Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Eb-sorsolás: A magyar válogatott a németeknek is visszavághat a tornán - megvannak az ellenfelek és a menetrend is

Kiderült, hogy mely csapatokkal és hol küzdhet majd meg a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokság csoportkörében.
Budai László 2023. december 2., szombat 18:47
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kiderült, hogy mely csapatokkal és hol küzdhet majd meg a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokság csoportkörében.
Szerző: Budai László 2023. december 2., szombat 18:47

Szombaton 18.00-tól, Hamburgban megtartották a 2024-es, németországi Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyen természetesen a kijutást egyenes ágon kiharcoló magyar válogatott is érdekelt volt.

A mieink a második kalap legerősebben rangsorolt együtteseként várták a sorsolást, és annyi biztos volt, hogy a szintén második kalapos Törökország, Románia, Dánia, Albánia és Ausztria nem kerülhet Marco Rossiékkal egy csoportba.

Nemzeti csapatunk mellé az első kalapból a rendező németeket, a harmadikból a skótokat, míg a negyedikből a svájciakat húzták, így velük küzdhetünk majd meg a nyolcaddöntőbe jutásért. A csoportok első két helyezettje, valamint a legjobb négy harmadik helyezett jut a legjobb 16 közé.

A magyar csapat június 15-én, szombaton kezdi majd az Eb-t Kölnben Svájc ellen, aztán Stuttgartban a németekkel találkozunk és ugyanebben a városban a skótokkal is megvívunk.

A 2024-es Eb-t június 14. és július 14. között Németország tíz városában rendezik (lásd lejjebb a helyszíneket és a pénzdíjakat is).

2024-es Európa-bajnokság

A kisorsolt csoportok

A-csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc

B-csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia

C-csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia

D-csoport: A-liga győztese a pótselejtezőn (lengyel-észt és walesi-finn pótselejtezők lesznek az "elődöntőben"), Hollandia, Ausztria, Franciaország

E-csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, B-liga győztese a pótselejtezőn (izraeli-izlandi és bosnyák-ukrán pótselejtezők lesznek az "elődöntőben")

F-csoport: Törökország, C-liga győztese a pótselejtezőn (georgiai-luxemburgi és görög-kazah pótselejtezők lesznek az "elődöntőben"), Portugália, Csehország

A sorsolás előtti kalapbeosztás

Első kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia

Második kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria

Harmadik kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország

Negyedik kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc, illetve a három pótselejtező győztese

Ennyi az "annyi"

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ugyanúgy 331 millió eurót oszt szét a résztvevő csapatok között a jövő nyári kontinensviadalon, mint a koronavírus miatt 2020-ról 2021-re halasztott előző Eb-n.

Szombaton, a sorsolás helyszínén, Hamburgban bejelentett díjazás alapján a végső győztes 28,25 milliót vihet haza, amennyiben valamennyi csoportmérkőzésén diadalmaskodik. A kijutott válogatottak - így a magyar is - már a részvételért 9,25 millió eurót (kb. 3 és fél milliárd forintot) kapnak, a csoportmérkőzéseken a győzelemért további egymillió, döntetlenért pedig 500 ezer euró jár.

A nyolcaddöntő résztvevői további 1,5 millió eurót, a negyeddöntőbe jutott csapatok pedig újabb 2,5 milliót kapnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma a serleg mellett további 8 millió.

Ezeken a helyszíneken lesznek az Eb-meccsek

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz