Eltűnt az NB I a magyar válogatottból

Több mint fél évtizede nem volt ilyen. Egy kapitány húzott csak ilyet, sőt, ennél drasztikusabbat is.
Dudás Gábor 2016. október 11., kedd 14:28
Több mint fél évtizede nem volt ilyen. Egy kapitány húzott csak ilyet, sőt, ennél drasztikusabbat is.
Szerző: Dudás Gábor 2016. október 11., kedd 14:28

Érdekes és rég nem látott jelenség ütötte fel a fejét a Lettország elleni, rigai világbajnoki selejtezőn: egy NB I-es játékos szerepelt összesen a kezdőcsapatban, a 37 éves Gera Zoltán személyében. A többiek, így például a nyáron klubot váltott, az Eb idején még a hazai élvonalban futballozó Bese Barnabás, Korhut Mihály vagy Nagy Ádám mind légiósként szerepelt, így a Ferencváros középpályás maradt hírmondónak az OTP Bank Ligából.

Ilyenre nem tegnap volt példa a magyar válogatott történetében, sőt, tulajdonképpen egy olyan korszak volt, amikor elvétve kaptak csak lehetőséget a hazai élvonalban futballozók kezdőként a kapitánytól. Aki nem más volt, mint Erwin Koeman.

A holland tréner első nyolc mérkőzésén egyáltalán nem jelölt senkit a kezdőcsapatba - sőt, többnyire a keretbe is alig - az itthon játszókból. A kilencedik meccsén, az Albánia ellen, tiranai vb-selejtezőn (2009 márciusa) aztán az újpesti védő, Vaskó Tamás bekerült a kezdőtizenegybe (és egyben le is játszotta utolsó válogatott meccsét a bekk, aki azóta egyszer sem öltötte magára a címeres mezt). Néhány nap múlva, Málta ellen viszont megint nem volt NB I-es focista Koeman csapatában. Egészen 2009 szeptemberéig, amikor a Debrecenbe visszatérő Bodnár László is lehetőséget kapott.

Az utolsó olyan meccs, amikor egyetlen NB I-es focista sem volt a kezdőben, a 2009. szeptember 5-i magyar-svéd vb-selejtező volt. A négy nappal későbbi magyar-portugál pedig az a találkozó, ahol csak egy NB I-es focista kezdett. Ez történt meg újra, több mint 7 év után, hétfőn este, Rigában. Tegyük hozzá, hogy Bernd Storck a kezdőben nem, a kispadon viszont bőven számolt a hazai futballistákkal, öten is becserélésükre vártak, végül a fiatal Vida Máté lehetőséget is kapott.

A Koeman előtti, de utáni kapitányok sem húztak még egyszer ilyet, Pintér Attilánál például 7-8-9 hazai élvonalbeli játékos is felbukkant a kezdőben, Storcknál - nyilván az Eb hatására külföldre szerződő játékosok miatt – pedig csak az utóbbi három meccsen kezdődött el az NB I "eltűnése" a válogatottból (Feröer és Svájc ellen 2-2 itthoni futballista kezdett, az Eb-n viszont még 5,5,7,5 volt a számuk például).

 

BERND STORCK MECCSEIN AZ NB I-ES KEZDŐJÁTÉKOSOK SZÁMA:

Lettország - 1

Svájc - 2

Feröer-szigetek - 2

Belgium -  5

Portugália - 7

Izland - 5

Ausztria - 5

Görögország - 7

Feröer-szigetek - 6

Észak-Írország - 5

Románia - 5 (Storck első meccse volt kapitányként)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz