"Antimagyar, alkotmányellenes" - újabb botrány robbant ki a román fociban

A napokban újabb kellemetlen és botrányos ügy borzolta a kedélyeket a román labdarúgásban, a Steaua és a Csíkszereda bajnoki mérkőzésén.
Csakfoci.hu 2023. november 21., kedd 17:24
A napokban újabb kellemetlen és botrányos ügy borzolta a kedélyeket a román labdarúgásban, a Steaua és a Csíkszereda bajnoki mérkőzésén.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. november 21., kedd 17:24

Az FK Csíkszereda 1-0-ra kikapott a bukaresti Steaua otthonában a múlt héten, a román másodosztályban lejátszott bajnokin. A mérkőzés azonban nem erről maradt emlékezetes, hanem arról, hogy a csíki szurkolókat késve, de a náluk lévő molinók és zászlók egy része nélkül engedték csak be a stadionba.

Emiatt Szondy Zoltán, a székelyföldi klub elnöke sajtótájékoztatót hívott össze.

- A meccs előtt pár perccel tudtam meg, hogy a szurkolóinkat nem akarják beengedni. Összesen 28 szurkolónk volt, ez nem egy kritikus tömeg.

A mérkőzés ellenőre megkeresett a meccs előtt, és megkért szépen, hogy egyezzek bele abba, hogy a székely zászlót ne vihessék be a stadionba, mert a székely zászló sérti egyesek érzelmeit. Mondtam, hogy nem fogok ebbe beleegyezni, mert ilyen alapon a csapat se mehetne be. Ezzel a logikával messze el lehet menni. Ezt így megbeszéltük ketten, utána pedig ő visszafutott a mérkőzése szervezőihez. Kiderült, hogy igazam volt, ezzel a logikával messze el lehet menni. Ebben a Steaua vezetősége megelőzött, mert ezt a logikát el is vitték a végleteikig:

klubunk kapott egy átiratot a Steaua vezetőjétől, Ștefan Răzvan Bichir alezredestől, amelyben az az áll, hogy tilos a Steaua stadionjában bevinni olyan bannert, zászlót vagy bármilyen más olyan anyagot, amelyeken nem román a felirat. A székely zászlóval kapcsolatban arról döntöttek, hogy annak semmi köze a sporteseményekhez

– mesélte Szondy a Székelyhon cikke szerint, majd kifejtette, miért döbbentek meg leginkább a történteken.

Mint a cikkből kiderült, erre hivatkozva a csendőrség az FK-szurkolókat be sem akarta engedni, mert a szurkolóknál voltak FK Csíkszereda-zászlók, amelyeken a "Hajrá Szereda!" nem románul van, de a Lokálpatrióták zászlaja is zavaró volt, mint ahogy a székely zászló kék-aranysárga színei is.

- Csak negyedóra késéssel engedték be a szurkolóinkat, úgy, hogy lemondtak a zászlók egy részéről. Én is csak negyedóra késéssel mentem be, de amint kiderült, nem veszítettünk semmit.

Ahogy bementünk, az első dolog, amit láttunk, azok az idegen nyelvű feliratok voltak a Steaua drukkereinél. Úgy tűnik, az alezredes úr nem igazán tud rendet tartani a saját szemétdombján, mert a Steaua szurkolói idegen nyelvű bannerekkel mehettek be. Azt, hogy a Steaua drukkerei törvényen kívülinek, bűnözőknek tartják magukat, azt én nem kommentálnám. Az egész történet azonban alkotmányellenes! Többször jeleztem, hogy a nyílt magyarellenességnek a román futball egy megbízható bázisa. A Steauáról tudjuk, hogy nincsen feljutási joga, a megyei bajnokságtól kezdődően iszonyatos közpénzeket költött el. Mivel nincsen feljutási joga, természetesen eredményei sincsenek. Az egyetlen, amiben jók, azok a konfliktusok. Kivel van bajuk? Hát, elsősorban a magyarokkal, most ezt írásban is adták, másodszor a másik Steauával, harmadsorban a szövetséggel és néhány politikai párttal.

Mi ezeket a történeteket elmondtuk egyszer, kétszer s most harmadszorra. Ezeket mi nem fogjuk tolerálni, nem hagytuk szó nélkül akkor sem, amikor 4–0-ra nyertünk sem. Klubunk jelezte a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak ezt a történetet, de mi mint FK Csíkszereda a Steauát, illetve a Steauának a vezetőségét feljelentjük, és reméljük eljutunk odáig, hogy valamilyen rend lesz - tette hozzá a klubelnök.

Olvastad már?
Nagy Zsolt: "Leírhatatlanul jó érzés volt, meg is könnyeztem" - a Puskás válogatottja Dibusznak is üzent a Fradi-meccs előtt
Nagy Zsolt hosszú utat tett meg addig, hogy elmondhassa magáról: tevőlegesen hozzájárult az Európa-bajnoki részvétel kiharcolásához. A Puskás Akadémia játékosa az elmúlt pár nap történéseiről beszélt a klubhonlapon, de természetesen a Fradi elleni hétvégi rangadó is szóba került.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ETO FC Győr
Kuznyecov Szergej
A csakfoci.hu számolt be először arról vasárnap, hogy Kuznyecov Szergej az egyik jelölt a győri kispadra. A Kisalföld ezúttal azt írja, hogy csütörtökön Győrben járt Kuznyecov és az ETO vezetőivel tárgyalt.
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Tovább az összes átigazoláshoz