Interjú Kisteleki Istvánnal: "Nem kell félnie a Fradinak, nem akarunk NB I-esek lenni"

Kisteleki István nyíltan beszél arról, hogy Urbán Flórián elküldése után ő állítja-e össze a csapatot, arról, hogy melyik edző min bukott meg az állásinterjún. Elmondja, hogy Urbán stílusa szerinte is vállalhatatlan volt, de ők vállalták, mert ilyen edzőre volt szükségük. Örül, hogy a Kisvárda már nem élcsapat, de azt nem kívánja, hogy kiessen az NB I-ből. Kiderül az is, ha a magyar futballt a 100 méteres síkfutáshoz hasonlítjuk, akkor a Ferencvárosnak 95 métert kell futnia, az Újpestnek 110-et. Vállalja, ha háromszor nagyobb költségvetéssel rendelkeznének sem biztos, hogy jobbak lennének.
Privacsek András 2023. november 8., szerda 8:19
Kisteleki István nyíltan beszél arról, hogy Urbán Flórián elküldése után ő állítja-e össze a csapatot, arról, hogy melyik edző min bukott meg az állásinterjún. Elmondja, hogy Urbán stílusa szerinte is vállalhatatlan volt, de ők vállalták, mert ilyen edzőre volt szükségük. Örül, hogy a Kisvárda már nem élcsapat, de azt nem kívánja, hogy kiessen az NB I-ből. Kiderül az is, ha a magyar futballt a 100 méteres síkfutáshoz hasonlítjuk, akkor a Ferencvárosnak 95 métert kell futnia, az Újpestnek 110-et. Vállalja, ha háromszor nagyobb költségvetéssel rendelkeznének sem biztos, hogy jobbak lennének.
Szerző: Privacsek András 2023. november 8., szerda 8:19

Urbán Flóriánt még szeptember elején elküldték, de azóta sem igazoltak a helyére edzőt. Miért nem?

- Ennek több összetevője is van - kezdte Kisteleki István, a BVSC szakmai igazgatója a csakfoci.hu-nak. - Az egyik, hogy az osztályváltással és a sok új játékos érkezésével már így is nagy változások történtek nálunk viszonylag rövid idő alatt. Ha most hoztunk volna egy edzőt, aki esetleg nem válik be és el kell küldeni, azt már nehezen viselnék el a játékosok. Másrészt, nem láttam olyan tudású szakembert, akire maximálisan rá merném bízni a csapatot. Harmadrészt pedig van egy nagyon értékes edzői csapatunk Kincses Ádámmal, Dudás Jánossal és Nagy Sándorral.

Úgy tudom, Feczkó Tamással és Polonkai Attilával is tárgyaltak.

- Polonkai egy fiatal, tehetséges edző, aki akár meg is felelhet az elvárásainknak, ráadásul a BVSC-ben kezdődött a labdarúgó pályafutása.

Bármennyire is furcsa, amit mondok: neki van három vagy négy gyereke, de én azt nem vállalom fel, hogy ide hozok egy ilyen embert és ha bármi miatt meg kell tőle válnunk, egzisztenciális problémákat okozok neki.

Ezt őszintén meg tudtuk beszélni és végül úgy döntöttünk, hogy marad a Puskás Akadémiánál, ahol biztos állása van.

Feczkó Tamással mi volt a gond?

- Nagyon jót beszélgettünk, jó elképzelései voltak, de idegennek éreztem őt ebben a közegben. Nekünk nem olyan edzőre van szükségünk, aki ugródeszkának használja a BVSC-t, fontos, hogy hosszú távban gondolkodjon, közösen építsük a klubot és a csapatot.

Állítólag amióta nincs Urbán, Ön hozza meg a legfontosabb szakmai döntéseket, Ön meccsel, adott esetben Ön dönt a cserékről is.

- Mi másképp működünk, mint a legtöbb klub. Én vagyok ugyan a szakmai igazgató, de a stáb minden tagjának a véleményét meghallgatom, sőt el is várom, hogy elmondják a meglátásaikat. Hét közben felkészülünk az ellenfélből, de a taktikát, az összeállítást Kincses Ádám határozza meg. Természetesen szoktam szólni a csapathoz a meccsek előtt, akár a szünetben is, főleg motivációs célzattal.

A kispadra már nem ülök le, de ha kell, kapcsolatban vagyok az edzőkkel és igen, előfordul, hogy az én javaslatomra cserélünk le vagy be valakit.

Viszont ez nem rendszeres, a fiatal kollégák általában a játékhelyzetnek megfelelően el tudják dönteni, hogy mi a jó lépés. Így is fárasztó már ez nekem, az a tervem, hogy a téli szünetig segítem a stáb munkáját, aztán hátra lépek egyet.

Mégis hoznak edzőt?

- Előfordulhat, hogy szakmai igazgatót igazolunk az én helyemre, én meg mondjuk leszek tanácsadó vagy bármi, soha nem a pozíció megnevezése érdekelt, hanem annak tartalommal való megtöltése. Ugyanakkor azt sem zárom ki, hogy a jelenlegi stáb viszi tovább a munkát.

A BVSC utolsó két vezetőedzője Buzsáky Ákos és Urbán Flórián volt. Egyik sem nevezhető problémamentes embernek. Eleve ilyen karaktereket kerestek vagy ők találták meg a klubot?

- Mi találtuk meg őket. Az adott feladatra kerestünk megfelelő edzőt és azt gondolom, hogy mindketten elvégezték azt a munkát, amit vártunk tőlük. Buzsákyval ragyogó edzéseket végzett a csapat, sokat fejlődtek a játékosok, de voltak vele egyéb problémák, ezért nem hosszabbítottuk meg a szerződését. Flóritól azt kértem, hogy azt a szenvedélyt, ami jellemezte őt már játékosként is, hozza be közénk. Ezt maximálisan megoldotta, ráadásul veretlenül kormányozta el a csapatot az NB II-ig. Egyértelmű volt, hogy megadjuk neki a lehetőséget a másodosztályban is, de ott már jobban észlelhetőek voltak az ő egyéniségéből fakadó nézeteltérések.

Mire gondol?

- Flóri egy nagyon makacs, önfejű ember és ez most abszolút dicséret a részemről. Ahogy azonban már korábban említettem, mi itt a BVSC-nél csapatjátékosok vagyunk, mindenki véleménye egyformán fontos. Ő kevésbé nevezhető csapatjátékosnak, sokszor egy személyben akart döntéseket hozni, így ebből fakadóan egyre több probléma adódott, ráadásul ez a csapat eredményességének a rovására is ment.

A menesztésében az nem játszott szerepet, hogy olykor vállalhatatlan stílusban nyilvánult meg?

- Tudtuk, hogy ő ilyen és ezt bevállaltuk. A futball emocionális sport, az olyan típusú embereknél, mint amilyen Flóri, előfordul, hogy elragadtatják magukat és esetleg másokat megbotránkoztató stílusban adnak hangolt a véleményüknek. Ez nem helyes, de ő ilyen.

Ha magyartanárt fogunk keresni, akkor biztosan nem Urbán Flóriánra esik majd a választásunk.

A BVSC keretében több olyan korábbi NB I-es játékos is szerepel, akik már túl vannak pályafutásuk csúcsán. A Vasas például hasonló típusú játékosokat igazolt egy időben, aminek látjuk az eredményét. Ezek a futballisták könnyen motiválhatóak?

- Ez egy valós veszély, de azt is tudtuk, hogy ezek a futballisták mire képesek. Előfordulnak motivációs problémák, de eddig ezeket jól tudtuk kezelni. Elhiszem, hogy egy 30 pluszos játékosnak, aki pár éve még az NB I-ben volt meghatározó, nem a BVSC az álmai csapata. De azért vannak itt az NB II-ben, mert magasabb szinten nincs rájuk szükség, ezt nekik is meg kell érteniük. Mi az ilyen típusú játékosok igazolását nem vittük túlzásba, jelenleg Hidi és Vinícius az, aki rendszeresen megkapja a lehetőséget, Mitrovic általában csereként, Vernes pedig a keretünk tagja és ő majd eldönti, hogy mit akar kezdeni a karrierjével.


Fotó: bvsc.hu

A BVSC jelenleg a kiesés ellen küzd az NB II-ben. A klub gazdasági hátterének megfelelő ez a szereplés vagy több pénz van a BVSC-ben, mint amilyen eredmény kijön belőle?

- Nagyjából egyensúlyban van a büdzsénk a szereplésünkkel. Az éves költségvetésünk tekintetében a mezőny utolsó harmadához tartozunk. Nem nálunk vannak a legnagyobb fizetések, de amit ígérünk, azt mindig napra pontosan teljesítjük.

Ha háromszor nagyobb költségvetéssel rendelkeznénk sem biztos, hogy jobbak lennénk. Nem hiszem, hogy nekünk 2-3 milliós fizetéseket kellene osztogatnunk.

Ha kiesne a BVSC az NB II-ből, azt személyes kudarcként élné meg?

- Igen, de nem fogunk kiesni, ebben biztos vagyok. Tudom, hogy milyen minőségű és mennyiségű munkát rakunk abba bele, hogy a BVSC NB II-es maradjon. Minimum négy csapat biztosan van a mezőnyben, amelyeket meg tudunk és meg is fogunk előzni.

Ha ez megvan, mi a következő cél? A 90-es években már volt egy nagy BVSC. Elképzelhetőnek tartja, hogy középtávon az NB I legyen a prioritás?

Nem kell félnie a Fradinak, nem akarunk NB I-esek lenni…

Ilyen távlatokban nem gondolkodunk. Most az a legfontosabb, hogy tisztességesen lehozzuk ezt a szezont, maradjunk bent és legyünk stabil NB II-es csapat. Ehhez megvan a tudásunk és adottak az anyagi lehetőségeink is. Azt persze most nem tudom megmondani, hogy egy-két év múlva mi lesz, álmodhatunk-e esetleg majd nagyobbat is. Az a célunk, hogy először építsünk egy klubot, ahol a morál, a munkához való hozzáállás, az elképzelések összesimulnak, és utána meglátjuk, hogy ez majd milyen eredményekkel párosul.

Legutóbb két évvel ezelőtt adott nekünk hosszabb interjút, akkor többek között azt mondta, nem jó hír a magyar futballnak, hogy a Kisvárda élcsapat lett. Azóta annyit változott a helyzet, hogy a Kisvárda kieső helyen áll az NB I-ben, a dobogó pedig úgy néz ki, hogy Ferencváros, Paks, Újpest. Ez szimpatikusabb leosztás Önnek?

- Igen, most jobb ránézni a tabellára, de azt természetesen nem szeretném, hogy a Kisvárda kiessen. Révész Attila nagyon komoly munkát végez évek óta, még ha idén ez eddig a pályán elért eredményekben nem is köszön vissza. Amit a Paks művel lassan húsz éve, az nagyon pozitív és követendő példa lehet. Kis költségvetésből csak magyar játékosokkal ott lenni közvetlenül a Ferencváros nyomában, dicséretes dolog. Külön örülök, hogy mindezt Bognár Gyurival érték el, aki volt a játékosom a BVSC-ben és örömmel látom, hogy edzőként is azt képviseli, mint egykoron futballistaként: bátor, támadó szellemű, kreatív.

Újpest-érzelműként miként éli meg, hogy a Ferencváros lassan egy évtizede uralja a magyar futballt?

- A Manchester United is 20 évig uralkodott, aztán egyszer csak nem. Engem mindig Újpest-szurkolóként tartanak számon, pedig a karrieremet a Vasasban kezdtem, ezért sokkal inkább Vasas-érzelmű vagyok. Az igaz, hogy természetesen szimpatizálok az Újpesttel és örömmel látom, hogy ebben a szezonban ilyen jól szerepel a csapat. Tisztességes munka folyik ott, zárt költségvetéssel, ez nagyon szimpatikus.

Ugyanakkor a Ferencváros nemzetközi sikereinek is örülök, nagy profizmussal építették fel a klubot, csak dicséret jár érte.

- Úgy tűnik, Dejan Stankovic tökéletes megoldás, kívülről is látszik, hogy nagyon illik abba a közegbe.

Lát esélyt arra, hogy a következő időszakban az Újpest reálisan kihívója legyen a Ferencvárosnak a bajnoki címért folytatott harcban?

- A jelenlegi erőviszonyokat és a gazdasági hátteret látva erre nem igazán van most esély.

Ha a magyar futballt a 100 méteres síkfutáshoz hasonlítjuk, akkor a Ferencvárosnak 95 métert kell futnia, az Újpestnek pedig 110-et...

- Egy újpesti tulajdonosváltás tudna ezen esetleg változtatni, de nem látok bele a klub belügyeibe, nem tudom ennek van-e most realitása.

Mindig meg szokta dicsérni Csányi Sándort és Marco Rossit is. A magyar válogatottnak egyre jobb eredményei vannak. Ön szerint mi lehet a csúcs?

- Azért dicsérem meg őket mindig, mert kiváló munkát végeznek mindketten. A magyar válogatott nagyjából a teljesítőképességének a határán van, de már ez is egy nagyon komoly szint. Egy világbajnoki szereplést azonban még el tudok képzelni. Rossi nem volt túl nagy játékos és túl nagy edző sem, ezért olyan alázattal van a sportág iránt, amiből nagyon sokat profitálhat a magyar futball. Rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, ami az olasz futballkultúrát jellemzi: taktikai felkészültség, precizitás például, de ugyanakkor magyarrá is tudott válni, ezért működik vele a válogatott. Persze, jó, hogy van egy Szoboszlai, egy Sallai, egy Orbán Willi, akik különleges képességekkel rendelkeznek és húzzák fel a többieket, de a sikersztori főszereplője egyértelműen Rossi.

Olvastad már?
Tilos passzolni Kisteleki Istvánnal: "Még egyszer nem zárnánk ki a Ferencvárost" - a volt MLSZ-elnök Csányiról, az NB I-ről és a legnagyobb csalódásáról
A korábbi MLSZ-elnök őszintén beszél utódjáról, elmondta, miben jobb Csányi Sándor nála és mi az, amit ő csinált volna jobban. Szerinte a magyar labdarúgásnak nem jó hír, hogy a Kisvárda dobogós és az sem, hogy az NB I tele van légiósokkal. A Ferencváros kizárását nem tartja szimpatikus döntésnek, ellenben tisztességesnek, még egyszer azonban nem tenne ilyet. Tudja, nem az a típusú ember, akit sokan szeretnek, de a tiszteletet mindenhol megkapja. Büszke arra, amit egy év alatt a BVSC-nél felépített (csak rosszabb gólkülönbséggel állnak a 2. helyen), szerinte a szakmai munka nem gyengébb náluk az NB III-ban, mint a Manchester Unitednél. Kisteleki István a 2010-es lemondása óta nem adott hosszabb interjút a sportsajtónak, most a csakfoci.hu-val kivételt tett.
Elolvasom

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Szentlőrinc
Új igazolás
A szlovén élvonalba feljutott Lendva középpályását, Dinnyés Olivért igazolták le. A 24 éves játékos itthon a Vidi, az Újpest és a Vasas utánpótlásában is játszott.
Békéscsaba
Érkező, távozó
Szerződtették a 18 éves támadót, Maronyay Zalán Gábort (legutóbb Szeged II). Kapusuk, Czinanó Antal Áron pedig Tiszaújvárosban szerepel majd a szezonban.
Kisvárda
Danijel Petkovic
A Várdáról távozó montenegrói válogatott kapus, Danijel Petkovic a KL-selejtezőben érdekelt, igaz, közben lett sereghajtó Liepajánál folytatja karrierjét.
Tovább az összes átigazoláshoz