Átírják a foci szabálykönyvét - 5 fontos változás is jön

Fontos módosításokat fogadott el például a kezezésre, a 11-esekre vagy a cserékre vonatkozóan is a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely a skóciai Aberdeenben ülésezett a hétvégén.
Dudás Gábor 2019. március 4., hétfő 19:58
Fontos módosításokat fogadott el például a kezezésre, a 11-esekre vagy a cserékre vonatkozóan is a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely a skóciai Aberdeenben ülésezett a hétvégén.
Szerző: Dudás Gábor 2019. március 4., hétfő 19:58

A hétvégén elfogadott szabálymódosítások ugyan korlátozzák is a játékvezetők mérlegelési jogkörét, de meg is könnyítik egyben a bírók munkáját.

Születtek kisebb horderejű (pl. a támadó csapat játékosai a következő szezontól nem állhatnak be a sorfalba a szabadrúgásoknál, vagy amikor a bírókat érinti a labda, akkor játékvezetői labdával folytatódik a játék, illetve a 11-eseknél a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat) és nagyobb léptékű döntések is. Utóbbiakból emeltünk ki ötöt.

A 2019. június 1-től (a 2019–2020-as idénytől) életbe lépő változások öt fontos pontja:

1. Nincs több kipattanóból elért gól a 11-eseknél: ha a büntetőből leadott lövés a kapusról vagy a kapufáról visszapattan a játékoshoz, az nem rúghat már szabályos gólt, játékmegszakítás következik, mint a 11-es párbajoknál. Emiatt aztán felesleges lesz a társaknak, illetve a védőknek is a 16-os vonalon, "ugrásra" készen várakozniuk

2. A kézzel elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem

3. Az időhúzó cserék miatt úgy döntött az IFAB, hogy a lecserélt játékosok már az oldalvonal legközelebbi részénél elhagyhatják a pályát, nem kell a megszokott helyen lejönniük

4. A játékostársak már labdába érhetnek a 16-oson belül is egy kirúgás után. Eddig csak a büntetőterületen kívül volt erre lehetőségük.

5. Újra kaphatnak lapot az edzők is. Akárcsak a játékosok, úgy a szakvezetők, stábtagok is sárga lapos figyelmeztetésben részesülhetnek vagy piros lapos kiállítással is büntethetőek június 1-től

Neked ajánljuk
Átigazolások
Szentlőrinc
Novák Zsombor/Mahler Gergő
Egy középcsatár és egy szélső támadó is érkezett a Szentlőrinchez: Novák Zsombor és Mahler Gergő már be is mutatkozott az MTK Budapest elleni bajnokin.
Diósgyőr
Caio Da Cruz
Távozott Diósgyőrből Caio Da Cruz, azaz az elmúlt szűk egy hónapban Kuznyecov Szergej edzéseit látogató fiatal brazil támadó most nem lesz a DVTK labdarúgója.
MTK Budapest
Vadnai Dániel
Az MTK Budapest szerződtette az NB I-es Mezőkövesd Zsóry FC-től Vadnai Dánielt, aki a 2007/08-as idényben bajnoki címet szerzett a fővárosi kék-fehérekkel.
Tovább az összes átigazoláshoz