A darabokra szedett Kassai: "A TV-néző többet lát, mint a játékvezető"

A manchesteri BL-rangadó után "szétszedett" magyar bíró szerint kell a technikai segítség, de nem mindegy, hogyan.
Dudás Gábor 2016. november 3., csütörtök 8:17
A manchesteri BL-rangadó után "szétszedett" magyar bíró szerint kell a technikai segítség, de nem mindegy, hogyan.
Szerző: Dudás Gábor 2016. november 3., csütörtök 8:17

Mint ismeretes, komoly támadások érték Kassai Viktor tevékenységét a Manchester City-Barcelona BL-csatát követően, a magyar játékvezető két nagy hibát is elkövetett, igaz, mindkettőt csak többszöri visszajátszás után lehetett észrevenni.

Az elsőszámú hazai spori konkrétan a mérkőzésről ezúttal sem nyilatkozott, nyilatkozhatott az M4 Sport „Sportreggeli” c. műsorában, de beszélt arról is, hogyan segíthet majd a technika a hasonló kétes szituációk megítélésében. Messze még a megoldás…

- Hozzátartozik az életünkhöz, hogy nem csak a dicséretet, de a kritikát is el kell tudnunk viselni. Nagyon sok olyan szituáció van, amit sokféleképpen lehet értelmezni. Arra nekünk fel kell készülni, hogy a mérkőzések után kivesézik a teljesítményünket. Sokszor felmerült már az elmúlt években, évtizedben, hogy több technikai segítséget kapjanak a játékvezetők. Ki is próbáltak már ilyen rendszert, ami működget, működik, de még tesztelés alatt áll. Egy kétéves, 2016 és 2018 között tartó tesztfázist határozott meg a szabályalkotó testület, ennek a része lesz majd a klubvilágbajnokság is. Meg kell találni azt a módszert, ahogy előnyösen és hatékonyan tudjuk a technikát használni a videóbírót. A futball nagyon folyamatos játék, sok olyan időszak van, amikor nem áll le a játék, nehéz megtalálni azt a határt, hogy mikor alkalmazzuk a technikát, egyáltalán ki alkalmazza, ezek a gyakorlati kérdések azok, amelyek komplikálttá teszik a bevezetését.

Kassai azt is elárulta, miben más most a játékvezetés, mint mondjuk 20-25 éve, karriere kezdetén.

- Más a játékvezetés is, mint 20-25 éve, könnyű sosem volt. Picit áttolódott a fizikai felkészültség irányába, most már nem elképzelhető, hogy valaki hobiszinten vezessen mondjuk az NB I-ben vagy NB II-ben, de akár a megyei szintről is beszéhetünk. Edzések nélkül lehetetlen ezt a hivatást űzni. De mások a problémák is, 25 éve mondjuk sokkal kevesebb olyan eset volt, amiért mondjuk sárga lapot kellett adni, sokkal jobban résen kell lenni, többet kell fegyelmezni. Sokkal több a kamera is a pályák mellett, a TV-néző többet lát, mint a játékvezetők, a felvételek sokkal jobban megmutatják, ha esetleg tévedtünk.

A bíró szerint a megyei meccsek és a sokkal nagyobb téttel bíró nemzetközi találkozók is komoly stresszt jelentenek a játékvezetőknek, de ezzel nekik meg kell birkózniuk.

- Amikor megyei szinten működtem, az is nagyon stresszes munka volt, de ez az embert motiválja is. Ez egy verseny egymás között is, és szeretjük, ha van felelősségünk, ha minél nehezebb a feladat. Egy igazi versenyző-alkat szereti az ilyet – tette hozzá.

Kassai és csapata egyébként újabb komoly megmérettetés előtt áll: egyedüli európai bírói stábként lesznek majd ott a decemberi, Japánban megrendezésre kerülő klubvilágbajnokságon. Ring György és Tóth Vencel lesz Kassai két segítője. 

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz