Fotó: Torcida

Óriási balhé volt Lovrencsicsék meccse után, a rendőrök fegyvert is használtak - videó

A Lovrencsics Gergőt is foglalkoztató Hajduk Split labdarúgócsapatának több szurkolóját is letartóztatta a rendőrség a hétvégi incidens miatt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.
Budai László 2022. május 24., kedd 11:00
Fotó: Torcida
A Lovrencsics Gergőt is foglalkoztató Hajduk Split labdarúgócsapatának több szurkolóját is letartóztatta a rendőrség a hétvégi incidens miatt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.
Szerző: Budai László 2022. május 24., kedd 11:00

Az ügyészség 42 ember ellen tett büntetőjogi feljelentést. Hétfőn a bíróság gyorsított eljárásban tízüket előzetes letartóztatásba helyezte. A horvát törvények szerint hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

A szurkolók szombaton este kerültek összetűzésbe a rendőrséggel, miután a bajnokság utolsó fordulójában a spliti együttes 3-1-es vereséget szenvedett az aranyérmes Dinamo Zagrebtől.

A hazafelé úton a szurkolók egy jelentős csoportja autóival lezárta az A1-es autópályát a fővárostól mintegy harminc kilométerre az egyik pihenőhelynél, majd egy több száz fős tömeg rátámadt a konvojt kísérő 16 rendőrre. Furgonjukba pirotechnikai eszközöket dobtak, valamint kövekkel és botokkal támadtak rájuk. A rendőrök erősítést kértek Zágrábból, de a feltorlódott kocsisor miatt késett a segítség.

A helyszínen tartózkodó rendőrök a túlerővel szemben fegyvert is használtak. A zágrábi rendőrkapitányság közleménye szerint több figyelmeztető lövést adtak le. A levegőbe és a földre lőttek. Négy szurkoló könnyebben megsérült. A rendőrség szerint az aszfaltról felcsapódó golyók okozhatták a kéz- és lábsérülésket.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a zágrábi meccsre 1600 spliti szurkoló érkezett, de mivel nem jelentették be előre transzparenseiket, nem vihették be őket a stadionba. Többségük ezért úgy döntött, maga sem megy be, és a stadion előtt marad. A meccs vége felé jelezték a rendőrségnek, hogy haza indulnának, majd meg akartak állni a Károlyvároshoz (Karlovac) közeli benzinkúton, amit a rendőrség nem engedélyezett. Ekkor zárták le az autópálya egy szakaszát. Egy részük a rendőrökre támadt, míg többen a benzinkúton randalíroztak, petárdákat és fáklyákat dobáltak és szemetes kukákat borítottak fel.

A Hajduk Split Tordica nevű szurkolói csoportja számos incidens előidézője volt az elmúlt években. 2014-ben, egy válogatott meccsen fáklyákat dobáltak be a futballpályára. 2015-ben a világbajnokság előtti selejtezőn, ahol a horvát válogatott az olaszokkal játszott Splitben, óriási horogkeresztet égettek a pálya füvébe, az elkövetőket soha nem találták meg. 2020-ban a Hajduk Split-Dinamo Zagreb horvát labdarúgó kupadöntőn a két szurkolótábor, a Tordica és a zágrábi Bad Boys Blue egymásnak esett. A rendőrség csak könnygáz használatával tudta szétválasztani a felbőszült tömeget. Később az utcán folytatódott a randalírozás. A huligánok kirakatokat törtek be és autókat rongáltak meg. Akkor 98 embert tartóztattak le.

A horvát kormány 2011-ben szigorított a sporthuliganizmus elleni törvényen, miután 2010-ben, szintén egy Hajduk-Dinamo bajnoki meccsen egy rendőrnek pirotechnikai eszközzel kilőtték a szemét. Ekkor a Bad Boys Blue egyik fiatalkorú szurkolóját vonták felelősségre, akit négy év börtönre ítéltek.
(mti)

Olvastad már?
Véget érhet a Tokmac-sztori: A Fradi hamarosan bejelentést tehet egyik legjobbjáról - részletek
A csakfoci.hu információi szerint két komoly kérője maradt Tokmac Nguennek, és mindketten jobb anyagi feltételeket kínálnak, mégsem ez dönthet.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Raul Gustavo
A Csakfoci korábbi információjának megfelelően a Ferencváros bejelentette Raul Gustavo érkezését.
Mezőkövesd
Megvan a távozó légiós új csapata
Az NB I-ből kiesett Mezőkövesdtől távozó szenegáli-francia középpályás, Christian Gomis a thai élvonalban szereplő BG Pathum Unitedhez írt alá.
Újpest
Új edzők a stábban
Ahogyan a Csakfoci korábban jelezte, nem egyedül érkezett Bartosz Grzelak Fehérvárról, ugyanis Száraz Ádám erőnléti edző és Johan Sandahl asszisztensedző is Újpestre tette át a székhelyét a Viditől.
Tovább az összes átigazoláshoz