Fotó: M4 Sport

Kubatov: "A Fradi ellen még a kiscsapatok is BL-döntőt játszanak" - az FTC-elnök Stankovic és Marquinhos jövőjéről, valamint az új szponzorokról is beszélt

A Ferencváros alapításának 125. évfordulóján Kubatov Gábor az M4 Sportnak adott hosszabb interjút.
Csakfoci.hu 2024. május 3., péntek 18:35
Fotó: M4 Sport
A Ferencváros alapításának 125. évfordulóján Kubatov Gábor az M4 Sportnak adott hosszabb interjút.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. május 3., péntek 18:35

A Ferencvárosi TC május 3-án, pénteken ünnepli alapításának 125. évfordulóját, ennek alkalmából Kubatov Gábor klubelnök adott hosszabb interjút a közmédiának, melyből az m4sport.hu néhány részletet már csütörtökön közzétett.

A Ferencváros szerepéről

- Én máshogy látom a futballt, meg a többi sportot, mint egy átlagember és ez sok értetlenkedésre ad okot. Talán a mögöttünk hagyott sikerek igazoltak minket annyira, hogy lehet másként látni a dolgokat, de jó irányba tudunk haladni így is. Meggyőződésem, hogy a sport a kultúrának és az oktatásnak is a része tud lenni, és a gyereknevelésben is sokat segít. A változó világban nehéz kiszakítani a gyerekeket a számítógép mellől, ahol ők megismernek egy ideális világot, ahol egy gyönyörű, háromemeletes stadionban ott tudnak állni a világsztárok mellett, és fantasztikus dolgokat tudnak csinálni a pályán. Tudsz nyerni, és az a boldogság, amit régen a grundon kaptak meg a gyerekek, az a számítógép előtt is visszaköszön.

A gyerekeket onnan ki kell hozni, mert ez csak egy virtuális tér. Ha van lehetőséged sportra oktatni a gyerekeket, akkor sok mindent lehet nekik tanítani. Például alkalmazkodni kell a másikhoz, segíteni kell a gyengét.

- Nem biztos, hogy ez az iskolában sikerül. Nem biztos, hogy egy pedagógus úgy el tudja kapni a fonalat egy gyereknél, hogy meg tudja változtatni az ő hozzáállását. A sportban erre nagy esély van; ott vannak a csapattársaid, megtanultok közösségben együttműködni. A másik, hogy ha bajnokok vagyunk, akkor azért példaképek is születnek. Böde Danik, Dibusz Dénesek voltak, Lisztes Krisztiánok játszottak régen is, és most is. Rengeteg szép élmény van, amiért érdemes elindulni ezen az úton. Lehet, hogy nem lesz belőlük sportoló, de hogy a sport által jobb emberré válnak, az egészen biztos. A futballnak van egy nagyon érdekes társadalmi hatása; az emberek ülnek a stadionban húszezren vagy hatvanezren, majd hazamennek és azt mondják: "Győztünk". Látok olyan sorsokat, amelyek boldogtalanok lennének, de egy ilyen labdarúgó-mérkőzés kisegíti az embereket, jobbá teszi a napjaikat. Amit még nagyon szeretek a sportban, az az, hogy a heroizmus kifizetődő; ha valaki kimegy a pályára, és győzni tud, az jó példát mutat az embereknek is, hogy ők is legyenek igényesek a saját életükben. 

Hol tart most a Fradi?

- Az elmúlt 125 évben a magyar történelem is egy hullámvasút volt, és nyilván ez is befolyásolja a sportot. Azt gondolom, hogy most felfelé haladunk, jó irányba megyünk, néha talán a legmerészebb céljainkat is el tudjuk érni. De még mindig lehet feljebb lépnie a Ferencvárosnak. 

Az idei bajnoki címről

- Azért volt nehéz a mostani, mert az ellenfeleink sokkal felkészültebbek, mint az előző években voltak.

A Fradi ellen még a kiscsapatok is BL-döntőt játszanak. Apukámmal is azt beszéltük mindig, hogy a Fradi ellen mindenki odateszi magát. Ha valaki ellen nagy meccse játszunk, akkor ők utána 2-3 mérkőzésen mindig kikapnak.

- Sokkal szervezettebbek a csapatok, még a legkisebb klubok is megtanulták azt a védekezési technikát, amit még talán az olaszok fejlesztettek ki. Lezárják a zónákat, "betolják a csapatbuszt", nehéz őket áttörni, és akkor egyszer-kétszer eljönnek, vagy egy szögletből rúgnak egy gólt és akkor ott vagyunk a bajban. Volt egy időszak - amikor szokatlan módon - nem vezettük a bajnokságot, ehhez is alkalmazkodni kellett. A Fradi most a legnagyobb költségvetésű magyar csapat, de kellenek még tőkeerős klubok. Mindenki azt mondja, hogy nem a pénz focizik, a minőségi játékosok és edzők mind pénzbe kerülnek. Az Újpest mellé most belép egy komoly szponzor, így ha jól tudják összerakni a szakmai munkát, akkor még egy komoly riválist kapunk. Ha megnézzük a Fehérvárt, vagy a Puskást, ott is tőkeerős tulajdonosok vannak. Ha valaki ki tud lépni a nemzetközi piacra, ott még tovább tud olyan forrásokhoz jutni, mellyel tovább erősíti a költségvetését.

Ez ránk is férne. Azért olyan erősek a körülöttünk lévő bajnokságok, mert van 3-4 csapat, aki élet-halál harcot vív a bajnokság megnyeréséért, ez nekünk is kellene.

- Azt lehet látni, hogy az első nemzetközi meccseink mindig nehezek, mert nem vagyunk felkészülve a gyors játékra, a párharcok megnyerésére, mert itt más futball van. A csoportköröknél már lehet látni, hogy könnyebben megy. 

A nyári átigazolásokról

- Stankovic egy olyan ember, aki Olaszországban kelendő. Lehet, hogy olyan ajánlatot kap, amit nem tud visszautasítani, és lehet, a helyében én sem tenném azt. Ez a szép a futballban, hogy sosincsen nyugalom. Fájlalnám, ha ő elmenne, de kaphat ilyen ajánlatot. Engem egyébként érdekel, hogy melyik edző mit csinál. Lengyelországban most van például egy "csodaedző", aki tornatanárból lett edző, és egy nagyon okos és nagyon jó szisztémát rakott össze. Oroszországban is látok olyanokat, akiknél jelen van a gondolkodás és a filozófia. Ezeket az embereket figyeljük évek óta, futjuk a a köröket, de egy edzőnél nagyon sok mindennek kell stimmelnie. Könnyű helyzetben vagyunk, mert olyan szerződést kötöttünk az edzőnkkel, mely szerint őt négy hónapnyi fizetésért el lehet vinni. Amennyiben viszont mi válunk meg tőle, akkor tükörszerződés van; nekünk is négy hónapot ki kell neki fizetni.

A játékosok tekintetében is mindig történik valami. Marquinhos iránt télen nagyon komoly vevő volt, komoly pénzt kaptunk volna érte, ő pedig könyörgött, hogy engedjük el. Idén nyáron, ha újra jön egy komoly vevő, és ő is távozna, akkor el kell őt engedni, ugyanis a Ferencváros szerepe az, hogy a futballistákat olyan irányba tereljük, hogy egyszer majd valamelyik topbajnokságban tudjanak játszani.

- tette hozzá Kubatov, kiemelve, szerinte jól gazdálkodnak, de így is jócskán elmaradnak az európai átlagtól. A klubelnök példája szerint a Fradi értéke 50 millió euró, míg egy BL-negyeddöntős topcsapaté 1 milliárd euró.

- A futballban mindig van reményed, én sosem fogom feladni, hogy egyszer felérünk a csúcsra. Mindig a Mont Blanc-t nézem, nem a Kékestetőt. Nem magyar bajnok szeretnék lenni, hanem fel akarok kerülni Európa csúcsára. Az is lehet, hogy ez egyszer összeáll. Tipikus példa volt valamelyik évben az Ajax, amelyet aztán szétszedtek.

A Gazpromról és a Macronról

- Sok más szponzor is érkezhet, de van egy gyakorlatunk; amíg nem megkötött szerződésről beszélünk, addig nem nyilatkozunk. Ebben az esetben sem tudok mást tenni. A Nike pedig két éve legnagyobb sajnálatomra jelezte, hogy nem folytatja velünk az együttműködést. Utána 10-12 sportszergyártótól kértünk ajánlatokat, az új szponzor kilétét pedig nyáron, a bajnokság után fogjuk bejelenteni. A szurkolóink elégedettek lehetnek, ugyanis minden idők legszebb mezét alkottuk meg - zárta Kubatov a Csakfoci korábbi értesülése kapcsán. Hozzátette, anyagilag és szolgáltatásban is jobb feltételeket tudtak kötni, mint korábban a Nike-val.

A teljes interjú:

Olvastad már?
125 éves lett a Fradi: "Minket ez különböztet meg más kluboktól" - Kubatov
Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Nyíregyháza
Új érkező
Védekező középpályást igazolt a Nyíregyháza Spartacus. A Vasas-nevelés Kovács Milán az elmúlt három évben előbb Szegeden, majd Gyirmóton volt alapember. A 24 éves játékos 3 éves szerződést kötött.
Mezőkövesd
Új igazolás
A Mezőkövesd bejelentette a 27 éves Harsányi István szerződtetését. A támadó középpályás az elmúlt két évet Pécsen töltötte, az előző idényben nyolc góllal segítette az NB II-es kiesőt.
Tovább az összes átigazoláshoz