A himnusz és a dupla székely kupadiadal a téma Romániában: "Ha a magyar válogatott hívna, nem utasítanám vissza" - videók

A Sepsi OSK történelmi kupagyőzelme és az U19-es Román Kupa-döntője - egyben székelyföldi házi fináléja - után leginkább arról szóltak a hírek Romániában, hogy hány játékos énekelte és melyik himnuszt. 
Dudás Gábor 2022. május 20., péntek 18:08
A Sepsi OSK történelmi kupagyőzelme és az U19-es Román Kupa-döntője - egyben székelyföldi házi fináléja - után leginkább arról szóltak a hírek Romániában, hogy hány játékos énekelte és melyik himnuszt. 
Szerző: Dudás Gábor 2022. május 20., péntek 18:08

Mint arról a csakfoci.hu is beszámolt, Román Kupa-győztes lett a Sepsi OSK csapata, a 2011-ben alapított székelyföldi gárda a csütörtöki fináléban 2-1-re győzte le a Voluntari együttesét.

Ugyancsak székelyföldi sikert hozott az U19-es kupa végjátéka, itt a döntőben a Csikszereda 1-0-ra legyőzte a Sepsit, majd a két csapat közösen is megünnepelte a finálét és együtt énekelték el a játékosok és a stábtagok a székely himnuszt. Ez utóbbi szolgáltatta leginkább a témát a két kupafinálét követően, hiszen a felnőttek döntőjén is gyakran felharsant a "Ria, ria, Hungária!" rigmus és itt is eléneklésre került például Székelyföld, illetve Magyarország himnusza is.

Ezt sokan nem vették jó néven a románok közül, a gsp.ro például külön cikkeket is szánt a témának.

Szóba került például az, hogy az U19-es futballistákat "az sem érdekelte", hogy a román szövetség elnöke, Razvan Burleanu személyesen tekintette meg a döntőjüket, ami után a román hinuszt csak hárman énekelték el a két csapatból: Robert Hamciuc, Sergiu Șerban és Denis Rența - mindhárman a Sepsi utánpótlás-futballistái.

A "nagyok" kupadöntőjét követően pedig a Sepsi 26 éves magyar-román kapusa, Niczuly Roland szolgáltatott témát azzal, hogy "nem reagált" a román himnusz elhangzásakor, azaz nem tette a szívére a kezét az ilyenkor szokott módon.

- Abban a pillanatban így éreztem. Nem kell mutogatnom senkire, szerintem jó szezonom volt, de nem kaptam jelzést a román válogatottól, és így éreztem. Nem akartam senkit sem felbosszantani, ez az én döntésem volt, amit vállalok. Dolgozni fogok tovább, remélem, hogy a Konferencia Ligában és talán utána is szép számú mérkőzésen fogok szerepelni. Senkivel nem tárgyaltam a válogatottság kapcsán, ez a téma egyáltalán nem is létezett.

Nem tudom, hogy kapnék-e egy meghívót a magyar válogatottba. Az első opcióm ugyan Románia, de ha Magyarországról jönne egy jelzés, nem fogom visszautasítani, mert minden játékos részéről megtiszteltetés a válogatottban játszani. Ha nem kívánatos vagyok az országban, akkor elmegyek máshová.

A kapitány a felelős azért, ami a válogatottnál történik és ezt tiszteletben kell tartani. Felkészültnek érzem magam, de a döntés nem az én kezemben van - mondta Niczuly a helyi Digi Sportnak, amikor a témáról kérdezték.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Távozó
Távozik a DVSC-től Andrija Majdevac. A 26 éves szerb támadó 2023 augusztusában érkezett a DVSC-hez, de a tavaszi szezont kölcsönben már Szerbiában töltötte.
Légiósok / Mezőkövesd
Kövesdről igazolt a szlovák élvonal újonca
A szlovák élvonalba feljutott KFC Komárno csapata hivatalosan is bejelentette a Mezőkövesdről érkező 31 éves középpályás, Nagy Gergő szerződtetését.
Nyíregyháza
Itt a második nyári igazolás
Megvan a Nyíregyháza második nyári igazolása, Tóth Balázs is a Szparinál folytatja pályafutását.
Tovább az összes átigazoláshoz