Csányi keményen válaszolt a Fradinak és Hemingwaynek is

Csányi Sándor szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak reálisan már nem igazán van esélye arra, hogy kijusson a jövő évi világbajnokságra, azonban bízik benne, hogy Bernd Storck irányításával néhány éven belül nagyon erős lesz a nemzeti csapat, mely hazai pályán sikereket érhet el a 2020-as kontinensviadalon. Az MLSZ elnöke reagált a bírókat és a büntetéseket is ért kritikákra is.
Budai László 2017. április 12., szerda 6:11
Csányi Sándor szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak reálisan már nem igazán van esélye arra, hogy kijusson a jövő évi világbajnokságra, azonban bízik benne, hogy Bernd Storck irányításával néhány éven belül nagyon erős lesz a nemzeti csapat, mely hazai pályán sikereket érhet el a 2020-as kontinensviadalon. Az MLSZ elnöke reagált a bírókat és a büntetéseket is ért kritikákra is.
Szerző: Budai László 2017. április 12., szerda 6:11

AZ NB I-RŐL:

A magyar bajnokságról szólva Csányi Sándor elmondta, a különböző szabályoknak is köszönhetően előrelépés történt a fiatalok szerepeltetésében, ráadásul több csapatnál, mint például a listavezető Honvédnál, vagy a harmadik Vasasnál is megfigyelhető, hogy megfelelően válogatják ki a tehetségeket. Hozzátette, a magyar futball vérkeringését az amatőr futball adja, a tartósan jó eredmény eléréséhez pedig szükséges a széles bázis megtartása, annak érdekében, hogy a kiválogatás után az akadémiákról, illetve utánpótlás-műhelyekből megfelelő felkészültségű 17-18 éves játékosok kerüljenek az NB I-be.

Csányi Sándor hangsúlyozta, talán az edzőképzésben van némi lemaradás, ezért azt most a német Jörg Daniel vezetésével új alapokra helyezik, s bízik benne, hogy egyre több volt játékos is munkát vállal majd, hiszen őket könnyebben elfogadják a fiatalok.

TÚL SZIGORÚ BÜNTETÉSEK?

Csányi Sándor reagált a George F. Hemingway Honvéd-tulajdonos által néha túl szigorúnak ítélt fegyelmi büntetésekre, álláspontja szerint FIFA- és UEFA-tagként nem is lehet más az MLSZ hozzáállása, mint mindenféle diszkriminációt elítélni.

- Nem nagy mozgástere van az MLSZ-nek. Ha még egybe is esnének – de nem esnek egybe – az ízlésünkkel a szurkolói megnyilvánulások, amik mások sértegetését célozzák meg, akkor sem tudnánk elfogadni, hiszen tagjai vagyunk az UEFA-nak és a FIFA-nak is, utóbbi alapszabálya – pont most tanulmányozom – ítéli el nem csak a rasszizmust, vagy a homoszexualitást célzó, de az egyéneket is sértő megjegyzéseket. Aki ezt nem tartja be, azt a szövetséget ki kell zárni a FIFA-ból és nyilván az UEFA-ból is. El kell döntenie minden klubvezetőnek, hogy szeretne-e szerepelni a nemzetközi kupákban, ha igen, akkor be kell tartani a szabályokat. De egyébként sem tartom elfogadhatónak, hogy olyan hangnem legyen a bírók és más csapatok szurkolói, játékosai felé, ami néha előfordul. Egyébként összességében elégedett vagyok azzal, ahová ezen a téren a magyar labdarúgás eljutott 2010 óta, ahhoz képest töredékére csökkent az attrocitások száma. Ezen az úton kell továbbmennünk, nincs is más választásunk. (…) Mindez a válogatottról is szól, nem véletlen, hogy zárt kapuk mögött kell majd kezdenünk a következő Eb-selejtezőket. He ez egy gyakorlat a magyar pályákon, akkor nem várható el, hogy ne ugyanez valósuljon meg a válogatott esetében is. Ez ellen küzdeni kell, nekünk is. Lehet akkor is jóízűen drukkolni, ha nem elfogadhatatlan stílusban teszik azt. Ami a diszkriminációt sugallja, azt büntetni kell – mondta az M4 Sportnak.

 

A FRADI BÍRÓ-KRITIKÁIRÓL

A bírók és a klubok helyenként viharos kapcsolatáról szólva elmondta, megpróbálnak minden segítséget megadni a játékvezetőknek, de a futball velejárója a tévedés, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, ha egy klub megpróbál fellépni a bíróküldés ellen, vagy az MLSZ-t sértegeti. Csányi Sándor itt név szerint kiemelte a Ferencvárost, amely ugyan népszerű és nagy támogatottságú egyesület, de tudomásul kell vennie, hogy vannak szabályok, melyeket be kell tartani.

- A bírók eléggé egyenlőtlen helyzetben működnek, őket mindenki kritizálhatja úgy tűnik. Képzelje el, ha egy bíró azt mondaná a meccs végén, hogy „ez az edző egy hülye, nem érti a futballt, nem cserélt időben, nem jó helyen játszatta XY-t, de nála még nagyobb hülye a klubelnök, mert elnézi egy fél éve, hogy nagy fizetésért, hatalmas költségvetési keretből nem tudnak előre jutni a tabellán, inkább lefelé csúsznak. El tudja képzelni, milyen felháborodás lenne a klubok részéről? Természetes az, hogy ennél súlyosabb megnyilvánulások is elhangzanak edzők és klubvezetők részéről, azzal gyanúsítja meg az MLSZ-t vagy a bírót, hogy a klub bajnoki címe ellen dolgozik, az elfogadhatatlan, mint ahogy a játékvezetők korlátn sértegetése. Mint ahogy az is, hogy egy nagy klub nem biztosítja a játékvezetők részére azt, hogy az öltözőkhöz legközelebb álljanak meg, és meg kell várniuk a vendégszurkolók távozását. Vagy hogy egy üveg vízhez nem biztosít poharat vagy épp meleg vizet a meccs után a zuhanyozáshoz. Ez pitiáner dolog, ami nem méltó egy nagy klubhoz. Ez a színvonal az MLSZ elnökségére már nem tartozik, ez már a fegyelmi bizottság dolga. Be kell tartani a szabályokat, ha ez nem történik meg, akkor jönnek a pénzbüntetések, legvégső esetben pedig a pontlevonás. Nem tudunk mit tenni, a játékvezetők is emberek, végzik a munkájukat és persze hibáznak is. Épp ezért az MLSZ mindenféle technológiai fejlesztést támogat, ami csökkenti a hibák számát. De azt nem várhatjuk el, hogy 100 százalékosan ítéljenek, hiba mindig lesz, a bírók, az edzők és a vezetők részéről is. A Ferencvárossal van ilyen vitánk, ami a legnagyobb támogatottságú, népszerű klub, az MLSZ maradéktalanul támogatja a törekvését, de vannak olyan szabályok, amelyeket még a Ferencvárosnak is be kell tartania, még ha ez is a nevük és erős vezetésük is van – tette hozzá.

A MAGYAR VÁLOGATOTTRÓL

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában a válogatottal kapcsolatban elmondta, reálisan nézve nehéz elképzelni, hogy a kötelező feladatok mellett a csapat hazai pályán a portugálok, illetve idegenben a svájciak elleni erőpróbát is sikerrel veszi, ugyanakkor nem látja teljesen esélytelennek a dolgot. Hozzátette, a kvalifikációban jelenleg harmadik helyen álló nemzeti csapat nehéz helyzete számos balszerencsés mozzanat miatt alakult ki. Véleménye szerint a Feröer-szigetek elleni találkozón extrém időjárási körülmények között kellett játszania a válogatottnak, míg a svájciaktól elszenvedett vereségben nagy szerepe volt a játékvezetőnek, aki megadott egy lesgólt a vendégeknek, míg a csapat nem kapott meg egy büntetőt, a végén pedig ellene ítélt egy bedobást, amiből a győztes gól született.

Megjegyezte, folyamatosan épül, erősödik a válogatott, ráadásul egyre több fiatal kap lehetőséget, s bízik benne, hogy három-négy év múlva egy nagyon erős magyar válogatott lesz. Bernd Storckról szólva kiemelte, céltudatos, rendkívül szorgalmas, fokról fokra építkező szakemberről van szó, aki bátran nyúl a tehetségekhez, a legtöbb esetben látványos, a várakozások feletti játékot nyújt csapatával. Kifejtette: előny, hogy az MLSZ sportigazgatói posztját is Storck látja el, mivel ennek köszönhetően jól ismeri az utánpótlás-válogatottakat, azaz a fiatal tehetségek hamarabb odakerülhetnek a felnőtt válogatott közelébe. Csányi Sándor külön kiemelte Storck segítőjét, Andreas Möllert, akivel jól osztják meg a feladatokat.

"Nagyon bízom benne, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon ott lesz a válogatott és legalább olyan, vagy egy kicsit nagyobb sikert ér el, mint tette azt tavaly nyáron Franciaországban" - mondta Csányi Sándor, aki azonban hangsúlyozta, nem boldog azzal az előrehaladással, amely a 2020-as Eb budapesti helyszínét, az épülő Puskás Stadiont jellemzi.

Elárulta, "háromszor állt már a szőnyeg szélén" az európai szövetségnél (UEFA), amikor a késéseket kellett bejelenteni, ugyanakkor azt gondolja, ha sikerül tartani a legutóbb kitűzött, 2019 szeptemberi határidőt - amelyet egy novemberi tesztmérkőzés követ -, akkor minden rendben lesz. Csányi Sándor ehhez kapcsolódóan bejelentette, javasolni fogja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amely havonta beszámoltatja a felelősöket a fejleményekről.

ÚJ SZEREPÉRŐL A FIFÁBAN

Csányi Sándort múlt hét szerdán beválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába. Ezzel kapcsolatban a sportvezető kiemelte, elsődleges feladata, hogy az UEFA érdekeit képviselje, s mivel ez a magyar érdekekkel is egybeesik, ezért ha jól dolgozik, akkor az a magyar futball fejlődését is segíti.
(MTI / csakfoci.hu)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz