Infantino: "Európában a világbajnokságot hetente kétszer megrendezik" - továbbra is kiáll terve mellett a FIFA-elnök

Az 51 éves svájci sportvezető azt mondta, úgy látják, hogy a futball abba az irányba fejlődik, ahol "néhányaknak mindenük megvan, másoknak pedig semmijük sincs".
Póczik Dávid 2022. január 26., szerda 16:50
Az 51 éves svájci sportvezető azt mondta, úgy látják, hogy a futball abba az irányba fejlődik, ahol "néhányaknak mindenük megvan, másoknak pedig semmijük sincs".
Szerző: Póczik Dávid 2022. január 26., szerda 16:50

A kétévenkénti világbajnokság tervét ellenző európaiak viselkedését kritizálta Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke Strasbourgban, az Európai Bizottság szerdai ülésén - olvasható az MTI-n. Az ötletet maga a FIFA elnöke szorgalmazza és szeretné növelni a vb-k gyakoriságát.

Európában a világbajnokságot hetente kétszer megrendezik, hiszen a világ legjobb játékosai mind Európában játszanak - vélekedett Infantino, hangsúlyozva, hogy a kontinensen belül is nagy az egyenlőtlenség, ugyanis a maroknyi csúcsbajnokság vonultatja fel a legnagyobb sztárokat, a klubok jelentős része pedig nem szerepel a kontinentális versenysorozatokban.

A kétévenkénti vb ötlete Infantino forradalmi terve, és az erről szóló tanulmány elkészítéséhez tavaly májusban a FIFA 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, többeknek viszont éles ellenkezés volt a reakciójuk. Bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban.

Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is hangot adott aggodalmának. Infantino most kiemelte, "az egész világot be kell vonnunk", és külön szót ejtett Afrikáról. Reményt kell adnunk az afrikaiaknak, hogy nem feltétlenül szükséges átkelniük a Földközi-tengeren a jobb élet reményében. Lehetőségeket kell adnunk nekik - mondta a FIFA-elnök.

Az idei vb-t Katarban rendezik novemberben és decemberben, Infantino pedig arról is beszélt, hogy az alapvető emberi jogok miatt többször támadott ázsiai országban sem könnyű egyik napról a másikra változtatni. Európában az ilyesmihez több évszázadra volt szükség. Persze sok mindent kell tenni, az erre irányuló nyomást pedig fenn kell tartanunk, de vegyük észre, hogy bizonyos változtatások már megtörténtek - fogalmazott a sportvezető.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Vasas
Kondás Elemér
Eldőlt, hogy az angyalföldi kispadon nem lesz váltás a válogatott szünet alatt, így továbbra is Kondás Elemér irányítja a Vasast.
ZTE FC
Christy Manzinga
Manzinga 17 mérkőzésen lépett pályára a ZTE-ben, most a dél-koreai másodosztályba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz