Fotó: The Telegraph

FIFA: Már most eldőlt, lehet-e realitása a legújabb ötletnek, ami alapjaiban forgatná fel a futballt

A FIFA piros lapot mutatott a kék lapnak, így már azelőtt biztossá vált, hogy profi szinten semmi nem lesz belőle, mielőtt döntöttek volna egyáltalán a teszteléséről.
Budai László 2024. március 2., szombat 10:00
Fotó: The Telegraph
A FIFA piros lapot mutatott a kék lapnak, így már azelőtt biztossá vált, hogy profi szinten semmi nem lesz belőle, mielőtt döntöttek volna egyáltalán a teszteléséről.
Szerző: Budai László 2024. március 2., szombat 10:00

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, melynek teszteléséről szombaton dönt a futball szabályalkotó testülete (IFAB).

Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik

- jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. "A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak".

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót. A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás "grál lovagjainak" is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség - egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt -, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.
(MTI)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Szalai Attila
A nyártól biztosan nem számítanak már Szalai Attila szolgálataira Freiburgban a Kicker szerint.
Légiósok
Németh Szabolcs
Az osztrák negyedosztályú ASK Kohfidisch vezetőedzője lett Németh Szabolcs, a Haladás, a Dorog és a Soproni VSE korábbi trénere.
Kisvárda
Mario Ilievski
Két élvonalbeli csapat is érdeklődik Mario Ilievski iránt, aki a Várda kiesése esetén bizonyos feltételekkel távozhat a klubtól. (NSO)
Tovább az összes átigazoláshoz