Megdöbbentő változások jöhetnek a fociban: 60 perces meccseket terveznek

Nagy vitákat robbanthat ki a javaslatcsomag - van, amit már ki is próbáltak.
Dudás Gábor 2017. június 18., vasárnap 16:24
Nagy vitákat robbanthat ki a javaslatcsomag - van, amit már ki is próbáltak.
Szerző: Dudás Gábor 2017. június 18., vasárnap 16:24

 Radikális és máris nagy vitákat generáló változást szorgalmaz a fociban a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB). Javaslatuk szerint az időhúzások okozta károk elkerülése végett és amiatt, hogy a felmérések szerint átlagosan mintegy 60 perc a tiszta játékidő a mérkőzéseken, a testület az egy órás találkozókat kellene bevezetni világszerte – számol be az IFAB tervéről a The Guardian c. brit lap.

A "Play Fair!" nevet viselő, egyelőre gyerekcipőben járó javaslatcsomag legfontosabb reformterve szerint ezzel lehetővé tehetnék, hogy a csapatok ismét élvezetesebb, kevesebb időveszteséggel járó találkozókat játszhassanak.

"A legtöbb embert meglehetősen frusztrálja, hogy egy hagyományos 90 perces találkozón mindössze 60 perc a tiszta játékidő. Ezzel a stratégiával viszont visszaszoríthatóak lehetnek az időhúzások és felgyorsulhatna a játék" – fogalmaz a testület, amely a bírók szigorúságára is számítana az időhúzás kapcsán, például keményebben kellene büntetni, ha egy kapus az előírt hat másodpercnél tovább birtokolja a labdát.

 

A további javaslatok között az alábbiak is szerepelnek – néhányat már teszteltek, tesztelnek élesben is:

• Az "ABBA"-tizenegyes-szisztéma: a büntetőpárbajoknál az "A" csapat után a "B" következik, a következő kört azonban már a "B" nyitja, és így tovább. A már az U20-as vb-n is kipróbált rendszerrel azt a nyomást próbálják enyhíteni, amely a másodikként következő csapatokra és játékosokra nehezedik

• Csak a csapatkapitányok beszélhetnek a mérkőzéseken a játékvezetőkkel

• A stadionok órái a bírók óráival együtt, egyszerre indulnának el és állnának meg

• A játékosok saját maguknak is passzolhatnának szöglet, szabadrúgás vagy kirúgás esetén

• Mozgó labdából is lehessen kirúgást elvégezni

• Csak akkor fújhassa le a játékvezető a meccset, ha a labda elhagyja a játékteret

• 11-eseknél az esetleges kipattanókból ne lehessen gólt szerezni

Neked ajánljuk
Átigazolások
Szentlőrinc
Novák Zsombor/Mahler Gergő
Egy középcsatár és egy szélső támadó is érkezett a Szentlőrinchez: Novák Zsombor és Mahler Gergő már be is mutatkozott az MTK Budapest elleni bajnokin.
Diósgyőr
Caio Da Cruz
Távozott Diósgyőrből Caio Da Cruz, azaz az elmúlt szűk egy hónapban Kuznyecov Szergej edzéseit látogató fiatal brazil támadó most nem lesz a DVTK labdarúgója.
MTK Budapest
Vadnai Dániel
Az MTK Budapest szerződtette az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től Vadnai Dánielt, aki a 2007/08-as idényben bajnoki címet szerzett a fővárosi kék-fehérekkel.
Tovább az összes átigazoláshoz