A magyar klubtulajdonos a pénzekről és a járványról: "Ha nem változik a helyzet, nem látom, hogyan élhetné ezt túl bárki is"

Diószegi László, a román élvonalbeli Sepsi OSK tulajdonosa a koronavírus-járvány sportbeli és pénzügyi hatásairól, amelyek reményei szerint tavaszig véget érnek majd.
Dudás Gábor 2021. január 11., hétfő 9:10
Diószegi László, a román élvonalbeli Sepsi OSK tulajdonosa a koronavírus-járvány sportbeli és pénzügyi hatásairól, amelyek reményei szerint tavaszig véget érnek majd.
Szerző: Dudás Gábor 2021. január 11., hétfő 9:10

Azt, hogy a koronavírus-járvány milyen negatív hatással volt a futballklubok működésére, életérére is, jól szemlélteti Diószegi Lászlónak, a román élvonalban szereplő, székelyföldi Sepsi OSK tulajdonosának nyilatkozata. Az üzletember szerint már nem is nagyon lehet a jelen helyzetben futballról beszélni.

- Nem is tudom, lehet-e ezt még futballnak nevezni. Ez már csak egy játék, 22 ember találkozik egymással és játszik egy labdával. Ahol nincsenek nézők, ott futballról is nehéz beszélni. Nagyon nagy kár ezért, még ha tisztában is vagyunk azzal, hogy játszanunk kell. Ez már nem olyan, mint ami volt, a mi életünk is teljesen megváltozott - mondta, Diószegi, aki kitért arra is, anyagilag hozzávetőlegesen mekkora kárt okozott a járvány és az azzal járó bevételkiesés a klubnak.

- A 2019-es év igen gyümölcsöző volt számunkra üzletileg is, ehhez képest az akkori bevételeink mindössze 60 százalékát könyvelhetjük majd el a 2020-as évet tekintve. És ha így lesz, annak már örülni kell.

A jegybevételeink a 200-250 ezer eurót is elérték, ezt most kivette a járvány a zsebünkből. A szurkolói boltunkban nagyjából nulla a bevételünk, hiszen ha nem járhatnak a szurkolók meccsre, nem vesznek mezt, pólót vagy sálat. Volt 10-12 szponzorunk, mostanra maradt 8-9, főként a helyi cégeket veszítettük el. Beszéltem például az OTP-vel is, amely eddig is támogatott minket. Tavaly például 300 ezer euróval - most viszont 70 ezret tudnak majd adni.

Szerencsére volt tartalékja, félretett pénze a csapatnak, így stabilnak mondható a helyzet a klubnál.

De remélem, májusig véget ér ez az őrület, mert ha nem változik a helyzet, nem látom, hogyan élhetné ezt túl bárki is.

Már olvastam, hogy az angol második ligát is elérte a válság. És ha már nekik is pénzügyi gondjaik vannak...ha nem tudunk visszaállni a normális kerékvágásba, nagyon nagy problémák lesznek, hacsak a játékosok nem mennek bele egy legalább 20-30 százalékos fizetéscsökkentésbe. Ellenkező esetben sok csapat csődbe mehet majd - idézi Diószegit a Gazeta Sporturilor.

A romániai élvonalban a 4. helyen álló Sepsi első emberének azért vannak előremutató tervei a 2021-es évre.

- Szeretném eladni a stadion nevét egy nagy cégnek, persze, ehhez az is kell, hogy elkészüljön az új aréna. Optimista vagyok a nézők visszatérését illetően is, remélhetőleg akár 6-7000 szurkoló is kint lehet majd átlagosan a mérkőzéseinken. Ezáltal a jegybevételeink nagyjából megduplázódhatnának.

A klubvezető kitért arra is, hogy addig is mennyit kell költenie a Sepsinek a járvány elleni védekezésre.

- Jelenleg nagyjából 2000 eurót költünk a tesztekre. Havonta kétszer teszteljük a nagycsapatot, de van második keretünk, U19-es és U17-es csapatunk is. Pontos számítást nem végeztem, de hozzávetőlegesen az összköltség eléri a havi 10 ezer, azaz az évi 120 ezer eurót is.

Olvastad már?
A Loki Kazahsztánból igazolhat jól ismert támadót - hazai átigazolási hírek
A csakfoci.hu legkedveltebb rovatában ismét az NB I, az NB II és légiósainkat érintő piaci híreket gyűjtjük egy csokorba Nektek. Cikkünk folyamatosan frissül. Nézz vissza naponta többször is!
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz