Sokkoló stadionkatasztrófa, lefújták a bajnokságot: Tucatnyian haltak meg a meccsre betörő szurkolók miatt - videók, fotók

Legalább 12 ember meghalt és több mint 100-an megsérültek az el salvadori bajnokság negyeddöntőjének második mérkőzésén, az Alianza és a FAS között, a Cuscatlan Stadionban megrendezett találkozón kitört tömegverekedés és tömegjelenetek során.
Dudás Gábor 2023. május 25., csütörtök 17:15
Legalább 12 ember meghalt és több mint 100-an megsérültek az el salvadori bajnokság negyeddöntőjének második mérkőzésén, az Alianza és a FAS között, a Cuscatlan Stadionban megrendezett találkozón kitört tömegverekedés és tömegjelenetek során.
Szerző: Dudás Gábor 2023. május 25., csütörtök 17:15

A beszámolók szerint férfiakat, nőket és gyerekeket egyaránt kellett hordágyakon és karonfogva kivinni a pályáról, a mentőszolgálat segített a sérültek ellátásában.

Az előzetes információk szerint számos Alianza-szurkoló próbált belépőjegy nélkül, vagy épp hamis jegyet vásárolva bejutni a Cuscatlan Stadionba, eközben kidöntötték a stadion egyik kapuját, majd betörésük eredménye lett a halálos áldozatokkal járó tömegverekedés.

- Az egész stadionban csak két kapu volt nyitva, majd a kintlévők erőszakkal bejutottak, mindannyian ránk, illetve nekünk estek - mondta az egyik érintett szurkoló a La Prensa Grafica c. lapnak.

A helyzet megfékezésére a salvadori Nemzeti Polgári Rendőrség elrendelte a kapuk bezárását, majd állítólag könnygázt vetettek be a stadionba bejutni próbáló szurkolók ellen. A hatóság szerint azonban csak a petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök füstje keltett tömeghisztériát. A rendőrség igazgatója, Mauricio Arriaza Chicas elmondása szerint ők javasolták egy harmadik bejárat megnyitását is, de azt végül nem engedélyezték.

A videók és fotók megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. 

"Szó szerint be kellett rúgnunk a kaput, hogy levegőhöz jussunk, mert rengetegen voltak és fuldokoltunk" - magyarázta egy másik szurkoló.

A stadionon belül és kívül lezajlott incidensek ellenére az Alianza és a FAS közötti mérkőzés időben elkezdődött, és viszonylag normálisan zajlott, de a 20. percben félbe kellett szakítani, amikor a szurkolók megszállták a pályát, hogy kiutat keressenek a káoszból és a lelátón kialakult zsúfoltságból.

A mentőszolgálatnak a pályát rögtönzött kórházként kellett használnia, hogy elsősegélyben részesítsék a több mint 100 sérültet, akik a tömegverekedés során megsérültek, miközben drámai jelenetek játszódtak le a stadion körül. Öt ember a stadion bejáratánál halt meg a tömegoszlatás következtében, további négy pedig a stadionon belül, akiket Alianza zászlókkal takartak be. További három ember San Salvador városának különböző kórházaiban hunyt el.

El Salvador elnöke, Nayib Bukele már bejelentette, hogy alapos vizsgálatot indít a tragédia ügyében.

"Mindenkit ki fognak vizsgálni: csapatokat, menedzsereket, stadionokat, jegypénztárakat, ligát, szövetséget, mindenkit. Bárki is a felelős, nem marad büntetlenül" - közölte a közösségi médiában a közép-amerikai államfő.

Nyugodjanak békében.

1 évre bezárják a halálstadiont

A tragédia természetesen nem maradt következmény nélkül a pályán sem: csütörtökön a Salvadori Labdarúgó Szövetség (FESFUT) bejelentette, hogy berekesztette az élvonalbeli bajnokságának küzdelmeit, és hivatalos bajnoka sem lesz a félbeszakadó idénynek.

Emiatt egyébként a helyi profi labdarúgók szervezete már panasszal élt, mondván túl sok ember megélhetését veszélyezteti az ideje előtt lefújt szezon.

Emellett az Allianza együttesét a szövetség 30 ezer dolláros pénzbírsággal sújtotta, valamint arra kötelezte, hogy egy teljes évig zárt kapuk mögött játssza le a hazai meccseit.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Yohann Croizet
A Nemzeti Sport információi szerint az egymás után két súlyos sérülést is elszenvedő Yohann Croizet távozhat az Újpesttől, de elképzelhető, hogy Magyarországon marad.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz