DAC: Újra a szlovák parlament elé kerül a "himnusztörvény" - "Nincs egyértelmű célja"

Megvétózta a szlovák államfő a márciusban elfogadott "himnusztörvényt", így újratárgyalja majd azt a szlovák parlament. Érdekesség, hogy a vétózást a törvényt korábban megszavazó párt elnöke is kérte.
Csakfoci Admin 2019. április 11., csütörtök 20:19
Megvétózta a szlovák államfő a márciusban elfogadott "himnusztörvényt", így újratárgyalja majd azt a szlovák parlament. Érdekesség, hogy a vétózást a törvényt korábban megszavazó párt elnöke is kérte.
Szerző: Csakfoci Admin 2019. április 11., csütörtök 20:19

Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály márciusban elfogadott módosítása szerint külföldi ország himnuszát csak akkor lehet nyilvános rendezvényen előadni, ha jelen van az érintett ország hivatalos küldöttsége.

A döntés miatt tiltakozott a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), és a módosítás megvétózását kérte az államfőtől. Később ugyanezt kérte a beterjesztő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko, valamint Bugár Béla, a törvényt ugyancsak megszavazó Most-Híd párt elnöke.

Andrej Kiska egy héttel az első tiltakozásokat követően jelentette be vétóját.

Andrej Kiska indoklásában egyebek mellett a törvény pontatlan szövegezését bírálta, illetve azt, hogy a módosítás május 15-én, vagyis a Szlovákiában megrendezendő jégkorong-világbajnokság idején lépett volna hatályba. A himnuszra vonatkozó rész kapcsán azt kifogásolta, hogy a módosításnak nincs egyértelmű célja.

Az elnöki vétó után a vitatott jogszabály hamarosan ismét a szlovák parlament elé kerül, amely azt várhatóan módosítani fogja. Erre múlt pénteken tett ígéretet a kormánykoalíció második legerősebb pártja, az SNS elnöke. (MTI)

Olvastad már?
DAC, Fradi, Újpest: Így üzentek a szurkolók a "himnusztörvény" miatt - fotók
A héten nagy vihart kavart szlovákiai "Lex DAC" miatt a dunaszerdahelyi szurkolók mellett több hazai tábor, így a Ferencváros és az Újpest drukkerei is üzentek a lelátón.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Jakov Puljić
A Puskás Akadémia és Jakov Puljić 2025-ig szóló szerződést kötött egymással.
Újpest
Milos Kruscic/Nebojsa Vignjevic
Hivatalossá vált, amit szerdán előre jeleztünk: Milos Kruscicot a korábbi sikeredző, Nebojsa Vignjevic váltja az újpesti kispadon.
El Paso Locomotive FC
Demkó Márton
A 17 éves Demkó Márton is lehetőséget kapott arra, hogy az USL-ben szereplő El Paso felnőttcsapatával szerepelhessen.
Tovább az összes átigazoláshoz