Hivatalos: Óriási változást vezet be az UEFA a Bajnokok Ligája lebonyolításában - íme, a részletek

32 helyett 36 csapat indulhat a BL-ben. Hat helyett nyolc mérkőzést játszik mindenki, nyolc különböző ellenféllel szemben.
Budai László 2022. május 10., kedd 16:35
32 helyett 36 csapat indulhat a BL-ben. Hat helyett nyolc mérkőzést játszik mindenki, nyolc különböző ellenféllel szemben.
Szerző: Budai László 2022. május 10., kedd 16:35

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága ma Bécsben bejelentette a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga végleges formátumát, amely a 2024/25-ös szezontól kezdődően lesz érvényben.

BL: A legfontosabb változások

Az UEFA a Bajnokok Ligájában a csapatok számát 32-ről 36-ra emeli, a legnagyobb változás pedig a hagyományos csoportkörről az összes résztvevő csapatot magában foglaló, egyetlen bajnoki szakaszra való átállás lesz. Minden klubnak mostantól garantáltan legalább 8 mérkőzést kell játszania a bajnoki szakaszban 8 különböző ellenféllel szemben (négyet hazai pályán, négyet idegenben) a korábbi hat, három csapat elleni, hazai-idegenben lejátszott mérkőzés helyett.

A bajnokság első nyolc csapata automatikusan kvalifikálja magát a kieséses szakaszba, míg a 9. és 24. helyezett csapatok kétfordulós rájátszásban küzdenek meg a legjobb 16 közé jutásért.

Hasonló formátumváltozást alkalmaznak az UEFA Európa Ligában (8 mérkőzés a bajnoki szakaszban) és az UEFA Európa Konferencia Ligában (6 mérkőzés a bajnoki szakaszban) is, és mindkettőben szintén 36 csapat vesz részt a bajnoki szakaszban.

A BL-ben a négy plusz helyből egyet kapnak a nemzeti bajnokságok aranyérmesei, akik a bajnoki ágon indulnak (mint például a magyar éllovas is),

egyet az UEFA bajnoki rangsorának ötödik helyén álló pontvadászat bronzérmese, az utolsó két helyet azok a szövetségek kapják, amelyeknek klubjai az előző szezonban a legjobb együttes teljesítményt nyújtották (a megszerzett pontok teljes száma osztva a résztvevő klubok számával). Ez utóbbit idén Anglia és Hollandia szerezné meg.

Az UEFA Végrehajtó Bizottsága ismét megerősítette, hogy a döntő előtti összes mérkőzést továbbra is a hét közepén játsszák, elismerve a hazai versenynaptár fontosságát Európa-szerte.

Olvastad már?
Honvéd: A szezon végén távozik az őskispesti válogatott védő
Baráth Botondnak lejár a kispestiekkel kötött szerződése, és úgy tudjuk, máshol folytatja pályafutását.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC / Kisvárda
Kisvárdai alapember tart a Vidihez
A csakfoci.hu információi szerint a Fehérvár FC-nél folytathatja pályafutását Bohdan Melnik, az NB I-től búcsúzó Kisvárda 27 éves középályása.
DVSC
George Diba
A Loki a Hapoel Haifa egyik játékosát, a 25 éves belső védőt, Georgi Dibát szemelte ki.
DAC
Vitális Milán
Az eredetileg 2025 nyarán lejáró kontraktusát további két évvel hosszabbította meg a 22 éves magyar középpályás, aki iránt több klub is érdeklődött.
Tovább az összes átigazoláshoz