Ez büntetés a javából: A Rapid fél csapatát eltiltották a derbi utáni viselkedése miatt

Öt játékosra, a vezetőedzőre és az ügyvezető igazgatóra is büntetést szabtak ki.
Csakfoci.hu 2024. március 5., kedd 10:02
Öt játékosra, a vezetőedzőre és az ügyvezető igazgatóra is büntetést szabtak ki.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. március 5., kedd 10:02

Rendkívül súlyos büntetést kapott az SK Rapid Wien a csapat tagjainak bécsi derbit követő sértő és olykor homofób megjegyzései miatt - számolt be róla a sport.orf.at. A liga fegyelmi bizottsága hétfőn minden érintettre eltiltást szabott ki, a klubot pedig feltételesen három pont levonással sújtotta. Az érintettek között van Steffen Hofmann ügyvezető igazgató, Stefan Kulovits vezetőedző, valamint öt játékos is, Guido Burgstaller, Marco Grüll, Thorsten Schick, Maximilian Hofmann és Niklas Hedl.

Steffen Hofmann ügyvezető igazgató rágalmazásért két hónapot (egyet feltételesen), Kulovits edző diszkriminációért három hónapot (egyet feltételesen) kapott. Három játékos hosszú eltiltást érdemelt: Burgstaller és Grüll 3+3 meccsen át nem játszhat szintén diszkrimináció miatt, Thorsten Schick pedig ugyanezért a vétségért 2+3 találkozón. Maximilian Hofmann és Niklas Hedl kevesebbel megúszták, ők csak 1+2 mérkőzésen nem állhatnak együttesük rendelkezésére a fair play elvének megsértése miatt - a plusz eltiltások minden esetben csak akkor lépnek életbe, ha addig fegyelmi vétséget követnek el.

Ennek következtében a Rapidnak öt játékost kell lecserélnie a vasárnapi, Austria Klagenfurt elleni bajnokira, aminek ráadásul komoly tétje van, ezen dől el ugyanis, hogy a zöld-fehérek vagy nagy riválisuk, az Austria jut-e a felsőházi rájátszásba (jelenleg a Rapid áll jobban). A diszkriminációért járó három pont levonást 2026. március 4-ig tartják felfüggesztve.

Mi verte ki ennyire a biztosítékot?

A Rapid február 25-én 3-0-ra legyőzte az Austria együttesét a bécsi derbin, és tíz év után először nyert hazai derbit. Az ezt követő napokban olyan videók kerültek elő, amelyeket az ünneplés közben rögzítettek, és amelyeken a városi riválist szidják a csapat tagjai, valamint homofób skandálások is hallatszódnak.

A liga sajtóközleményében így indokolta a rendkívül súlyos szankciókat: "A videók tartalma semmilyen módon nincs összhangban azokkal az értékekkel, amelyeket a labdarúgás egésze és különösen az osztrák Bundesliga képvisel. Mind az SK Rapid, mind a játékosok hitelesen kifejtették, hogy nagyon sajnálják a történteket. Ezt a liga az ítélethozatal során megfelelően elismerte, ezért valamennyi érintettet részben feltételes büntetéssel sújtotta. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a diszkriminatív kijelentések vagy cselekedetek miatt előírt büntetési tételek egyrészt a bűncselekmények súlyosságát dokumentálják, másrészt egyértelművé teszik a jogalkotó azon szándékát, hogy az ilyen eseteket határozottan meg kell akadályozni."

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz