Jön a FIFA 1 milliárd dolláros tornája - 24 csapat indulhat el rajta

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2021-ben Kínában rendezik meg az első, 24 csapatosra bővített FIFA-klubvilágbajnokságot.
Dudás Gábor 2019. október 24., csütörtök 12:31
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2021-ben Kínában rendezik meg az első, 24 csapatosra bővített FIFA-klubvilágbajnokságot.
Szerző: Dudás Gábor 2019. október 24., csütörtök 12:31

A szervezet döntéshozó testületének sanghaji ülését követő sajtótájékoztatón a sportvezető kiemelte: a tornát júniusban és júliusban rendezik, a lebonyolításról és a résztvevők kvalifikációjáról kapcsolatban azonban csak későbbre ígért pontos részleteket.

Annyit elárult, hogy Európát nyolc együttes képviseli majd: a Bajnokok Ligája és az Európa-liga legutóbbi négy kiírásának győztese, s amennyiben egy klub többször is győzni tudott, úgy ranglista alapján osztják tovább a helyeket.

Az afrikai, az ázsiai és az észak-amerikai konföderációból egyaránt három, a dél-amerikaiból hat klub indulhat majd. Óceániának nincs garantált helye, a térségi Bajnokok Ligája győztesének a kínai bajnokkal kell selejtezőt játszania az indulásért.

A tervek szerint a 24-es mezőnyt nyolc háromcsapatos csoportra osztják, és az első helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

Sajtóhírek szerint

a torna várhatón egymilliárd dolláros bevételt jelent a FIFA-nak,

Infantino az összeggel kapcsolatban kiemelte: a szervezet pont ennyit szándékozik a női labdarúgás fejlesztésére fordítani az elkövetkezendő négy évben.

"A FIFA-nak jelentős bevétele lesz a tornából, de szeretném hangsúlyozni, hogy anyagi haszna már nem származik belőle, mert visszaforgatjuk az egész összeget a sportágba" – mondta Infantino.

Az idei és az utolsó, jövő évi tornának Katar a házigazdája, a régi lebonyolítású eseményen csupán hét csapat vesz részt.

A testület ülésén döntöttek arról, hogy a FIFA 2024-es kongresszusán szavaznak a 2030-as vb-rendezésről. Az eddig ismert pályázók között szerepel Kína, illetve Dél-Amerikából is intenzíven érdeklődtek egy közös rendezés iránt, miként Anglia is társulna Írországgal, Észak-Írországgal, Skóciával és Walesszel. A 2022-es vb-t Katarban, a 2026-ost az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezik. (MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Győr
Tímár Krisztián
Megerősítést nyert a csakfoci.hu információja: távozott az ETO FC Győr kispadjáról Tímár Krisztián. A pótlás házon belülről érkezett Antonio Munoz személyében.
Vasas
Kondás Elemér
Eldőlt, hogy az angyalföldi kispadon nem lesz váltás a válogatott szünet alatt, így továbbra is Kondás Elemér irányítja a Vasast.
ZTE FC
Christy Manzinga
Manzinga 17 mérkőzésen lépett pályára a ZTE-ben, most a dél-koreai másodosztályba igazolt.
Tovább az összes átigazoláshoz