Fotó: www.mlsz.hu

Gyászol a magyar foci: Elhunyt az olimpiai ezüstérmes labdarúgó, a Fradi örökös bajnoka

A hatszoros válogatott, háromszoros magyar bajnok, olimpiai ezüstérmes labdarúgó, a Ferencváros örökös bajnoka, Branikovits László életének 71. évében hunyt el.
Nyikes Zoltán 2020. október 16., péntek 9:50
Fotó: www.mlsz.hu
A hatszoros válogatott, háromszoros magyar bajnok, olimpiai ezüstérmes labdarúgó, a Ferencváros örökös bajnoka, Branikovits László életének 71. évében hunyt el.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. október 16., péntek 9:50

Branikovits László már ifistaként is a Ferencvárosban futballozott, és később itt vált ismert, válogatott futballistává. 1967 és 1976 között 200 mérkőzésen 74 gólt szerzett, 1964-ben, 1968-ban és 1976-ban magyar bajnoki címet ünnepelt az együttessel, és háromszor a Magyar Kupát (MNK) is elnyerze a csapattal. Tagja volt az 1968-ban VVK-döntős, 1973-ban UEFA-kupa-bronzérmes, 1975-ben KEK-ezüstérmes Fradinak, 1981-ben a Ferencváros örökös bajnokának választották - írja az mlsz.hu.

"Nagyon szépen indult a pályafutásom. Az első meccsemet a nagycsapatnál sohasem felejtem el. Kairóban dobott a mélyví­zbe Lakat Karcsi bácsi, még nem voltam tizennyolc éves sem. Varga Zoli és Albert Flóri mellett játszani egy zöldfülű kissrácnak, az körülbelül olyan csodának számí­tott, mintha egy vitorlázórepülőt váratlanul űrhajósként lőnek ki" - nyilatkozta egy néhány éve adott interjúban.

A nemzetközi találkozók közül a Fenerbahce elleni UEFA Kupa-meccsen nyújtott teljesítménye sokáig emlékezetes maradt, a Ferencváros 3-1-es győzelme során mindhárom gólt ő szerezte, a német Braunschweignek kettőt rúgott.

Az ifjúsági válogatottban harmincszor lépett pályára, 1970 és 1972 között olimpiai válogatott volt, a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett a csapattal. Az A-válogatottban hatszor léphetett pályára, ezeken két gólt szerzett, az elsőt a románok elleni Eb-selejtezőn (1-1) 1972-ben, a másodikat a Wales elleni Eb-selejtezőn (1-2) 1975-ben.

1976-ban hagyta el a Ferencvárost, két idényen keresztül a Csepelt erősítette, majd 1979-ben az Építők SC-ből vonult vissza.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz