Gyász: Meghalt az AC Milan legendás tulajdonosa, Silvio Berlusconi

A volt olasz kormányfő, Európa egyik leghíresebb és legsikeresebb klubtulajdonosa 86 évet élt.
Csakfoci.hu 2023. június 12., hétfő 11:13
A volt olasz kormányfő, Európa egyik leghíresebb és legsikeresebb klubtulajdonosa 86 évet élt.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. június 12., hétfő 11:13

Silvio Berlusconi a milánói San Raffaele kórházban halt meg, ahol idén tavasszal már hat hetet töltött a krónikus myelomonocytás leukémiájával összefüggő tüdőfertőzése kezelése miatt. Berlusconi múlt pénteken került újra kórházba, hogy kontrollvizsgálatokat végezzenek rajta.

A 86 évesen elhunyt politikus és üzletember 1986 és 2017 között az AC Milan labdarúgóklub tulajdonosa volt, az évtizedek alatt a világ, illetve Olaszország labdarúgásának csúcsára emelte a klubot. Összesen 29 trófeát ünnepelhetett a Milan regnálása alatt, a 8 bajnoki cím mellett kiemelkedik az 5 BEK/BL-serleg, illetve a 7 Olasz Szuperkupa-győzelem.

2018-ban aztán a ma már élvonalbeli AC Monza irányítását vette át korábbi milánói kollégájával, Adriano Gallianival, és a harmadosztályból vezették el a csapatot a legjobbak közé. A klub ebben az idényben a 11. helyen zárt a Serie A-ban.

Berlusconi 1936-ban született Milánóban, középosztálybeli családban, és üzleti karrierjét ingatlanfejlesztéssel kezdte, majd elindította a Mediasetet, Olaszország legnagyobb kereskedelmi műsorszolgáltatóját.

Pártját, a Forza Italiát 1993-ban alapította meg. Egy évvel később Berlusconi volt az első olyan miniszterelnök, akit úgy választottak meg, hogy korábban nem töltött be kormányzati tisztséget, és a 2001 és 2006 közötti második hivatali ciklusa a leghosszabb, amelyet a második világháború óta bármely olasz vezető betöltött. 2008-ban visszatért a hatalomba, de 2011-ben lemondásra kényszerült az akut adósságválság miatt.

Berlusconit a botrányok és bírósági ügyek sem kerülték el, adócsalással, prostitúcióra történő kényszerítéssel és hivatali hatalommal való visszaéléssel is megvádolták többek között.

Mindezek mellett Európa egyik legismertebb és legsikeresebb politikusaként, klubtulajdonosaként és üzletemberként is nyomot hagyott maga után.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
MTK Budapest
Futács Márkó
Távozott az MTK Budapesttől Futács Márkó. A 33 éves támadó másfél éven át viselte a klub mezét, de az idei szezonban nem kapott játéklehetőséget, így a felek közös megegyezéssel bontottak szerződést.
Honvéd / Kisvárda
Lazar Cirkovic
A Magyarországon eltöltött két év után a szerb Lazar Cirkovic úgy döntött, hogy új kihívást keres távol az NB I-től és otthonától.
Tovább az összes átigazoláshoz