Fotó: Jan De Meuleneir / Photo News

Itt a vége: Visszavonult minden idők legrosszabb magyar szövetségi kapitánya

George Leekens mindössze négy felkészülési mérkőzésen vezette a nemzeti együttesünket, majd ezt követően még két klubcsapatnál vállalt munkát a visszavonulása előtt.
Nyikes Zoltán 2020. május 13., szerda 8:34
Fotó: Jan De Meuleneir / Photo News
George Leekens mindössze négy felkészülési mérkőzésen vezette a nemzeti együttesünket, majd ezt követően még két klubcsapatnál vállalt munkát a visszavonulása előtt.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. május 13., szerda 8:34

Nagy bejelentést tett a Het Laatste Nieuws nevű lapnak a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya:

Georges Leekens elárulta, hogy visszavonul, nem vállal több munkát edzőként.

A belga szakember hozzátette nem vonul ki teljesen a labdarúgás közegéből, ám elégedett azzal, amit eddigi karrierje során elért, így nem ül már le többé a kispadra.

– Tanácsadóként talán még fogok dolgozni, de edzőként nem vállalok több munkát – idézi a hln.be Georges Leekenst. – Fantasztikus karriert tudhatok magam mögött, különböző országokban dolgozhattam, megismertem számos különböző kultúrát és vallást, lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű emberekkel. Boldogan gondolok vissza a pályafutásomra.

A 70 éves Leekens legutóbb az iráni első osztályú Tractor Sazi együttesénél tevékenykedett 15 mérkőzés erejéig, de dolgozott Tunéziában is, ahol elmondása szerint megtapasztalta, milyen nehéz dolgozni egy járvány kitörése közben.

– Tunézia szövetségi kapitánya voltam, amikor Afrikában kitört az ebola-járvány, tehát tudom, milyen nehéz dolga van az edzőknek, amikor egy veszélyes vírus közben kell helytállniuk – emlékezett vissza Leekens.

A belga szakembert 2017 végén nevezték ki a magyar válogatott élére, első mérkőzésére négy hónappal később került sor Kazahsztán ellen, a felkészülési találkozón 3-2-re kikapott nemzeti csapatunk, majd ezt követően további 3 edzőmeccs jutott Leekensnek a kispadon és 2018 nyarán leváltották. Pályafutása során megfordult még Algériában, Szaúd-Arábiában, Hollandiában, valamint hazájában is.

Legnagyobb sikereit Belgiumban érte el, 1985-ben Belga Kupát nyert a Cercle Brugge élén, majd 1989/90-ben bajnoki címet ünnepelhetett a Club Brugge vezetőedzőjeként, egy évvel később pedig a kupát is megkaparintotta csapatával.

A Nemzeti Labdarúgó Archívum statisztikája szerint Georges Leekens minden idők leggyengébben szereplő szövetségi kapitánya – az 1 mérkőzésen tevékenykedő kapitányokon kívül –, miután a 4 felkészülési mérkőzésén egy döntetlent és három vereséget tudott felmutatni, ami 12.5 százalékos hatékonyság.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Vasas
Kondás Elemér
Eldőlt, hogy az angyalföldi kispadon nem lesz váltás a válogatott szünet alatt, így továbbra is Kondás Elemér irányítja a Vasast.
ZTE FC
Christy Manzinga
Manzinga 17 mérkőzésen lépett pályára a ZTE-ben, most a dél-koreai másodosztályba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz