Megváltoztatnák a foci egyik legfontosabb szabályát - ez lehet a terv

Módosítaná a lesszabályt Arséne Wenger, az Arsenal korábbi sikeredzője, a FIFA a labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatója.
Dudás Gábor 2020. február 20., csütörtök 11:17
Módosítaná a lesszabályt Arséne Wenger, az Arsenal korábbi sikeredzője, a FIFA a labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatója.
Szerző: Dudás Gábor 2020. február 20., csütörtök 11:17

Arséne Wenger - akit még 2019 novemberében választottak meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) labdarúgás fejlesztéséért felelős igazgatójának -

olyan lesszabály-módosítást javasol, amelynek értelmében addig nem állna fenn a leshelyzet, amíg támadónak a védővel vagy védőkkel egyvonalban vannak azon testrészei, amelyekkel szabályos gólt szerezhet. Még abban az esetben sem, ha például a támadó egyéb testrészei, akár a keze/karja a leshatár vonala alapján előrébb helyezkedik el.

A jelenlegi szabályozás szerint akkor is lesen van a támadó csapat játékosa, ha a hozzá érkező passz pillanatában bármelyik testrésze -  akár centikkel - közelebb van a kapuhoz az utolsó védekező játékosénál. Wenger szerint a jelenlegi lesszabály ezen része miatt sokszor töredezett a játék, főként a videóbíró bevezetése óta, mert feleslegesen állítják meg a játékot, hogy a VAR segítségével visszanézzék és "kicentizzék" a hasonló eseteket.

- Azokról az esetekről beszélek, amikor a lesállás akár centimétereken múlik. Talán vann arra mód, hogy módosítsunk egy kicsit a lesszabályon, így elkerülhető az a helyzet, amikor például azt mondják, hogy a támadó "orrának egy része" előrébb helyezkedett el és lesen volt...a FIFA folyamatosan a labdarúgás fejlesztésén dolgozik és nem szabad attól tartani, hogy az esetleges változásokat nyilvánosan is megvitassuk - fogalmazott a korábbi háromszoros angol bajnok, hétszeres FA-kupa győztes és BL-döntős Arsenal-tréner a BBC-nek.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz