Fotó: Reuters

Előre megmondták, hogy a kedd esti PL-meccseket félbeszakíthatják majd - ez áll a háttérben

Ha a klubok kérik, akkor a játékvezető egy előre megbeszélt időpontban (a napnyugtát követően) megszakítja a játékot, hogy a muszlim labdarúgók ételt és italt vehessenek magukhoz.
Budai László 2023. április 4., kedd 10:39
Fotó: Reuters
Ha a klubok kérik, akkor a játékvezető egy előre megbeszélt időpontban (a napnyugtát követően) megszakítja a játékot, hogy a muszlim labdarúgók ételt és italt vehessenek magukhoz.
Szerző: Budai László 2023. április 4., kedd 10:39

A keddi Premier League-meccsek alatt (is) rövid játékmegszakítást tartanak majd a ramadán alatt böjtölő muszlim játékosok miatt - számolt be róla a BBC. A kluboknak a mérkőzés előtt külön kérniük kell ezt, a játékvezetővel megbeszélhetik, hogy körülbelül a mérkőzés hányadik percében legyen a szünet, majd a bíró jelzi a muszlim futballisták számára, hogy ételt és italt vehessenek magukhoz. Erre azért van szükség, mert a ramadán ideje alatt napkeltétől napnyugtáig böjtölnek a hívők, és ha az adott találkozó még napnyugta előtt kezdődik, akkor a meccs alatt van lehetőségük először energiaforráshoz jutniuk.

Már hétfőn az Everton Tottenham elleni mérkőzését is megállították a 26. percben, a liverpooliaknál ugyanis három muszlim labdarúgó, Abdoulaye Doucoure, Amadou Onana és Idrissa Gueye is pályára lépett.

Mivel a keddi négy találkozóból három - a Bournemouth-Brighton, a Leeds-Nottingham és a Leicester-Aston Villa is - helyi idő szerint 19.45-kor, azaz közel a napnyugtához kezdődik, ezért elképzelhető, hogy a meccseket néhány perccel később kezdik majd, hogy az érintett labdarúgók ehessenek és ihassanak az összecsapást megelőzően.

Érdekesség, hogy a Francia Labdarúgó Szövetség ezzel szemben kifejezetten megtiltotta a bíróknak, hogy hasonló okból megszakítsák a meccseket.

A labdarúgás nem veszi figyelembe szereplőinek politikai, vallási, ideológiai vagy szindikátusi tényezőit. Minden érintett félnek kötelessége gondoskodni ennek tiszteletben tartásáról

- állt közleményükben.

A Nantes egyik játékosának, Jaouen Hadjamnak ki is kellett hagynia a Reims elleni bajnokit, edzője nem nevezte úgy a találkozóra, hogy meccsnapon is betartotta a böjtöt, a tréner ugyanis nem akarta labdarúgója egészségét kockáztatni.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz