Drasztikus döntések: Kizárták az orosz klubokat és a válogatottakat - Szoboszlaiék játék nélkül továbbjutottak az EL-ben

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban.
Csakfoci Admin 2022. február 28., hétfő 19:35
A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban.
Szerző: Csakfoci Admin 2022. február 28., hétfő 19:35

A két szervezet azért döntött így, mert Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen.

- A futball teljes szolidaritást vállal az összes érintett ukrán emberrel. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, hogy a futball ismét az egység és a béke hordozója lehessen - olvasható a közös közleményben.

Az UEFA egyúttal felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta - sajtóértesülések szerint - évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.

A döntés első kárvallottja a Szpartak Moszkva, amely az Európa-liga nyolcaddöntőjében a három magyar válogatott játékost, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipziggel találkozott volna.

- A meccseket nem lehet megrendezni, ennek következményeként az RB Leipzig a negyeddöntőbe jutott - írta az UEFA.

A hétfői határozat súlyosan érintheti az idei, katari világbajnokság pótselejtezőjében érdekelt orosz nemzeti együttest is, amely március 24-én a lengyel csapatot fogadná, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd-cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért. A másik három ország szövetségei múlt héten előbb azt kérvényezték, hogy ne lehessen Oroszországban játszani, majd vasárnap már azt közölték, hogy semmiképpen nem állnak ki az orosz válogatott ellen. Egy napja a FIFA még csak arról határozott, hogy Oroszországban nem lehet nemzetközi mérkőzést rendezni, az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni és himnuszát sem lehet lejátszani. A mostani felfüggesztés viszont azt jelentheti, hogy Oroszország elveszti esélyét a vb-kvalifikációra, amennyiben a rendelkezés érvényben marad.

A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban. (MTI)

Olvastad már?
Beszóltak a FIFA-nak: "Oroszországgal nem játszunk, mindegy, mi a neve a csapatának"
A lengyel szövetség elnöke szerint a FIFA vasárnapi döntése elfogadhatatlan és egy látszatjátékot jelent valójában.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC / Kisvárda
Kisvárdai alapember tart a Vidihez
A csakfoci.hu információi szerint a Fehérvár FC-nél folytathatja pályafutását Bohdan Melnik, az NB I-től búcsúzó Kisvárda 27 éves középályása.
DVSC
George Diba
A Loki a Hapoel Haifa egyik játékosát, a 25 éves belső védőt, Georgi Dibát szemelte ki.
DAC
Vitális Milán
Az eredetileg 2025 nyarán lejáró kontraktusát további két évvel hosszabbította meg a 22 éves magyar középpályás, aki iránt több klub is érdeklődött.
Tovább az összes átigazoláshoz