Csányi: "Szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták" – pontlevonással sújthatják a válogatottat

Az MLSZ elnöke arra kérte a szurkolókat, hogy ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessék a szövetséget, mert sajnos kényszerpályán vagyunk. Csodálattal nézte a Fradit.
Nyikes Zoltán 2019. november 8., péntek 10:19
Az MLSZ elnöke arra kérte a szurkolókat, hogy ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessék a szövetséget, mert sajnos kényszerpályán vagyunk. Csodálattal nézte a Fradit.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. november 8., péntek 10:19

A napokban beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor elárulta, mi lesz Marco Rossi szövetségi kapitány sorsa abban az esetben, ha a magyar válogatott nem jut ki a 2020-as Európa-bajnokságra. Az MLSZ első embere ezúttal a Craiova-Honvéd EL-selejtezőre és a rasszizmusra is kitért az M4 Sportnak adott interjújában.

– Az UEFA-nak vannak alapelvei, axiómái, melyeken nem változtat. Az egyik ilyen, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. Emiatt esély nem volt arra, hogy az eredmény változik – mondta a Budapest Honvéd Craiova elleni, nagy port kavart Európa-liga selejtező utáni UEFA-határozatról Csányi Sándor, aki hozzátette, bár őt is felzaklatta az eset, nem sok mindent lehetett tenni.

– Ez nem is a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság dolga, nincs is rá lehetősége. A másik, hogy egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekbe nem lehet beavatkozni. Mint UEFA-alelnök sem venném a bátorságot, hogy befolyásolni próbáljam  a fegyelmi  vagy a fellebbviteli biztossági tagokat, mert valószínű egy súlyos fegyelmi büntetésnek néznék elébe. A harmadik dolog, hogy

a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen.

Hiszen az én javaslatom volt - aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésnél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok – olvasható az m4sport.hu-n Csányi nyilatkozata.

Az MLSZ elnöke ezt követően a rasszizmus kérdését taglalta, s arra kérte a szurkolókat a novemberi két válogatott mérkőzés kapcsán (15-én Uruguay ellen avatja fel az új Puskás Arénát a nemzeti csapat, majd 19-én, Cradiffban sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik Wales ellen, s ha nyer, kijut a 2020-as, részben budapesti rendezésű kontinenstornára), hogy éppoly sportszerűen biztassák az együttest, ahogy tették és teszik azt a Ferencváros drukkerei a magyar bajnok Európa-liga-meccsein.

– A Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott ahhoz az UEFA-konvencióhoz, miszerint zéró toleranciát alkalmazunk a rasszizmussal szemben. Ebben sem Magyarországon, mint szövetség nem tudunk kivételt tenni, ahogy az Európai Labdarúgó Szövetség sem fog a jövőben soha. A huhogás, a cigányozás, zsidózás…, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon pontos, fix szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadion bezárást a szlovák meccs után. A szlovákok nem visszaesők voltak, mi viszont sajnos igen.

Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak –, hogy szidják az MLSZ-t – ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a szar..zi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták.

Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk. Csodálattal és örömmel láttam, hogy a Fradi kupameccsein lehetett jó hangulatot teremteni és támogatni a csapatot petárdák és rasszizmus nélkül is. Csak gratulálni tudok a Fradi vezetésének és szurkolóinak is ahhoz a magatartáshoz, amit tanúsítottak. Az lenne a jó, ha ez a magatartás a válogatott meccseken is visszaköszönne."

A Csányi Sándorral készült teljes interjút vasárnap 16 órától, az M4 Sport Sport7 című műsorában láthatják.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr / Fehérvár
Szabó Levente
Vladimir Radenkovic, a DVTK vezetőedzője elárulta, van esély arra, hogy a fehérvári Szabó Levente maradjon a Diósgyőrnél.
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Tovább az összes átigazoláshoz