Fotó: fifa.com

Fradi: Szép összeget hozott Laidouni vb-szereplése, de nagy csapás volt a Mmaee-testvérek kihagyása - itt vannak a számok

A Ferencváros közel 70 millió forintot kaphat majd a marokkói Aissa Laidouni vb-csoportkörös szereplése után. Ha a másik két fradista, Samy és Ryan Mmaee tagja lett volna az elődöntőig menetelő Marokkó keretének, további 180 millió járhatott volna.
Budai László 2022. december 22., csütörtök 13:31
Fotó: fifa.com
A Ferencváros közel 70 millió forintot kaphat majd a marokkói Aissa Laidouni vb-csoportkörös szereplése után. Ha a másik két fradista, Samy és Ryan Mmaee tagja lett volna az elődöntőig menetelő Marokkó keretének, további 180 millió járhatott volna.
Szerző: Budai László 2022. december 22., csütörtök 13:31

Több szempontból is igen kedvező volt a Ferencváros számára a 2022-es katari világbajnokság. Arról már sok szó esett, hogy tunéziai játékosa, Aissa Laidouni remek teljesítményt nyújtott, így a középpályás értéke a többszörösére emelkedhetett, ami komoly bevételt jelent majd a klubnak a - várhatóan téli - értékesítésekor. Ezen kívül is nagyobb összeg kerülhet azonban a Fradihoz, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) részesedést biztosít a kluboknak a világbajnokság bevételeiből.

A német Kicker szerint a FIFA pontos elszámolásáig valószínűleg még hónapok telnek el, de azt nagyjából már tudni - az Eintracht Frankfurt pénzügyi igazgatója, Oliver Frankenbach számolására is hivatkozva -, hogy körülbelül milyen összeggel gazdagodhat egy-egy klub.

Közel 70 millió forint Laidouniért

A FIFA a játékidőtől függetlenül napi 10 000 amerikai dollárt (kb. 9400 euró, kb. 3.800.000 Ft.) fizet azoknak a kluboknak, amelyek játékosai a katari világbajnokságon a 26 fős válogatott keretben szerepelnek, beleértve a tornára való felkészülési időt is. A Kicker számításai szerint ez azt jelenti, hogy minden olyan játékos, aki “csak” a csoportkörben szerepelt - azaz, mint Laidouni - körülbelül 170.000 eurót (kb. 68,5 millió forintot) hoz a klubjának. 

A FIFA-összeg egyébként megoszlik azon egyesületek között, amelyet a játékos az adott szezonban és a vb-t megelőző két idényben erősített, de mivel Laidouni már 2020 nyarán csatlakozott a Ferencvároshoz, ezért a zöld-fehéreknek nem kell osztozkodniuk senkivel.

Ennyit bukott a Fradi

Azt is érdemes kiszámolni, hogy mennyi pénztől esett el a klub amiatt, hogy a várakozásokkal ellentétben Samy és Ryan Mmaee sem került be a marokkói keretbe. Persze, ez csak játék a számokkal, de ha azt feltételezzük, hogy a két játékossal is elődöntőbe jutott volna Marokkó, akkor az fejenként 302 ezer eurót jelentett volna.

Samy Mmaee 2021 telén érkezett a Fradiba, így ebből az összegből körülbelül 50 ezer euró a St. Truident illette volna, a 2021 nyarán érkezett Ryan Mmaee esetében pedig az összeg harmada, azaz 100 ezer euró ment volna az AEL Limassolhoz.

Ha ezeket levonjuk, akkor is maradt volna összesen 450 ezer euró, azaz kb. 181 millió forint a Fradi zsebében a testvérek szereplése után.

Olvastad már?
Fradi: Milliárdos szponzori szerződést jelentettek be - ennyi pénzt ad a második legnagyobb magyar vállalat
Meghosszabbítja együttműködését a a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és az FTC - az éves szponzori összeg is nyilvános, a cég neve a stadionban és a Népligetben is szerepel majd.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Újpest
Milos Kosanovic
A negyedik kerületiek szerződtették a szabadon igazolható szerb védőt, Milos Kosanovicot.
Ajka
Schindler Szabolcs
A csakfoci.hu információi szerint nagy eséllyel a jelenleg a Vasas tartalékcsapatánál dolgozó Schindler Szabolcs lehet az ajkaiak új vezetőedzője.
Tovább az összes átigazoláshoz