Kivághatják a Premier League-ből a világ egyik leggazdagabb csapatát - ezek a vádak

A Manchester Cityt - nem először - a Premier League pénzügyi fair play szabályzatának megsértésével vádolják, és akár pontlevonással vagy kizárással is sújthatják a klubot egy hivatalos közlemény szerint. 
Csakfoci.hu 2023. február 6., hétfő 12:41
A Manchester Cityt - nem először - a Premier League pénzügyi fair play szabályzatának megsértésével vádolják, és akár pontlevonással vagy kizárással is sújthatják a klubot egy hivatalos közlemény szerint. 
Szerző: Csakfoci.hu 2023. február 6., hétfő 12:41

A címvédő Manchester Cityt állítólag több mint 100 pénzügyi szabályszegéssel gyanúsítják a Premier League honlapján megjelent hivatalos hír szerint. Ebben az áll, hogy a dúsgazdag, arab kézben lévő klub kilenc szezonon keresztül (a 2009/2010-es Premier League-szezontól kezdve egészen a 2017/18-as idényig tartó időszakban) téves adatokat közölt a ligával a pénzügyi helyzetét illetően, beleértve a szponzori és az egyéb bevételi forrásait is.

Amennyiben a vádak bebizonyosodnak, Pep Guardiola csapatát pontlevonással és akár magából az elitligából történő kizárással is szankcionálhatják.

A Premier League közleménye szerint a Manchester City Football Club által elkövetett szabálysértések ügyét egy bizottság elé terjesztették, a kihágásokat pedig egy 2018-ban indított vizsgálat eredményeként állapították meg. Az ügy onnan robbant ki, hogy a Der Spiegel című német lap nyilvánosságra hozta a Rui Pinto - a Football Leaks Budapesten elfogott portugál számítógépes hackere - által megszerzett és a többek között Cityt is "lebuktató" dokumentumokat.

A dokumentumok az Égszínkékek szándékosan túlbecsülték a tulajdonosi körük által hozott szponzori bevételeket, hogy az Egyesült Arab Emírségekhez kötődő cégektől érkező pénzeket ezzel elrejthessék.

Az ügyben egyébként korábban is született már egy ítélet, 2020-ban az UEFA két szezonra eltiltotta a Cityt a Bajnokok Ligájától, de az eltiltást a Sportdöntőbíróság (CAS) hatályon kívül helyezte, miután nem sikerült bizonyítani azokat a vádakat, amelyek szerint a klub legalább 204 millió fontnyi szponzori támogatást titkolt egy könyvelésében. A 27 millió font körülire becsült bírságot is csökkentették akkor, körülbelül 8,9 millió fontra.

A Manchester City képviselőinek most egy független fegyelmi bizottság előtt kell megjelenniük és választ adniuk a felmerülő kérdésekre, vádakra.

A fegyelmi bizottság tagjait a Premier League bírói testületének független elnöke nevezi ki, a meghallgatásokra pedig a nyilvánosság kizárásával kerül sor. A Premier League erre való tekintettel egyelőre nem kíván további kommentárt fűzni az ügyhöz

- olvasható a hétfői közleményben.

Olvastad már?
A Barcelona megállíthatatlan, egy gól döntött a milánói derbin - külföldi körkép
A legfontosabb és legérdekesebb vasárnapi hírek a külföldi foci világából és a nemzetközi átigazolási piacról.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz