Megváltozhat egy fontos szabály a fociban - az UEFA elnöke jelentette be

Az agyrázkódást szenvedett vagy annak gyanújával lecserélt játékosok nem számítanak be majd az eddig lehetséges három cserelehetőségbe - 2021-től vezethetik be az új szabályt az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin elmondása szerint.
Dudás Gábor 2019. június 11., kedd 18:34
Az agyrázkódást szenvedett vagy annak gyanújával lecserélt játékosok nem számítanak be majd az eddig lehetséges három cserelehetőségbe - 2021-től vezethetik be az új szabályt az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin elmondása szerint.
Szerző: Dudás Gábor 2019. június 11., kedd 18:34

2021-től vezethetik be azt az új szabályt a labdarúgásban, amely szerint az eddigiekhez képest további cserelehetőségek állnak majd az edzők rendelkezésére azon esetekben, amikor egy-egy játékost agyrázkódással vagy annak gyanújával kell lehozni véglegesen a pályáról.

Aleksander Ceferin UEFA-elnököt a Tottenham védőjének, a belga Jan Vertonghennek az esete döbbentette rá, hogy ez a változtatás elkerülhetetlen a jövőben, csak így lehet megóvni a játékosokat a súlyosabb következményektől. A bekket az Ajax elleni BL-elődöntőn hosszabb ideig ápolták egy ütközést követően, de annak ellenére visszatérhetett a pályára, hogy szemmel láthatóan "nem volt tiszta". Nem sokkal később aztán mégis lecserélték, és csak a Spurs orvos stábjának támogatásával tudott eljutni az öltözőbe.

- Vertonghen esete után megijedtem, hogy valami komoly baj történik, mert amikor visszatért a pályára, látszott, hogy nem érzi jól magát. Akár meg is halhatott volna a játékos...egyeztetni fogunk a FIFA - amely ugyancsak helyeselné ennek a bevezetését - illetékeseivel is, hogy megváltoztassuk a szabályt. Sokkal könnyebb diagnosztizálni és kezelni az agyrázkódást az első tíz percben, elkerülve a lehetséges és súlyos következményeket. Nem normális helyzet a mostani, meg is lehet ebben halni. Lépnünk kell, labdarúgók millióinak az érdekében - fogalmazott keményen a szlovén sportvezető.


A tervezet szerint 2021-ben vezetnék be a további cserelehetőség(ek)et az ilyen esetekben, ezzel is megakadályozva, hogy egy játékos egészségét vagy akár életét kockáztatva térjen vissza a pályára. Az orvosi stáboknak három percük lesz nagyjából dönteni arról, hogy fennáll-e az agyrázkódás gyanúja, ha igen, az adott csapat lecserélheti majd úgy a játékost, hogy az a meglévő három cserehetőségbe nem számít majd bele.

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Vadnai Dániel
Az MTK Budapest szerződtette az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től Vadnai Dánielt, aki a 2007/08-as idényben bajnoki címet szerzett a fővárosi kék-fehérekkel.
ZTE FC
Balabás Bence
Zalaegerszegre teszi át székhelyét az Austria Wientől a 16 éves középpályás, Balabás Bence, aki alapember az U17-es válogatottban. Korábban a Fradi és a Puskás Akadémia utánpótlásában is játszott.
Kisvárda
Driton Camaj
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Driton Camaj iránt egy török klub érdeklődik, de az ottani átigazolási piac közelgő zárása miatt nem biztos, hogy összejön az egyezség.
Tovább az összes átigazoláshoz