Furcsa sztori: Magyar segítséget és pénzt kér Románia bajnokcsapata - sajtóhír

Romániai sajtóhírek szerint a kolozsvári CFR a magyar kormány támogatását kérte, miután egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerül a csapat. A klub első embere hasonló segítségre vár, mint amit a Sepsi és a Csíkszereda megkapott.
Dudás Gábor 2020. július 18., szombat 9:33
Romániai sajtóhírek szerint a kolozsvári CFR a magyar kormány támogatását kérte, miután egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerül a csapat. A klub első embere hasonló segítségre vár, mint amit a Sepsi és a Csíkszereda megkapott.
Szerző: Dudás Gábor 2020. július 18., szombat 9:33

A bukaresti Gazeta Sporturilor értesült úgy, hogy a CFR Cluj többségi tulajdonosa, Ioan Varga Budapest felé fordulhat klubja anyagi gondjai miatt.

A lap azt írja, hogy a 12 millió eurós éves költségből működő román bajnoki címvédő adósságai meghaladták mára a 20 millió eurót - köszönhetően a csapat fenntartásához felvett hiteleknek is -, Varga pedig a magyar kormányzattól vár segítséget.

Az üzletember arra alapozza reményeit, ami a Sepsinél, illetve Csíkszeredán történt, ahol magyar pénzből indult felfelé ívelő úton a két csapat - igaz, a két, többségében magyar lakta székelyföldi települések klubjainál elsősorban az utánpótlás támogatására érkeztek Magyarországról központi pénzek, és nem a profik számára. A Sepsi OSK az elmúlt években a harmadosztályból eljutott az élvonalig, és most akár az európai porondra is kiléphet és megnyerheti története első Román Kupáját is. A Csíkszereda előbb 14 éves távollét után visszatért a harmadosztályba, majd egy évvel később történetük során először feljutottak a másodosztályba.

Hozzáteszik, hogy korábban - egészen pontosan 2018-ban - elismerték Budapesten, hogy 3,2 millió eurót utaltak a két székelyföldi klub hátországának felépítésére.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az Orbán-kormány határon túli futballpolitikája és befektetései nem feltétlenül jelentenek megoldást a Kolozsvár gondjaira, hiszen az eddigi pénzeket csak az infrastruktúra és az utánpótlás-bázisok felépítésére fordíthatták az érintett csapatok. Amelyek ráadásul valóban magyar többségű vidékek, városok központi települései, mint ahogy a szintén támogatott Nagyváradon és Szatmárnémetin is magasabb a magyar lakosság aránya, mint Kolozsváron, ahol mindössze 15 százalék - a portál szerint ez sem jelent előnyt a CFR számára, ha magyar támogatást akar valóban kapni.

A kolozsvári csapat - amely az utóbbi két élvonalbeli bajnokságot megnyerte Romániában - jelenleg a felsőházi rájátszás második helyén áll, lemaradása három fordulóval a vége előtt egy pont az éllovas Universitatea Craiova mögött.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz