A Fradi volt az NB I Liverpoolja: Két magyar klub fért be az európai elitbe

Két magyar klub fért be a háromszor 50 csapatos toplistára, amelyek három fontos mutatóban rangsorolják Európa legjobban védekező, támadó és a labdát birtokló csapatait. Az FTC két kategóriában is szerepel.
Dudás Gábor 2018. június 29., péntek 16:50
Két magyar klub fért be a háromszor 50 csapatos toplistára, amelyek három fontos mutatóban rangsorolják Európa legjobban védekező, támadó és a labdát birtokló csapatait. Az FTC két kategóriában is szerepel.
Szerző: Dudás Gábor 2018. június 29., péntek 16:50

A pár hete véget ért nemzetközi fociidényre tekintett vissza frissen közzétett összesítésében a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES), amely három fontos szempontból tekintette végig, hogy a legmagasabban rangsorolt 35 európai bajnokságban mely csapatok teljesítettek a legjobban.

A támadás / védekezés / labdabirtoklás komponensek vizsgálatából kiderül, hogy a bajnoki meccseket figyelembe véve az angol Manchester City mutatói voltak a legjobbak, hiszen Guardiola-csapat mindhárom összevetésben az első ötben szerepel.

Labdabirtoklás

Nem meglepő módon a labdabirtoklásban nem is volt párja  az égszínkékeknek, átlagosan - az effektív játékidőt figyelembe véve - 68,8, százalékban volt náluk a labda és ezzel az irányítás is a meccseiken. Itt egy magyar csapat tudott a legjobb 50 közé férkőzni Európában, méghozzá a Ferencváros, 57,7 százalékos labdabirtoklási aránnyal - ez a Roma, a Zenit vagy Marseille mögött nem sokkal lemaradva épp az 50. helyhez volt elég.

 

Védekezés

A védekezés tekintetében azt emelte ki a CIES, hogy a csapatok hány kapura lövést engedélyeztek átlagosan ellenfeleiknek. Ebben a görök bajnok AEK végzett az idényben az élen, egy-egy találkozón 2,9-szer kaptak mindössze lehetőséget a riválisok az athéni gárdától, hogy kapura lőjenek. Itt a City holtversenyben az ötödik.

A magyar csapatok közül a Paksnak jutott hely itt az európai elitben. Az NB I-ben az év edzőjének megválasztott Csertői Aurél együttese 4,94 lövési lehetőséget adott élvonalbeli ellenfeleinek, ez pedig nagyjából megegyezik azzal, amire például a görög bronzérmes Olympiakosz volt képes a saját bajnokságában.

Támadás

A kaput eltaláló kísérletek számában is élcsapat a City, olyan együttesek társasságában, mint a Real Madrid, a Barcelona vagy épp a különversenyben az első két helyen végzett holland duó, az Ajax-PSV páros. Az éllovas amszterdamiak meccsenként több mint nyolcszor próbálkoztak sikerrel és bár a bajnoki címről lemaradtak - épp a PSV mögött -, a rúgott gólokban (89) és a gólkülönbségben (+56) nem volt párjuk az Eredivisiében.

Ebben az összevetésben a Ferencváros igen előkelő helyen, a 28. helyen végzett egész Európát tekintve. A zöld-fehérek a BL-döntős Liverpoollal és a francia Lyonnal megegyező mennyiségben (6,21 lövés / találkozó) termelték a gólszerzési kísérleteket, olyan csapatoknál is aktívabban, mint az AC Milan, az Arsenal  vagy a Lazio. A zöldek így is hasonló módon jártak, mint az Ajax Hollandiában, azaz kevéssel, de lemaradtak a bajnoki aranyéremről.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Lőw Zsolt, Szalai Ádám
Sajtóhírek szerint Szalai Ádám nemet mondott az Újpest sportigazgatói pozíciójára. A lila-fehérek felvették a kapcsolatot Lőw Zsolttal is, aki azonban nem edzőként segítene.
Légiósok
Szalai Attila
A Kicker szerint a Hoffenheim sportigazgatója az olyan "átigazolási mellényúlások" miatt távozhat, mint például Szalai Attila, Mërgim Berisha és Anton Stach.
Nyíregyháza
Révész Bálint
A klubtulajdonos az erősítési tervekről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Tovább az összes átigazoláshoz