Magyarul még nem tud, de válogatott lehet - Storck külföldi jelöltjei lehetnek

A skót másodosztályban szereplő Ayr United védője, Conrad Balatoni is játszhatna a nemzeti csapatban.
Dudás Gábor 2016. szeptember 22., csütörtök 7:50
A skót másodosztályban szereplő Ayr United védője, Conrad Balatoni is játszhatna a nemzeti csapatban.
Szerző: Dudás Gábor 2016. szeptember 22., csütörtök 7:50

Conrad Balatoni anyai nagyapja magyar, nagyanyja osztrák volt – írja az Origo, amely megnézte, kik azok a futballisták, akik származásuk alapján a magyar válogatottnál is szóba kerülhetnek.

Egy lista a teljesség igénye nélkül: Liviu Antal – Pandurii (román), Patrick Farkas – Mattersburg (osztrák), Fülöp István – Botosani (román), Kovács Lóránt – Haladás, Richard Magyar – Hammarby (svéd), Anton Salétros – AIK Solna (svéd), Székely Szabolcs – UTA Arad (román), Varga Attila – Latina (olasz, Serie B), Gabriel Vasvari – Botosani (román), Veres Szilárd – CFR Cluj (román).

A portál megkérdezte az MLSZ-t, szemmel tartja-e a magyar felmenőkkel bíró külföldi focistákat, egy esetleges honosítás lehetőségére gondolva. Azt a választ kapták, hogy akik szóba jöhetnek, azokról tudnak a szövetségnél, és Bernd Storck érkezése előtt rendszeresen jártak a környező országokba a megfigyelők és az utánpótlásedzők.

"A honosítás kérdése, pontosabban az, hogy a magyar származású, magukat magyarnak valló határon túl élő labdarúgók magyar állampolgárrá válása olajozottan, gyors eljárásban történhessen meg, az MLSZ vezetése számára évek óta kiemelt fontosságú feladat. Éppen ezért a szövetség előbb adminisztratív segítséget nyújtott, majd 2015-ben elnökségi határozat formájában írta elő a befogadás módszerét, illetve azt, hogy kikre, milyen módon vonatkozik a gyorsabb eljárás" – írta a szövetség kommunikációs osztálya.

A 25 éves, Leedsben született, de mindig is Skóciában futballozó Balatoni a származása alapján négy válogatottban, az angolban, a skótban, az osztrákban és a magyarban is játszhatna.

- Eszembe jutott már, hogy milyen lenne, de nem hívtak még egyik csapattól sem. Tisztában vagyok azzal, hogy a legmagasabb szinten kellene játszanom a klubomban, és folyamatosan jó teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön a nevem. Ha a magyar szövetségi kapitány felhívna, természetesen nagy örömmel mennék, hiszen nagy megtiszteltetés lenne nekem és a családomnak is, hogy Magyarországot képviselem. Őszintén szólva nem vagyok biztos abban, tudnak-e arról az önök országában, hogy van Skóciában egy védő, aki a származása alapján szóba jöhet. Mindenesetre nekem most egy célom van, jó formában játszani, és ha egyszer úgy alakul, hogy felfigyelnek rám, az óriási lenne – mondta a bekk, aki másodosztályú bajnoknak mondhatja magát, és aki 168 skóciai bajnokiján 15 gólt szerzett.

TOVÁBB: A teljes cikk itt olvasható - kattints!

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Milos Kruscic/Nebojsa Vignjevic
A csakfoci.hu információi szerint nem Milos Kruscic irányítja a jövőben a lila-fehéreket. Jó eséllyel Nebojsa Vignjevic tér majd vissza a Megyeri útra.
Debreceni VSC
Matar Dieye
A DVSC 25 éves szenegáli csatára, Matar Dieye a 2023/2024-es szezont kölcsönben a finn KuPS-nél tölti. A támadó az NB I-ben egy mérkőzésen lépett pályára.
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Tovább az összes átigazoláshoz