Óriási változás jöhet a foci egyik legvitatottabb szabályában - már 2022-ben bevezethetik

Az ezerszer elátkozott leshelyzetek megítélésében immáron elektronikus és automatizált segítséget is kaphatnak a játékvezetők - jöhet a lesjelző rendszer, akár már a 2022-es katari világbajnokságon. 
Dudás Gábor 2021. október 14., csütörtök 14:59
Az ezerszer elátkozott leshelyzetek megítélésében immáron elektronikus és automatizált segítséget is kaphatnak a játékvezetők - jöhet a lesjelző rendszer, akár már a 2022-es katari világbajnokságon. 
Szerző: Dudás Gábor 2021. október 14., csütörtök 14:59

A labdarúgás szabályai közül a legtöbbet alighanem a lesszabállyal foglalkoznak a legtöbbet, a játékosok, a játékvezetők, a szurkolók, a média, a kritikusok, reformerek és szabályalkotók mind-mind előveszik napról napra az egyik legvitatottabb pontját a játéknak.

A lesek megítélésében nem igazán van egyetértés, hiába került már bevezetésre sok helyen a VAR, a videóbírós asszisztencia sem mindig szűri ki a vitatott vagy ellentmondásos helyzeteket.

Éppen ezért lehet úttörő a talán már a jövő évben bemutatásra és bevezetésre is kerülő elektronikus és automata lesjelző rendszer, amely még inkább segítségére lehet a játékvezetőknek a remények szerint.

Erről az Arsenal egykori legendás edzője, a FIFA fejlesztési igazgatója, Arséne Wenger beszélt.

- Tovább kell fejlődnünk abban, hogy minél gyorsabban meghozzuk a döntéseket a pályán, különösen a leshelyzetek megítélésénél. A 2022-es világbajnokságon már sokkal gyorsabban ítélheti meg a bíró a leshelyzetet, ráadásul egy olyan rendszer segítségével, amely jóval kevesebbet állítja majd meg a játékot, mint a VAR. Persze, a lesek megítélése sokszor komoly érzelmeket eredményez, így lesz most is, de legalább szinte azonnal kiderül, hogy helyes volt az ítélet.

Jó esély mutatkozik rá, hogy a jövő évi vb-n már az automatizált lesjelző rendszer működésbe lép majd.

Szeretek és tudok is titkot tartani, de elárulhatom, hogy ez lesz lesz a következő nagy lépés a bíráskodás fejlődésében - mondta a francia szakember a brit Mirror cikke szerint.

Pontos technikai részletek egyelőre nem kerültek napvilágra az új technológia kapcsán.

Átigazolások
MOL Fehérvár
Bogdan Lednev
Ukrán sajtóértesülések szerint Bogdan Lednev a Dinamo Kijev csapatánál kezdi meg a felkészülést, hiszen a Mol Fehérvár nem él - a játékosra vonatkozó - kivásárlási opciójával.
Tigres UANL
Fernando Gorriarán
Mexikón belül vált klubot Fernando Gorriarán, akiért 13 millió dollárt adhat új csapata.
MOL Fehérvár
Malcom Edjouma
Edjoumát a fizetés is az NB I-be csábíthatja - állítják Romániában. Úgy tudjuk azonban, nem az FCSB játékosa az első számú célpont a Vidinél.
Tovább az összes átigazoláshoz
Neked ajánljuk