Az Atalanta istenei: "Ez egy futballmese, elátkozott trófeát nyertünk"; Xabi Alonso: "Nem így kellett volna lennie" - az EL-döntő visszhangjai

Így látták az edzők és a dublini Európa Liga-döntő triplázó főhőse az Atalanta és a Bayer Leverkusen szerdai mérkőzését.
Csakfoci.hu 2024. május 23., csütörtök 9:15
Így látták az edzők és a dublini Európa Liga-döntő triplázó főhőse az Atalanta és a Bayer Leverkusen szerdai mérkőzését.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. május 23., csütörtök 9:15

 "Történelmet írtunk"

Mint arról beszámoltunk, meglepő módon sima lett az Európa Liga dublini döntője, ahol az olasz Atalanta a nigériai Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra legyőzte az idényben eddig veretlen német bajnokot, az 51 mérkőzés után (súlyos) vereséget szenvedő Bayer Leverkusent.

A története első nemzetközi trófeáját nyerő bergamói gárda 66 éves vezetőedzője, Gian Piero Gasperini érthetően büszke volt csapatára.

- Történelmet írtunk, de az, ahogyan győztünk is rendkívüli volt. Megismételtük a liverpooli és a lisszaboni teljesítményt, a Sporting megnyerte a bajnokságát, a Liverpool a Premier League élén állt, amikor odamentünk, a Bayer Leverkusen pedig abszolút uralta a Bundesligát. Köszönetet kell mondanom a fiúknak, a teljesítményük egyszerűen hihetetlen volt.

Hatalmas büszkeséggel tölti ez el egész Olaszországot, hiszen ez egy elátkozott trófea volt számunkra az elmúlt 25 évben (legutóbb a Parma nyert EL-t az olasz csapatok közül még 1999-ben - a szerk.). Az, hogy megnyertem az Atalantával, egyike azoknak a futballmeséknek, amelyek ritkán fordulnak elő.

Csodálatos teljesítményt nyújtottunk, és erre szükségünk is volt egy ilyen topcsapat ellen. Három pompás gólt szereztünk. Mindezt úgy értük el, hogy közben egyensúlyban voltak a könyvelésünk vagy nyereséget termeltünk. Azok a klubok, amelyek nyernek, küzdenek a költségek alacsonyan tartásáért, de mi úgy nyertünk, hogy anyagilag stabilak voltunk. Nehéz eltüntetni bizonyos sebeket a covid-járvány okozta kemény, fájdalmas hónapok után, és bár nem fogjuk tudni eltüntetni ezt a sok fájdalmat, most mosolyt varázsoltunk a bergamóiak arcára - utalt arra a szakember, hogy a városukat különösen megviselte a világjárvány.

A meccs hősét, az Európa Liga-döntők történetében elsőként triplázó nigériai-angol csatárt, Ademola Lookmant külön is megdicsérte Gasperini.

- Volt egy edzőnk, aki már dolgozott vele a Leicesternél, és aki meglátta egyszer csak a lehetőséget arra, hogy elhozza őt ide, és úgy gondolta, hogy egy hasznos játékos lehet a számunkra. Senki sem tudta elképzelni, hogy ennyit fejlődhet majd. Nem volt túlságosan eredményes Angliában, én viszont támadóbb szerepkörben játszattam őt. Ebben a szezonban nagyszerű éve volt. Ma este pedig olyasmit ért el, amivel be fog vonulni a futballtörténelem évkönyveibe - egy lenyűgöző mesterhármast szerzett a döntőben.

"Ez még csak a kezdet"

A londoni születésű nigériai válogatott játékos élete legjobb éjszakájáról is beszélt.

- Fantasztikusan játszottunk ma este. Az első perctől kezdve megmutattuk a szándékunkat. A második félidőben sem csak ültünk a babérjainkon, folyamatosan nyomást gyakoroltunk rájuk.

Hogy el tudtam volna ezt képzelni gyerekként? Valószínűleg igen, mindig is bíztam a képességeimben. Az elmúlt két évben sikerült új szintre emelnem a játékomat, és ezt ma meg is mutattam. Talán korábban is jöhetett volna ezt a pillanat, de most itt van. Elégedett vagyok azzal a fejlődéssel, amit elértem, de ez még csak a kezdet. Remélem, hogy még több ilyen estém lesz. Ez életem egyik legjobb éjszakája. Egy dublini buli "100%-ban" tervben van, ünnepelnünk kell, mert történelmet írtunk ma este.

Az első perctől kezdve érzem a szurkolók támogatását, mióta Bergamóba jöttem. A város nyugalmat ad nekem, ez egy nagyon nyugodt hely, és ez sokat segített az életstílusomon, már csak a fontos dolgokra koncentrálok.

"Az első teljes évem edzőként elég jól alakult..."

Az idénybeli veretlenségét az egyik legrosszabb pillanatban elveszítő Leverkusen spanyol/baszk trénere, a még edzői pályája elején járó Xabi Alonso elmondása szerint tanulni fog az EL-döntőből.

Nem úgy terveztük, hogy ma rossz napunk lesz, nem úgy volt, hogy ma ez lesz... Nem tudtunk megbirkózni a nehéz helyzetekkel, hiába készültünk, az Atalanta játéka sokat követelt tőlünk. Nem tudtuk miattuk a megfelelő helyzetekbe juttatni a labdát. Nem így kellett volna lennie. A veretlenségi sorozatunk véget ért. Gratulálok az Atalantának, megérdemelték. Ez nem a taktikáról szólt. Ma egyénileg és csapatként is jobbak voltak.

Fáj, hogy ez egy nagy vereséggel jár, de szombaton újabb döntő következik, és megpróbálunk tanulni belőle. Az Atalanta egy nagyon különleges csapat. Ma nem a mi napunk volt. De a mai eredmény egy cseppet sem változtat azon, hogy mennyire büszke vagyok a játékosaimra, és arra, amit elértek. Fáj, mert szerettük volna felemelni ezt a trófeát, de nem kaphatsz meg mindent. Múlt szombaton a Bundesligát nyertük meg, és most szombaton meglesz az esélyünk, hogy felemeljük a Német Kupát is. Az erőfeszítésért, amit a srácok tettek, megérdemelnék. Ez a szezon minden várakozást felülmúlt, és amit klubként elértünk, az nagyszerű. Az első teljes évem edzőként elég jól alakult...Az biztos, hogy tanulni fogok a mai napból.

A La Gazzetta dello Sport címlapján az "isteni" hősök:

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz