Fotó: GEPA

Kassai reagált a kritikákra: "Ha elkezdünk vitatkozni, hogy a vonalak párhuzamosak-e vagy sem, bezárhatjuk a boltot"

Az osztrák bírók technikai igazgatójaként dolgozó Kassai szerint nagy probléma, hogy nem minden országban kezelik egyformán komolyan az UEFA előírásait a játékszabályok tekintetében.
Budai László 2023. december 6., szerda 11:35
Fotó: GEPA
Az osztrák bírók technikai igazgatójaként dolgozó Kassai szerint nagy probléma, hogy nem minden országban kezelik egyformán komolyan az UEFA előírásait a játékszabályok tekintetében.
Szerző: Budai László 2023. december 6., szerda 11:35

A nyártól az osztrák játékvezetők főnökeként, technikai igazgatóként dolgozó Kassai Viktor a Sky "Talk&Tore" című műsorának vendége volt. A beszélgetést a 90minuten.at szemlézte, az alábbiakban a korábbi kiváló magyar bíró legérdekesebb témákra adott válaszait gyűjtöttük össze.

Az ausztriai kezdetekről és feladatairól

- Nagy kihívás ez a munka, hiszen több mint 70 embernek vagyok a főnöke. 16 forduló után már sok információt gyűjtöttem össze a játékvezetőkről, ismerem a bírók és a megfigyelők minőségét. Még az elején vagyunk, messze a tökéletestől, de lépésről lépésre azon dolgozunk, hogy jobbak legyünk. A munkám legfontosabb része hétvégén jön el. Megyek a stadionokba, főként a keleti régióban, hogy személyesen lássam a játékvezetők teljesítményét. Hétközben elemzést végzünk, 15-20 videót is küldünk a kollégáknak, és elemezzük őket. Emellett a mérkőzésekre a játékvezetőküldést is én állítom össze.

A hétvégi kritikáról

A Sturm Graz vezetőedzője, Cjristian Ilzer többek között azért üzent Kassainak a hétvégi bajnoki után, mert szerinte egy lesgólt adtak meg együttese ellen a BW Linz elleni találkozón. (Bővebben az esetről itt olvashatsz).

- Az első kérdés az, hogy Ronivaldo lesen volt-e vagy sem, a VAR-nak ezt a szituációt kellett megvizsgálnia. A pályán született döntés az volt, hogy a gól szabályos, tehát a VAR-nak el kellett kezdenie az ellenőrzést, majd be kellett jelölnie a BW Linz játékosának "érintési pontját".

Vizuálisan tényleg úgy néz ki, mintha Ronivaldo lesen lett volna. Az osztrák Bundesligában a Hawkeye rendszert használjuk, amely jelenleg a legjobb a világon. A rendszer automatikusan számol, és azt mondta, hogy ez a szituáció nem leshelyzet. Bíznod kell a Hawkeye rendszerben, mert ha elkezdünk vitatkozni arról, hogy a vonalak párhuzamosak-e vagy sem, akkor bezárhatjuk a boltot.

A VAR általános működéséről

- A VAR egy nagyon fiatal projekt, olyan, mint egy csecsemő. Hat-hét éve létezik, míg a futball több mint 150 éves. Egy kicsit toleránsnak kell lenni, igaz, a türelemnek is van egy határa. A VAR-nak és a játékvezetőknek ezért természetesen fejlődniük kell.

A kézre vonatkozó szabály különböző értelmezéseiről

Az Osztrák Labdarúgó Szövetség és Ausztria Európa része, így természetesen követjük az UEFA utasításait. Mind az 55 nemzeti szövetségnek így kell tennie az egységesség érdekében. A probléma az, hogy egyes országok nem követik ilyen szigorúan az utasításokat. Ezért vannak például a Premier League-ben más döntések, mint a német Bundesligában.

Olvastad már?
Súlyos szavakkal szólta le a magyar válogatottat a németek Európa-bajnoka: "Ha már előttük is összecsináljuk magunkat, akkor..."
Mario Basler szerint elfogadhatatlan lenne, ha a németek nem jutnának tovább Eb-csoportjukból, ha pedig mégis így történne, akkor az összes játékosnak ott kellene hagynia a nemzeti csapatot.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz