Óriási változás jöhet a foci egyik legvitatottabb szabályában - már 2022-ben bevezethetik

Az ezerszer elátkozott leshelyzetek megítélésében immáron elektronikus és automatizált segítséget is kaphatnak a játékvezetők - jöhet a lesjelző rendszer, akár már a 2022-es katari világbajnokságon. 
Dudás Gábor 2021. október 14., csütörtök 14:59
Az ezerszer elátkozott leshelyzetek megítélésében immáron elektronikus és automatizált segítséget is kaphatnak a játékvezetők - jöhet a lesjelző rendszer, akár már a 2022-es katari világbajnokságon. 
Szerző: Dudás Gábor 2021. október 14., csütörtök 14:59

A labdarúgás szabályai közül a legtöbbet alighanem a lesszabállyal foglalkoznak a legtöbbet, a játékosok, a játékvezetők, a szurkolók, a média, a kritikusok, reformerek és szabályalkotók mind-mind előveszik napról napra az egyik legvitatottabb pontját a játéknak.

A lesek megítélésében nem igazán van egyetértés, hiába került már bevezetésre sok helyen a VAR, a videóbírós asszisztencia sem mindig szűri ki a vitatott vagy ellentmondásos helyzeteket.

Éppen ezért lehet úttörő a talán már a jövő évben bemutatásra és bevezetésre is kerülő elektronikus és automata lesjelző rendszer, amely még inkább segítségére lehet a játékvezetőknek a remények szerint.

Erről az Arsenal egykori legendás edzője, a FIFA fejlesztési igazgatója, Arséne Wenger beszélt.

- Tovább kell fejlődnünk abban, hogy minél gyorsabban meghozzuk a döntéseket a pályán, különösen a leshelyzetek megítélésénél. A 2022-es világbajnokságon már sokkal gyorsabban ítélheti meg a bíró a leshelyzetet, ráadásul egy olyan rendszer segítségével, amely jóval kevesebbet állítja majd meg a játékot, mint a VAR. Persze, a lesek megítélése sokszor komoly érzelmeket eredményez, így lesz most is, de legalább szinte azonnal kiderül, hogy helyes volt az ítélet.

Jó esély mutatkozik rá, hogy a jövő évi vb-n már az automatizált lesjelző rendszer működésbe lép majd.

Szeretek és tudok is titkot tartani, de elárulhatom, hogy ez lesz lesz a következő nagy lépés a bíráskodás fejlődésében - mondta a francia szakember a brit Mirror cikke szerint.

Pontos technikai részletek egyelőre nem kerültek napvilágra az új technológia kapcsán.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Mi lesz Fiola Attilával?
Továbbra sem dőlt el, hol folytatja pályafutását Fiola Attila. Az 59-szeres válogatott védő szerződése június 30-án lejárt, így jelenleg szabadon igazolható. (nso.hu)
Vasas/Szentlőrinc
Két fiatalt kölcsönadtak
A Vasastól érkezik kölcsönben az NB II-es Szentlőrinchez Rab Boldizsár és Szabó Benjámin. Előbbi védekező középpályásként, utóbbi jobb oldali szélső védőként vethető be.
Asteras Tripolis
Ádám Martin
A görög Asteras Tripolis hivatalos honlapján jelentett be Ádám Martin érkezését.
Tovább az összes átigazoláshoz