Fotó: puskasintezet.hu

70 éve játszott először és utoljára a Népstadionban az Aranycsapat: Puskásnak nem tetszett az új labda - videó

Az Aranycsapat hetven éve Svédország ellen tartotta az „évszázad mérkőzése” előtti „főpróbát”, amely a Népstadionban lejátszott első hivatalos válogatott mérkőzés volt.
Csakfoci.hu 2023. november 15., szerda 21:22
Fotó: puskasintezet.hu
Az Aranycsapat hetven éve Svédország ellen tartotta az „évszázad mérkőzése” előtti „főpróbát”, amely a Népstadionban lejátszott első hivatalos válogatott mérkőzés volt.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. november 15., szerda 21:22

Az 1953. augusztus 20-án átadott Népstadionban az első hivatalos válogatott mérkőzésre, hetven évvel ezelőtt, 1953. november 15-én került sor - írja a puskasintezet.hu. A Magyarország – Svédország barátságos meccs volt a „főpróba” Puskás Ferencék számára a november 25-i Anglia elleni találkozó előtt.

A svédekkel vívott összecsapásra Sebes Gusztáv Londonból hozatott labdákat, hogy a magyar labdarúgók szokják meg az Angliában használt játékszert. Játékosainknak szokatlan volt az angol labda, Puskás Ferenc kérte is a szünetben a szövetségi kapitányt, hogy cseréljék le a bőrdarabot a sajátjukra, de Sebes hajthatatlan volt. A találkozón Puskás büntetőt hibázott, nemzeti csapatunk pedig háromszor találta el a kapufát az új labdával (egyszer a svédek is kapufát fejeltek). A 60. percben Henry Källgren révén szerezték meg a vezetést a vendégek, majd a csereként beállt Palotás Péter és Czibor Zoltán góljaival fordítottunk, viszont a 87. percben Kurt Hamrin kiegyenlített.

Az Aranycsapat ezen a találkozón játszott negyedik alkalommal a „klasszikus” összeállításában (Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor), valamint másodszorra volt ez a magyar válogatott kezdőcsapata, illetve Magyarországon először és utoljára láthatták ezzel a felállással a nemzeti csapatot a szurkolók. Az Aranycsapat a „klasszikus” összeállításában mindösszesen 337 percet játszott, ebből 45 percet a svédek ellen, majd 10 nappal később 78 percet a Wembley Stadionban.

A Népstadionban rendezett első hivatalos válogatott mérkőzés után 66 évvel később, azaz 2019. november 15-én adták át az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát, amely ma négy éves.

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Profi szerződés
Profi szerződést kötöttek 16 éves támadójukkal, az U17-es válogatott Egri Imrével, aki már a klub U19-es együttesében bizonyít.
U Craiova 1948
Giovanni Costantino
Giovanni Costantino októberben lett az FC U Craiova 1948 vezetőedzője, azonban most távozik a román klubtól.
Puskás Akadémia
Pécsi Ármin
Pécsi Ármin 2028-ig szóló szerződést írt alá a Puskás Akadémiával.
Tovább az összes átigazoláshoz