"Egy magyar futballista mindig az eszéről, rafináltságáról volt híres" - a korábbi MLSZ-edző szerint hibás a koncepció

A magyar U16-os válogatott korábbi szakvezetőjét lejárt lemeznek nevezte az MLSZ, és vélhetően ezért is kellett távoznia. Szepessy László kitart amellett, hogy az utánpótlást csak hazai eszközökkel lehet sikeresen megreformálni.
Csakfoci Admin 2018. január 18., csütörtök 21:35
A magyar U16-os válogatott korábbi szakvezetőjét lejárt lemeznek nevezte az MLSZ, és vélhetően ezért is kellett távoznia. Szepessy László kitart amellett, hogy az utánpótlást csak hazai eszközökkel lehet sikeresen megreformálni.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. január 18., csütörtök 21:35

Szombathy Pál műsorvezető felvetette, hogy 2014-ben elkészült a magyar utánpótlás reformja az egykori Videoton sikeredző, Kovács Ferenc irányításával, amiben Dárdai Pál, Herczeg András, Löw Zsolt, Szabics Imre és Garami József is szerepet vállalt. A tervet az MLSZ elvetette, és a német vonal beiktatásával Bernd Storck lett az utánpótlás igazgató.

A kor szellemének megfelelő szakemberek dolgoztak ezen, hiszen a külföldön dolgozó magyar kollégák nyitott szemmel járnak a világban, és bizonyos elemeket be tudtak emelni – kezdte Szepessy László a Digi Sport Reggeli Start műsorában.

Saját játékfilozófiánkon keresztül kell felépíteni az utánpótlást, és nagyon nehezen lehet elegyíteni egy erőnléten alapuló német projekttel. Egy magyar futballista mindig az eszéről, rafináltságáról volt híres. Ezt kellene valahogy beintegrálni az utánpótlásba, hogy azok a játékosok ugyanúgy megkapják azokat az ingereket, mint anno a zsenik.

 

A német szakember érkezésével Szepessyt leváltották, és mindenkinek megköszönték a munkát a korosztályos csapatnál. Mostanra új, német koncepció uralkodik az utánpótlásban, de ez Szepessy szerint nem jelent sikert.

Magas szintről távoztunk, egész jól összeraktuk a korosztályos válogatottakat. Többször volt esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra, ami egyszer sikerült is. Megvolt a potenciál.

A futball is olyan, mint a divat, hogy jönnek-mennek a divatok, úgy döntött az MLSZ vezetése, hogy lejárt lemezek lettünk. Szervezetileg lett megújítva az utánpótlás, de nagyon nehezen talál vissza arra az útra, amit mi elkezdtünk.

Végül hozzátette, hogy az úgynevezett "természetes fejlesztőhelyek" teljesen átalakultak a mai világban, ami probléma lehet a képességek, készségek megszerzésénél.

– Főleg Európa civilizált országaiban megszűntek a grundok, és ezek eltolódtak a mediterrán világra. Afrikában és Dél-Amerikában még megvannak, hiszen a mai világklasszisok nagy százaléka a grundról indult. A játékkészséget és örömöt csak ott lehet megszerezni.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Serdar Dursun
A törökök szerint a Fradi érdeklődik Serdar Dursun iránt, a csakfoci.hu azonban úgy tudja, hogy a hír nem igaz.
Légiósok
Lovrencsics Gergő
Igaznak bizonyultak a horvát sajtóhírek, a korábbi magyar válogatott játékos elismerte, hogy távozik a Hajduk Splittől.
NB I
Iván Alex
Holland, belga és magyar élvonalbeli csapat is érdeklődik Iván Alex, a Spartak Trnava játékosa iránt, akinek nemrég járt le a szerződése a szlovák élvonalban szereplő gárdánál - számolt be a hírről a kisalfold.hu.
Tovább az összes átigazoláshoz