Az évszázad botránya Szlovákiában: Elege lett az elnöknek, kilépett a csapata az első osztályból

A Spartak Myjava elnöke megelégelte, hogy folyamatosan támadják csapatát, ezért visszaléptette a bajnokságtól.
Privacsek András 2016. december 22., csütörtök 11:13
A Spartak Myjava elnöke megelégelte, hogy folyamatosan támadják csapatát, ezért visszaléptette a bajnokságtól.
Szerző: Privacsek András 2016. december 22., csütörtök 11:13

Egészen elképesztő, ami a szlovák első osztályban történt. Január elsejével kilép a Fortuna Ligából a 6. helyen álló Spartak Myjava labdarúgócsapata - írja a felvidéki Új Szó. Pavel Halabrín klubelnök szerint a Slovan elleni mérkőzést követő eltiltások az utolsó cseppet jelentették a pohárban. A klub nem szűnik meg, az utánpótláscsapatok és a B csapat is folytatja. A szlovák élvonalban példátlan ez a döntés, csak a II. ligában fordult elő hasonló. Az elnök nem anyagi okokból döntött így.

A myjavaiak az utolsó őszi fordulóban a pozsonyi Slovant fogadták. A mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott, de parázs hangulatban ért véget, a hazaiaktól egy, a vendégektől két játékost állítottak ki. A fegyelmi bizottság döntései azonban mást mutattak: a myjavai csapatból három játékost is eltiltottak, a Slovanból viszont csak egyet. A vezetők közleményben jelezték elégedetlenségüket, s már abban is emlegették a kilépés lehetőségét. Akkor azonban még úgy tűnt, ez csak egyfajta nyomásgyakorlás, hátha a fegyelmi bizottság a fellebbezéskor enyhíti a büntetéseket.

 

A nagyok "csesznek rá"

Szerdán azonban Pavel Halabrín klubelnök váratlanul összehívta a játékosokat és az edzőket. A sajtó részéről csak az RTVS kamerái lehettek jelen a találkozón, ám a klubelnök és testvére, Peter Halabrín klubmenedzser szavait a klub hivatalos honlapján található videón bárki meghallgathatja.

Több mint tízperces monológjában Pavel Halabrín elmondta, testvérével együtt kiskoruktól fogva bolondultak a futballért, minden idejüket a pályán töltötték. Később sportvezetőként is azt az elvet követték, hogy a futballban örömüket leljék, lássák az értelmét a munkának.

- Négy éve, amikor megnyertük a II. ligát, gondolkoztunk, hogy a Spartak Myjava bejelentkezzen-e az élvonalba. A bajnokságban mindig a nagyvárosok, nagy klubok domináltak, s mellettük időről időre megjelent egy hozzánk hasonló kicsi, amelyik egy-két év után ki is esett.

Jelenleg azonban ott tart a szlovák futball, hogy ha nem lennének ilyen kis klubok, akkor nem is lenne liga, mert a nagyok csesznek rá, és másra költik a pénzüket, nem a futballra

– bírálta élesen a szlovák futballt Pavel Halabrín. - Négy éve a II. ligás bajnok képviseletében úgy jöttem el a Ligás Klubok Uniójának tárgyalásáról, hogy nem fogunk bejelentkezni az élvonalba. De az autóban ülve a testvéremmel beszélgettem, és meggyőztük egymást, hogy vágjunk bele.

 

A hivatalnokok dirigálnak

A klubelnök ezután kitért arra, hogy Myjaván fokozatosan kiépült egy szép stadion, ő maga pedig bekerült a Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) végrehajtó bizottságába. Ott azonban elmondása szerint sok negatívummal szembesült. - Azt kellett látnom, hogy a hivatalnokok dirigálnak, és nem hallgatják meg azokat, akik a saját pénzüket adják a fociba. A végrehajtó bizottságban az aranyosmaróti Viliam Ondrejka mellett én vagyok az egyetlen, aki ellenvéleményt fogalmaz meg, mindenki más örül, hogy elmehet három hétre Franciaországba, és arra játszhat, hogy ért a futballhoz – tett egy csípős megjegyzést a klubelnök, aki befejezi ténykedését az ÚLK elnökségében.

 

Elegük lett – a játékosait is okolja az elnök

 Pavel Halabrín hangsúlyozta, nehéz volt meghozni a döntést, és nem pusztán a Slovan elleni meccs következményei miatt határoztak a kilépés mellett. - Tavaly decemberben hasonló dilemma előtt álltunk. Akkor pozíciót cseréltünk testvéremmel, Peterrel, mert neki már elege volt belőle. Nekem pedig most lett elegem. Már nem szórakoztat, nem látom értelmét, ahelyett, hogy örömmel járnék a meccsekre, mérges vagyok. A fegyelmi bizottság döntései egy dologról győztek meg minket: hogy akik a döntéseket hozzák, úgy döntenek, ahogy nekik megfelel. Szombaton pedig elolvashattam az újságban a fegyelmi bizottság elnökének a kijelentéseit, hogy van elég bizonyítékuk, és hiába is fellebbezünk, nem fogják csökkenteni a büntetéseket - mutatott rá a klubelnök, majd a játékosokhoz fordult. - Abban, hogy így döntöttünk, önöknek is része van. A hozzáállásuk, az eredményeik nem hoztak örömöt a szurkolóknak.

A példátlan lépés további részletei ITT.

Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Vadnai Dániel
Az MTK Budapest szerződtette az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től Vadnai Dánielt, aki a 2007/08-as idényben bajnoki címet szerzett a fővárosi kék-fehérekkel.
ZTE FC
Balabás Bence
Zalaegerszegre teszi át székhelyét az Austria Wientől a 16 éves középpályás, Balabás Bence, aki alapember az U17-es válogatottban. Korábban a Fradi és a Puskás Akadémia utánpótlásában is játszott.
Kisvárda
Driton Camaj
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Driton Camaj iránt egy török klub érdeklődik, de az ottani átigazolási piac közelgő zárása miatt nem biztos, hogy összejön az egyezség.
Tovább az összes átigazoláshoz