A világ legjobb kapusedzője Budapesten oktatott - Gulácsiról és Hegyiről is beszélt

A világ legelismertebb kapusedzője, Xavi Valero tartott előadást és bemutató edzést szerdán Telkiben az MLSZ edzőközpontjában. A Liverpool, a Real Madrid, a Chelsea, az Internazionale és a Napoli korábbi és a West Ham United jelenlegi edzője a CMG menedzseriroda közvetítésével az MLSZ meghívására érkezett Budapestre. Valero több, mint három órás elméleti és másfél órás gyakorlati előadást tartott, több mint 100 magyarországi kapusedzőnek.
Csakfoci.hu 2023. június 22., csütörtök 12:55
A világ legelismertebb kapusedzője, Xavi Valero tartott előadást és bemutató edzést szerdán Telkiben az MLSZ edzőközpontjában. A Liverpool, a Real Madrid, a Chelsea, az Internazionale és a Napoli korábbi és a West Ham United jelenlegi edzője a CMG menedzseriroda közvetítésével az MLSZ meghívására érkezett Budapestre. Valero több, mint három órás elméleti és másfél órás gyakorlati előadást tartott, több mint 100 magyarországi kapusedzőnek.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. június 22., csütörtök 12:55

Xavi Valero, aki annak idején Liverpoolban Gulácsi Pétert, most a West Hamnél Hegyi Krisztiánt edzi, néhány nappal a Konferencia Liga megnyerését követően látogatott el Budapestre.

Megnézte az U21-es válogatott mérkőzését, ahol látta tanítványát, Hegyi Krisztiánt, és megtekintette az A-válogatott mérkőzését is, majd Telkiben tartott bemutatót, melynek során beszélt magyarországi kötődéséről, illetve a látogatása hátteréről is.

- 2007-ben, miután a Liverpoolhoz kerültem, szinte rögtön a kezem alá kaptam az akkor még nagyon fiatal Gulácsi Pétert, akivel hosszú éveken át dolgoztunk együtt. Akkor alakult ki egy jó kapcsolat az ügynökeivel, amely azóta is tart, hiszen egy másik nagyon tehetséges játékosuk, Hegyi Krisztián is hozzám került évekkel később.

Igazából Hegyi esetében furcsán alakult a dolog, mert felhívtak és tanácsot kértek, hogy a Krisztiánt invitáló csapatok, az Atletico Madrid, a Manchester United, a Juventus és az Inter közül szerintem melyik lenne a legmegfelelőbb. Akkor az volt a kérésem, hogy jöjjön el Krisztián Londonba, mert én is szívesen megnézném. Pár edzés után pedig jeleztem, hogy mindenképpen szeretnénk leigazolni. Krisztián azóta is nálunk van, remekül fejlődik, az ügynökeivel pedig nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy ha már dolgoztam két magyar kapussal éveket, akkor milyen jó lenne megismerni a magyar kapusképzést, az itteni szakembereket.

Az időbeosztásom elég szoros, így kellett pár év amíg létrejött végül ez a mostani látogatás.

Xavi Valero felsőfokokban beszélt arról, amit Telkiben tapasztalt:

- Rendkívüli benyomást tett rám a válogatott mérkőzés a telt házas Puskás Arénában. Őszintén nem gondoltam, hogy a magyar futball ekkorát lépett előre infrastrukturális téren, korábban a Liverpoollal játszottunk a Debrecen ellen a régi stadionban, de az egész más volt. Az edzőközpont Telkiben top színvonalú, bármelyik szövetség megirigyelhetné, a játékosok, akik itt készülhetnek semmiben nem szenvednek hiányt, a pályák és az egész létesítmény remek. Gratulálok Önöknek, gratulálok a magyar szövetségnek!

A CMG menedzseriroda tulajdonosai, Kövesdi Viktor és Pataky Tibor elmondták nem kellett győzködni a szakembert, inkább az idő hiánya okozott gondot:

- Xavinak gyakorlatilag évente két hét szabadideje van, így hiába szerettük volna Magyarországra elhozni, minden évben tolni kellett ezt a látogatást. Idán a Konferencia Liga-szereplés miatt szintén kis híján meghíusult a dolog, de az MLSZ rendkívül rugalmasan állt hozzá a helyzethez, és gyakorlatilag alkalmazkodtak Xavihoz. Az már a hab a tortán, hogy egy friss kupagyőztes jöhetett most így Magyarországra, és oszthatta meg a tudását mindazokkal, akik érdeklődtek.

Jó volt látni, hogy a hazai szakemberek milyen érdeklődőek voltak, és egészen biztosan lesz hatása a munkájukra ennek az igen intenzív napnak, és reményeink szerint a kapcsolat Xavi és a hazai szakemberek között megmarad, sőt erősebbé válik majd a jövőben, mi a magunk részéről ehhez minden segítséget szívesen megadunk.

A spanyol szakember beszélt arról, hogy milyen elvek mentén választ és nevel kapusokat, valamint bemutatta videoanyagok segítségével, hogy miként elemzi kapusait, az ellenfél játékosait. A konferencia résztvevői láthatták a West Ham-Arsenal mérkőzés kapcsán a szakember által összeállított anyagokat, a kapusoknak összevágott videokat.

A délutáni gyakorlati előadás 50 percesre volt tervezve, de Xavi Valero végül másfél órán át izzasztotta az Újpest kapusait, akik Andrusch József vezetésével segédkeztek a bemutató edzés során.

A nap folyamán az MLSZ felkérésére Bogdán Ádám tolmácsolta Valero szavait, az egész napos eseményt az MLSZ részéről Illyés Dániel, a kapusképzés vezetője koordinálta Andrusch József és Milinte Árpád segítségével.

Mindenki egyetértett abban, hogy elképesztő tudással rendelkező szakembert hallhattak és láthattak az érdeklődők, és rengeteg hasznos információt kaphattak a résztvevők.

Valero kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy mit látott annak idején Gulácsi Péterben, és mit Hegyi Krisztiánban.

- Amikor Péter hozzánk került fizikailag nem volt még kellőképen erős. Voltak nála gyorsabb, erősebb kapusok, olyanok, akik nagyobbat rúgtak, gyorsabban vetődtek, és voltak edzők, akik másokat preferáltak volna. Én ennek ellenére úgy láttam, hogy a fiatal kapusok közül Péter az, akiben a legnagyobb fejlődési potenciál van. Tudtam, hogy a technikáját és a fizikumát lehet majd fejleszteni, de láttam benne egy fontos faktort, ami nehezen fejleszthető, de ő kiemelkedő volt benne: jó döntéseket hozott, és ebből adódóan ritkán hibázott.

Ha egy olyan kapust találsz fiatalon, aki szinte mindig jó pozícióban áll, és aki szinte mindig jól dönt, akkor aranyat találtál. Ez volt akkor az érzésem Péterrel, és tíz évvel később Krisztiánnal is. Mindkettejükben közös az, hogy nagyon jó döntéshozók, ebből adódóan sokkal kevesebbet hibáznak, mint a versenytársaik. Péter karrierje bebizonyította, hogy annak idején jól ítéltük őt meg, mert az akkori versenytársai messze nem futottak be olyan karriert, mint ő. Krisztián esetében jól haladunk, azt gondolom nagy esélye van arra, hogy komoly munkával komoly karriert futhasson be.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC / Kisvárda
Kisvárdai alapember tart a Vidihez
A csakfoci.hu információi szerint a Fehérvár FC-nél folytathatja pályafutását Bohdan Melnik, az NB I-től búcsúzó Kisvárda 27 éves középályása.
DVSC
George Diba
A Loki a Hapoel Haifa egyik játékosát, a 25 éves belső védőt, Georgi Dibát szemelte ki.
DAC
Vitális Milán
Az eredetileg 2025 nyarán lejáró kontraktusát további két évvel hosszabbította meg a 22 éves magyar középpályás, aki iránt több klub is érdeklődött.
Tovább az összes átigazoláshoz