Szoboszlaiék VAR-botránya után jelentősen változik a videóbíró használata a Premier League-ben - a részletek

Új kommunikációs előírásokat vezettek be a VAR-szobában.
Nyikes Zoltán 2023. október 7., szombat 15:38
Új kommunikációs előírásokat vezettek be a VAR-szobában.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. október 7., szombat 15:38

Mint ismert, a Premier League előző fordulójában lejátszott Tottenham-Liverpool találkozó - amelyet az utolsó percben esett öngóllal a házigazda londoniak nyertek 2-1-re - azzal szolgáltatott napokig tartó témát a sajtónak és a szurkolóknak, hogy a már emberhátrányban futballozó vendégek közül Luis Diaz a 34. percben - 0-0-s állásnál - szabályos gólt szerzett, a bíró azonban les miatt ezt nem adta meg és a VAR sem avatkozott közbe.

Később kiderült, azért, mert a videószobában azt hitték, a pályán gólt ítélt a játékvezető, és egyértelmű volt a helyzet, így jelezték, hogy nem írják felül a döntést. A mérkőzések hivatalos közreműködőit tömörítő szervezet (Professional Game Match Officials Limited, PGMOL) elismerte, hogy "jelentős emberi tévedés" történt.

A hatalmas hibát követően a PGMOL bejelentette, hogy változtatnak a VAR használatán a Premier League-ben és új kommunikációs előírásokat vezetnek be. Az új intézkedés értelmében a VAR-szobában ülő játékvezetőnek (VAR) egyeztetnie kell a megfelelő ítéletet a mellette ülő asszisztensével (AVAR), mielőtt értesítené a találkozó játékvezetőjét a meghozott döntésről - írja a goal.com.

A protokollváltoztatás célja, hogy gördülékenyebbé és egyértelműbbé tegye a kommunikációt a pályán lévő játékvezetők és a VAR-csapat között.

Olvastad már?
Itt a hihetetlen leleplező felvétel a Liverpool elvett góljáról: Totális és röhejes káosz volt a VAR-szobában - videó
Közzétették azt a felvételt, amelyről kiderül, milyen körülmények között nem adták meg a Liverpool Tottenham elleni, tévesen érvénytelenített gólját. Az pedig eldőlt, hogy a botrányos esetben érintett videobíró-asszisztensek nem kapnak szerepet a hétvégi Premier League-meccseken.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Gulácsi Péter
A kispadra szorult Gulácsi Péter "elgondolkodik a jövőjéről" az RB Leipzignél - írja a német Kicker.
Honvéd/MLSZ
Bobby Davison
Az FTC korábbi vezetőedzője, Bobby Davison elárulta, hogy 18 hónappal ezelőtt a Honvéd vezetőivel tárgyalt, egy hónapja pedig elküldte az önéletrajzát az MLSZ-nek, mert szívesen dolgozna az utánpótlásban is.
Légiósok
Kleinheisler László
Görögországban azt írják, hogy a téli átigazolási időszakban távozhat a Panathinaikosztól Kleinheisler László, aki akár Horvátországba vagy Magyarországra is visszatérhet.
Tovább az összes átigazoláshoz