érkezése óta?

Az elmúlt 10 évben sok minden változott Magyarországon: az infrastruktúra sokkal jobb lett, de a bajnokság őszintén szólva nem sokat változott. Ha valami hiányzik, az az, hogy akkoriban sokkal kiegyensúlyozottabb volt a bajnokság, most a Ferencváros gyakorlatilag egy saját ligában játszik, míg a többi csapat messze lemaradt tőle.

Mindent összevetve szerintem azért egy kicsit jobb lett a helyzet, de azok az eredmények, amiket a válogatott elér, messze túlmutatnak a legoptimistább várakozásokon is. Még akkor is, ha az elvárások mindig is túl vannak és túl is lesznek a valódi lehetőségeken.

Mennyit változott a magyar foci megítélése az eredmények és Rossi munkája miatt?

- Ezek az eredmények mindenképpen hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország hírneve és általános megbecsülése javuljon Európa többi részén, de nem hiszem, hogy masszív változások történtek volna velem kapcsolatban.

Vannak-e olyan konkrét magyar játékosok a válogatottban, akikre büszke amiatt, hogy ő edzhette vagy fedezte fel őket?

- Ha arra gondolok, hogy a válogatott hány százalékban változott 2018 óta, akkor elmondhatom, hogy sok új játékos debütált nálam. Persze az érdem mind az övék: azon kívül, hogy figyeljük és meghívjuk őket, illetve megtervezzük a játékot, nem sok mindent csinálunk, hiszen válogatott edzőként nem sok időnk van a csapattal foglalkozni.

A németek elleni győzelemről

- Ez mindenképpen hatalmas siker volt, az eddigi legrangosabbak közé tartozik, amit elértem. Nem hagynám figyelmen kívül a júniusi, Anglia elleni két győzelmünket sem, különösen a legnagyobbat, az idegenbelit, amely valóban történelmi eredmény volt. Hasonló eredmény mellett 1928 óta nem kaptak ki hazai mérkőzésen az angolok. Ez azért is mérföldkő volt számunkra, mert 1953 és az Aranycsapat évei óta nem nyertünk Anglia ellen.

Érkezett-e már gratuláció hazájából, Olaszországból az eredményei miatt?

- Nem hallottam senkitől ilyet Olaszországból.

Mi vehetné rá arra, hogy elhagyja a csapatát?

- Úgy gondolom, hogy 100 emberből körülbelül 90 pozitívan értékeli azt a munkát, amit a csapattal végzek itt Magyarországon. Persze lesz egy 10%, aki mindig ellenezni fogja, amit csinálok, bármi is legyen az, de általánosságban úgy gondolom, hogy jó edzőnek tartanak itt Magyarországon. Jelenleg nem látok okot a távozásra, 2025-ig van szerződésem, és nem számítok arra, hogy előtte távoznék. De ha van olyan bajnokság, ami vonz engem, az a Premier League...

Azt hiszem, minden egyes szakember szeretne egyszer a Premier League-ben dolgozni. Az Európa-bajnoki selejtezők után két angol klubbal is beszélhettem, az egyik a Championshipből, a másik a Premier League-ből keresett, de végül úgy döntöttem, hogy visszautasítom a megkereséseket, mert meggyőződésem volt, hogy itthon maradni a legjobb egyelőre.

Olaszországból nem keresték?

- A mai napig nincs ilyesféle kapcsolatfelvétel. Sem volt csapatomtól, a Sampdoriától, sem más klubtól.

Olvastad már?
Moniz fellépése nem meglepetés: Fradi-edzőként és Hollandiában is beleállt, ha rasszizmust tapasztalt
Ricardo Moniz még Fradi-edzőként, 2013-ban is kilátásba helyezte a levonulást, és Hollandiában is volt részese rasszista esetnek, ahol kiemelte a játékvezető bátor döntését.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
Bernd Storck az idény végéig szóló szerződést írt alá, hosszabbítási opcióval.
BVSC
Szekeres az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci információi: Szekeres Tamás veszi át az NB II-es BVSC irányítását.
ETO FC
Hosszabbítás
A 19 esztendős Tóth Rajmund meghosszabbította szerződését a másodosztályú ETO FC csapatával. A győriek egykori akadémistája 2026 nyaráig írta alá új kontraktusát.
Tovább az összes átigazoláshoz