Fotó: fradi.hu

EKL: A Fradi akár a topcsapatok közül is várhatná a csoportkörsorsolást - ez kell hozzá a továbbjutás mellett

Az EKL-playoffban érdekelt csapatok közül heten előzhetik meg az FTC-t, itt minél több esélyes bukik, annál jobb a Fradinak. Az EL-ből esetlegesen leeső együttesek közül öten kerülhetnének a Fradi elé - itt minél több esélyes nyer, annál kedvezőbb a zöld-fehéreknek.
Budai László 2023. augusztus 22., kedd 9:34
Fotó: fradi.hu
Az EKL-playoffban érdekelt csapatok közül heten előzhetik meg az FTC-t, itt minél több esélyes bukik, annál jobb a Fradinak. Az EL-ből esetlegesen leeső együttesek közül öten kerülhetnének a Fradi elé - itt minél több esélyes nyer, annál kedvezőbb a zöld-fehéreknek.
Szerző: Budai László 2023. augusztus 22., kedd 9:34

A Ferencváros csütörtökön 18.00-tól Vilniusban kezdi meg a Zalgiris elleni Európa Konferencia Liga-selejtezők playoffkörét. Amennyiben sikerül túljutnia a litván bajnokon, akkor zsinórban ötödik alkalommal jut be valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe. Ráadásul az elmúlt évek jó szereplésének köszönhetően arra is van esély, hogy az EKL-csoportkör sorsolását a sorozat topcsapatai közül, azaz az első kalapból várja majd. Nézzük, hogy a Zalgiris kiejtése mellett mi szükséges még ehhez.

Nyolc helyért megy a csata

Mindegyik kalapba, így az elsőbe is nyolc csapat kerül, ezekért megy a csata, hogy az együttesek papíron a legjobb helyzetből várják majd a sorsolást. Az EKL-playoff mezőnyében a Fradinál hét jobb koefficienssel rendelkező csapat van: az Eintracht Frankfurt, a Club Brugge, az AZ Alkmaar, a Gent, a Dinamo Kijev, a Fenerbahce és a Lille. Ha csak ezt kellene nézni, akkor az FTC nyolcadikként éppen bekerülne a legjobbak közé, de az Európa Liga-playoffjából is érkezik még négy - adott esetben erősebb - együttes.

Onnan kizárólag az adott párharcok magasabb koefficienssel rendelkező - azaz esélyesebb - klubjai előzhetnék meg az FTC-t: az Ajax, a Slavia Praha, a Dinamo Zagreb, a LASK és az Olimpiakosz. Ergo: a Fradinak az lenne a jó, ha mindenhol érvényesülne a papírforma, az esélyesek bejutnának az EL-csoportkörbe, a kisebb koefficiensűek pedig leesnének az EKL-be. A hollandoknak ehhez a Ludogorecet, a cseheknek a Zorját, a horvátoknak a Sparta Prahát, az osztrákoknak a Zrinjski Mostart, a görögöknek pedig a Cukarickit kellene kiejteniük.

Akkor sincs veszve még a Fradi első kalapja, ha az Ajax, Slavia, Dinamo, LASK, Olimpiakosz ötösből valaki elbukna, ugyanis természetesen az EKL-playoffban korábban felsorolt hét erősebb együttesnek is játszania kell még a csoportkörért, és ha ott történik meglepetés (az erősebb együttes kiesése), az mind az FTC malmára hajtja a vizet.

Röviden tehát: ha az EL és az EKL-playoffban is mindenhol érvényesül a papírforma, akkor a Fradi első kalapos lesz, ha azonban az EL öt érintett párharcából valamely esélyesebb(ek) kiesik/kiesnek, akkor az is kell, hogy az EKL érintett párharcaiból legalább ugyanannyi esélyes bukjon el.

Az EKL- és EL-playoffkör vonatkozó párharcai (félkövérrel az esélyesek)

EKL

Levszki Szófia-Eintracht Frankfurt
Osasuna-Club Brugge
AZ Alkmaar-SK Brann
Gent-APOEL
Dinamo Kijev-Besiktas
Fenerbahce-Twente
Lille-Rijeka

*minél több esélyes bukik, annál kedvezőbb a Ferencváros helyzete

EL

Ludogorec-Ajax
Slavia Praha-Zorja
Dinamo Zagreb-Sparta Praha
LASK-Zrinjski Mostar
Olimpiakosz-Cukaricki

*minél több esélyes nyer, annál kedvezőbb a Ferencváros helyzete

Olvastad már?
Fradi: Fontos változások az EKL-keretben, bemutatkozhat a nyár egyik nagy fogása - itt a névsor
Anderson Esiti, Aleksandar Pesic és Tóth Zalán is bekerült a Fradi EKL-keretébe, míg Cristian Ramírez és Amer Gojak nincs a listán.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz