Beckenbauer bíróság elé állhat

Büntetőeljárás indult ellene, és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három korábbi tisztségviselője ellen.
admin 2016. szeptember 1., csütörtök 20:45
Büntetőeljárás indult ellene, és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három korábbi tisztségviselője ellen.
Szerző: admin 2016. szeptember 1., csütörtök 20:45

 

A svájci főügyészség (OAG) csütörtöki közleménye szerint rajtaütésszerű házkutatást tartottak azonos időpontban összesen nyolc németországi és ausztriai helyszínen, többek között Beckenbauer otthonában.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt mégpedig úgy, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „fekete kasszát" hoztak létre, amelyhez az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt.

A Spiegel azt írta - és csütörtökön az ügyészség is azt közölte –, hogy Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6.7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Októberben Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

A 70 éves Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. Csütörtökön az ügyvédei kijelentették, hogy az egykori legendás játékos majd edző mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot folytat. Niersbachot júliusban egy évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert tudott a helyszínkijelöléssel összefüggő szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat - számolt be róla az MTI.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Sallai Roland
Édesapja elmondása szerint Olaszországba kerülhet a nyáron a Freiburg magyar válogatott támadója.
Puskás Akadémia
Körmendi Kevin
Körmendi Kevin 2025 nyaráig szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. A 21 éves hátvéd jelenleg az Aqvital FC Csákvár színeiben szerepel kölcsönben.
Puskás Akadémia
Komáromi György
2026 nyaráig meghosszabbították Komáromi György szerződését. A saját nevelésű, 21 éves támadó a mostani szezonban 16-szor lépett pályára az NB I-ben.
Tovább az összes átigazoláshoz