Döntöttek: Csányi és Infantino is maradt a pozíciójában a FIFA-nál

A tagság közfelkiáltással hosszabbította meg Gianni Infantino elnök mandátumát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerdai tisztújító kongresszusán, Párizsban.
Csakfoci Admin 2019. június 5., szerda 21:34
A tagság közfelkiáltással hosszabbította meg Gianni Infantino elnök mandátumát a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerdai tisztújító kongresszusán, Párizsban.
Szerző: Csakfoci Admin 2019. június 5., szerda 21:34

A 211 küldött elsőként 197 igennel és három nemmel megszavazta, hogy ellenjelölt híján közfelkiáltással válasszák újra a következő négyéves ciklusra az olasz-svájci sportdiplomatát, aki 2016 februárja óta tölti be az elnöki posztot.

A 69. kongresszuson a 49 éves vezető nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy nem végzett tökéletes munkát az elmúlt esztendőkben.

"Biztosan követtem el hibákat, próbáltam még jobban végezni a munkámat, de fontos, hogy ma már senki sem beszél a FIFA kapcsán válságról, botrányokról és korrupcióról" – közölte Infantino hozzátéve, a világszervezet egy „mérgező, már-már kriminális állapotból” került olyan állapotba, amilyenben lennie kell.

A kongresszus tapssal fogadta az elnök bejelentését, miszerint a FIFA tartalékai egymilliárdról 2,75 milliárd dollárra nőttek az irányítása alatt.

A pénteken rajtoló franciaországi női világbajnokság kapcsán Infantino kiemelte, a női foci robbanásszerű fejlődés előtt áll, a FIFA-főtitkári posztot nő tölti be a szenegáli Fatma Samoura személyében, és a bizottsági helyek egyötödét is nők foglalják el.

A tisztújítás nem érintette az alelnöki tisztséget, azaz Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét. Az európai szövetség februári kongresszusán választotta újra a magyar sportvezetőt az UEFA-t képviselő FIFA-alelnöknek, egyúttal saját szervezetében is alelnöknek és végrehajtó bizottsági tagnak.

A mostani FIFA-kongresszus legnagyobb kérdése az lett volna, hogy már a 2022-es, katari vb mezőnyét is megemeljék-e 32 csapatról 48-ra, de ez két hete lekerült a napirendről. A FIFA úgy döntött, hogy az idő rövidsége és az előkészületek előrehaladottsága miatt nem kivitelezhető a létszámbővítés. A 2026-os vb, melyet az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában rendeznek, már 48 csapatos lesz. (MTI)

A FIFA eddigi elnökei

1904-1906: Robert Guérin (francia)

1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol)

1921-1954: Jules Rimet (francia)

1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)

1955-1961: Arthur Drewry (angol)

1961-1974: Sir Stanley Rous (angol)

1974-1998: Joao Havelange (brazil)

1998-2015: Joseph Blatter (svájci)

2016- : Gianni Infantino (svájci)

Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz