Fotó: Davide Lanzafame Facebook

Lanzafame: "Rossi a világ bármely csapatát irányíthatná" - exkluzív interjú a Rebrovval való balhéról és Stankovicról

Davide Lanzafame a csakfoci.hu-nak beszélt Marco Rossival kapcsolatos különleges kapcsolatáról, először mesélt nyíltan a Szergej Rebrovval való konfliktusairól, elmondta véleményét Dejan Stankovicról, a Fradiban és a Honvédban töltött időszakáról és szóba került a Fiorentina-Ferencváros EKL-csoportkörös találkozó is. Exkluzív interjú.
Budai László 2023. október 4., szerda 8:25
Fotó: Davide Lanzafame Facebook
Davide Lanzafame a csakfoci.hu-nak beszélt Marco Rossival kapcsolatos különleges kapcsolatáról, először mesélt nyíltan a Szergej Rebrovval való konfliktusairól, elmondta véleményét Dejan Stankovicról, a Fradiban és a Honvédban töltött időszakáról és szóba került a Fiorentina-Ferencváros EKL-csoportkörös találkozó is. Exkluzív interjú.
Szerző: Budai László 2023. október 4., szerda 8:25

Exkluzív interjút adott a csakfoci.hu-nak Davide Lanzafame, aki a Honvéddal bajnoki címet és Magyar Kupát, a Fradival szintén bajnokságot nyert, és mindkét csapat színeiben gólkirályi címig is jutott. A magyar és az olasz futballt is tökéletesen ismerő Lanzafame beszélt Marco Rossival kapcsolatos különleges kapcsolatáról, először mesélt nyíltan a Szergej Rebrovval való konfliktusairól, emellett elmondta véleményét Dejan Stankovicról, a Fradiban és a Honvédban töltött időszakáról és természetesen szóba került a csütörtöki, Fiorentina-Ferencváros EKL-csoportkörös találkozó is.


Davide Lanzafame három különböző időszakban is erősítette a Honvédot, és ebből kétszer az a Marco Rossi volt az edzője, akiről többször is elmondta, hogy második apjaként tiszteli. Az olasz ex-csatár kitűnően ismeri a magyar szövetségi kapitányt, akinek a magyar válogatott irányítása után is nagy jövőt jósol.

"Rossi a világ bármely csapatát irányíthatná"

- Éppen most vált hivatalossá, hogy Marco Rossi magyar állampolgár lett, a válogatottunkat irányító szakember népszerűsége továbbra is az egekben van. A sikerek után egyre többekben merül fel, hogy meddig lehet őt megtartani. Te hogy látod?

Érdekes kérdés, mert ezzel a tapasztalattal, ami neki van, szerintem a világ bármely csapatát irányíthatná. Rutinos, nagyon karakteres, több nyelven is beszél, ezért Marco bármire készen áll. Remélem, hogy a jövőben valamelyik Serie A-csapat ajánlatot tesz majd neki, és valóra válthatja az álmát, hogy Olaszországban is az első osztályban edzősködhessen. De ugyanilyen ajánlat jöhet a Premier League-ből vagy a Bundesligából is. Amikor úgy határoz majd, hogy a magyar válogatottnál elvégezte a munkáját, akkor odamehet

- mondta Lanzafame a csakfoci.hu-nak adott interjújában.

- Többször is mondtad már, mennyire különleges a kapcsolatod vele. Mit tud ő, amit más nem, hogyan találta meg veled ennyire a közös hangot? 

- Tényleg nagyon fontos pontja a karrieremnek, mindig ott van, ha tanácsra lenne szükség, telefonon alkalmanként szoktunk is beszélni. Ugyan idősebb, mint én, és sokkal tapasztaltabb, de nagyon hasonló a karaktere, mint nekem, ezért tud annyira megérteni. Fantasztikus volt a Honvéd-korszakunk, egyáltalán nem gondoltuk, hogy ilyen sikereket érhetünk majd el. Ahogy nemrég az Instagramomon is írtam, nagyon szomorú vagyok, hogy a csapat NB II-es lett. De biztos vagyok benne, hogy amint lehet, visszatér az NB I-be, és Magyarország egyik leghíresebb klubjaként ismét az első helyért lesz harcban.

- Meddig tarthatóak vagy emelhetőek szerinted Rossi válogatottbeli sikerei?

- Az eredmények, amiket eddig elért tényleg fantasztikusak, és az is biztos, hogy nem könnyű minden évben megismételni. De ő bármire képes a magyar futballban. Az az érzés, amit a magyar szurkolóknak adott, elképesztő. Ezzel az érzelemmel a futballban bármi lehetséges, remélem, így folytatja. 

"Az öltözőkben bármi megtörténhet..."

Lanzafame körül mindig izzott a levegő, de az kétségtelen - és rendkívül büszke is rá -, hogy a Honvéd és az FTC szurkolóit is meghódította hazánkban. Mindkét csapattal komoly sikereket ért el, de nem titkolja: a szíve leginkább a piros-feketékért dobog. Azt nem bánja, hogy a Szergej Rebrovval való konfliktusai miatt egy év után elhagyta a Fradit, sőt szerinte mindenkinek az volt a legjobb döntés. Azt azonban fájlalja, hogy végül nem sikerült Kispesten befejeznie karrierjét.

- Nem kevés csapatod volt, mégis azt írtad a korábban is említett posztodban, hogy egyedül a Honvédot zártad a szívedbe, miért? 

Az érzelmek, a múlt és a szurkolókkal való kapcsolatom miatt. Az utolsó időszak már nehéz volt számomra, mert sok minden változott a vezetőségben, és végül külföldön kellett befejeznem a pályafutásomat...

- De a lényeg a sikerek, amiket elértünk - ennél többet szinte lehetetlen is lett volna. A Juventusszal és a Barival is megnyertem a Serie B-t, a Fradival pedig az NB I-et, és mondhatom, hogy a Ferencvárosnál is remek időszakot töltöttem, a szurkolók nagyon kedvesek voltak velem és a családommal, úgyhogy csak jókat mondhatok a klubról, a vezetőségről, minden profi volt. De a legszebb trófea egyértelműen a Honvéddal megnyert bajnokság.


Fotó: honvedfc.hu

- Hogy látod a jelenből visszanézve a Fradiba igazolásodat, ami igen komoly indulatokat kavart akkor? 

- Nehéz volt meghozni azt a döntést. Elsősorban az volt az oka, hogy bejuthassak egy európai csoportkörbe. A csapattal meg is nyertük a bajnokságot, aztán lőttem néhány gólt a BL-selejtezőben, de a Rebrovval való konfliktusok miatt úgy döntöttünk a klubbal, hogy visszatérek a Honvédhoz. Szerintem az volt a legjobb döntés mindenkinek, mert mi, a Honvéddal megnyertük a kupát, a Fradi pedig tett egy újabb lépést előre, immáron egy új csatárral.

- Min vesztetek össze Rebrovval? 

- Most, hogy befejeztem a karrieremet, már nyíltabban beszélhetek róla.

Rebrov szerintem egy abszolút profi és nagyon jó edző, de akkoriban nem értettem néhány döntését. Nyíltan meg is mondtam neki, hogy “figyelj, a karrierem vége felé járok, ezért folyamatosan játszani akarok.” Ő azt válaszolta erre, hogy ezt nem tudja megígérni. Kezet ráztunk és a saját utunkon mentünk tovább. Ez így volt tiszta, mint férfi a férfival megbeszéltük egymással.

- Az igaz, hogy egyszer a Fradi öltözőjében egymásnak is ugrottatok? Ha már azt mondtad, most nyíltabban beszélhetsz, ezt is elmesélheted. 

- (nevet) Néha a konfliktusok a futball részei. Amit az öltözőben tettem, az ott is marad. A konfliktus az életben is jelen van, teljesen normális a férfiaknál, a lányoknál nem tudom, hogy van (nevet). Néha megtörténik egy karakteres játékos és egy ugyanilyen edző között. De a legfontosabb, hogy együtt lettünk az FTC történelmének részesei. Gólkirály és bajnok voltam a Fradival, abszolút pozitív emlékeim vannak.

Az öltözőkben persze bármi megtörténhet, különösen a meccsek végén, amikor valaki nagyon ideges... Ez is az élet része.


Fotó: fradi.hu

- Látsz most olyan támadót nálunk, mint amilyen te voltál?

- Még amikor Magyarországon játszottam, akkor Lazovic volt hasonló futballista, de most nincs ilyen. Ezzel együtt kedvelem például Varga Barnabás játékát, persze ő teljesen más karakterű.

- És olyan NB I-es játékost látsz, aki a Serie A-ban is megállná a helyét? 

- Talán Traoré, az ő játékát is kedvelem, nagyon jó szélső, aki akár az olasz bajnokságban is jó szintet tudna hozni.

Stankovic Rebrov óta a legjobb választás

Lanzafame azt a Dejan Stankovicot is jól ismeri, aki több mint tizenöt évet töltött Olaszországban, így külön érdekes, hogyan látja a Fradi irányítását nemrégiben átvevő tréner szerepét. Szerinte tökéletes választás volt a szerb mester a zöld-fehérek számára, és az elmúlt évek legnagyobb sikereit hozhatja vissza az Üllői útra. Az Olaszországban élő, így a Fiorentina-Ferencváros EKL-csoportkörös mérkőzés várakozásait is testközelből megélő Lanzafame emellett azt is kifejtette honlapunknak, mi lehet az FTC esélye a csütörtöki találkozón.

- Mit gondolsz az FTC új edzőjéről, Dejan Stankovicról, aki játékosként Olaszországban érte el legnagyobb sikereit, de edzőként is dolgozott már a Serie A-ban? 

- Stankovic az egyik legkarakteresebb játékos volt, és edzőként is ennek megfelelően folytatja.

Ő volt a legjobb választás Rebrov óta, talán vele újra megérkezik ugyanaz a magas szint is a klubhoz. Nagyon jó edző, ezt megmutatta a Zvezdánál is, és biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is megfogja.

- Csütörtökön olasz-magyar párharcot rendeznek az európai porondon. Mi lehet a Fradi esélye a Fiorentina ellen? 

- Nagyon nehéz dolguk lesz, mert a Fiorentina elképesztően jól játszik Italianóval. Igaz, Stankovic a Sampdoriánál töltött idejéből nagyon jól tudja, hogyan kell harcolni ellenük.

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a Fradi védekezően játszana és onnan kontrázna, mert a Fiorentinának fantasztikus szélsői és csatárai vannak. Nico González a legjobb játékosuk, de Biraghit, a csapatkapitányt is mondhatom. Ők a topkategória, de a csapat összes játékosának kiválóak a képességei.

- Mit érzékelsz, a Fiorentina megfelelő hozzáállással áll bele a párharcba? 

- A Fradi már kivívta a többi klub tiszteletét, hiszen szerepelt a Bajnokok Ligájában és többször az Európa Ligában is. A csapatot nem az utolsók utolsója között kell keresni Európában, és ezt a Fiorentina is tudja.

Egy amatőr csapat is lehet a tökéletes hely

Bár magyarországi edzősködése hamar véget ért, Lanzafame továbbra is a kispad mellett képzeli el a jövőjét, szeretné felépíteni magát. Nem is járt a fejében, hogy esetleg Marco Rossi stábjához próbáljon csatlakozni, úgy véli, a legjobb út az a számára, ha a saját bőrén szerzi meg a tapasztalatokat.

- Az edzői szakmát még Magyarországon kezdted a Pestszentimre trénereként, de csak körülbelül fél évig tartott a kaland. Mi történt?

- Családi problémák miatt úgy döntöttem, hogy visszatérek Olaszországba. De soha nem tudhatod, mit hoz majd a jövő, Magyarország a második otthonom, követem az NB I-et és a válogatottat is. Én vagyok Marco Rossi első számú szurkolója, na és persze a Pestszentimréé is.

- A legutóbbi hírek arról szóltak veled kapcsolatban, hogy egy alsóbb osztályú olasz csapatnál, a Borgarónál helyezkedtél el. Hogyan telnek a mindennapjaid? 

- Valóban egy amatőr klub felnőttcsapatának vagyok a vezetőedzője. Ez tökéletes hely arra, hogy tanuljak és fejlesszem magam. Itt a családommal is együtt lehetek, úgyhogy minden rendben, futball nélkül ugyanis nem tudnék élni.

- Mi a távolabbi cél az edzői pályán?

- A következő lépés az, hogy megszerezzem az A-licencet, remélem, hogy jövő május-júniusban ez meg is lesz, aztán meglátjuk, hogy azzal hol dolgozhatok majd.

BUDAI LÁSZLÓ

Olvastad már?
Rossi: "Klopp is ugyanezt mondja Szoboszlainak, ami azt jelzi, hogy nem vagyok teljesen vak" - egyeseknél nem kizáró ok, hogy nem játszottak eleget, másoknál az
A szövetségi kapitány szerint, ha az NB I-es játékosoknak ugyanolyan lesz a hozzáállása, mint Szoboszlai Dominiknak, akkor nyitva áll számukra a válogatott kapuja.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Debreceni VSC
Távozó
Távozott a DVSC-től Stefan Loncar. A 28 éves montenegrói középpályás 2023 januárjában érkezett a Lokihoz, az elmúlt másfél évben 48 NB I-es bajnoki mérkőzésen lépett pályára. (dvsc.hu)
ZTE
Érkező
Egy szezonra szóló kölcsönszerződés keretein belül csatlakozik a Zalaegerszeghez a Puskás Akadémia fiatal középpályása, Bakti Balázs. (ztefc.hu)
Kisvárda
Újabb érkező
Budafoki kitérővel Zalaegerszegről érkezett a középpályás, Soltész István, aki felnőtt szinten most először játszhat egy csapatban fivérével, Dominikkal.
Tovább az összes átigazoláshoz